Zwangerschapstesten: Waar zijn ze voor en hoe werken ze? Dit is wat je moet weten. 

Een zwangerschapstest is een eenvoudige, betaalbare manier om te bepalen of een vrouw zwanger is. De test detecteert een hormoon genaamd ‘humaan choriongonadotrofine’ welke vaak met de afkorting hCG wordt aangeduid. Het wordt in de urine geproduceerd als er een zwangerschap is. Deze handige tests zijn thuis gemakkelijk uit te voeren en je hoeft er dus niet per se voor naar de dokter.

Er zijn verschillende soorten zwangerschapstesten te koop. Maar hoe voer je er een uit? En vanaf wanneer kan je testen? Dit zijn belangrijke vragen als je een zwangerschapstest op de juiste manier wilt uitvoeren. Ontdek hier alle informatie over zwangerschapstesten en hoe je deze het beste gebruikt.  

hCG hormoon

Als er hCG wordt gedetecteerd, geeft de test een positief resultaat. Dit wordt weergegeven in het venster door middel van twee streepjes, een plusje of de tekst “zwanger”. Als er geen hCG wordt gedetecteerd, geeft de test een negatief resultaat door middel van een enkel streepje of de tekst “niet zwanger”. Er moet altijd een controlestreepje verschijnen. Is dit niet het geval, dan is de test onjuist.

Hoe zien zwangerschapstesten eruit?

Er zijn verschillende typen zwangerschapstesten voor consumenten

Teststrip in staafvorm

De meeste zwangerschapstests worden geleverd als een staafje met een absorberend uiteinde. Hier overheen zit meestal een dop om de bovenkant te beschermen en af te dekken zodra de test is gebruikt. Je gebruikt hem door het absorberende gedeelte in een straal urine te plaatsen. Ook kan dit zachte absorberende gedeelte op een andere manier gebruikt worden, namelijk door het in een kommetje met urine te zetten voor circa 5 seconden. Na een paar minuutjes kun je het testresultaat aflezen op het venster.

Cassette test

Er zijn ook zwangerschapstesten welke bestaan uit twee delen, namelijk een teststrip en pipet. Vang de middelste urine op in een schoon bakje. Breng met de pipet een paar druppels urine aan op de teststip. Na 5 minuten is het resultaat zichtbaar: zwanger of niet zwanger. Hoe je deze test moet gebruiken kan verschillen per merk. Lees daarom eerst even de gebruiksaanwijzing.  

Wanneer kun je het beste testen?

Een betrouwbare zwangerschapstest kun je het beste doen vanaf de eerste dag dat je normaliter zou menstrueren. Het vrouwelijk lichaam maakt dan inmiddels voldoende hCG hormonen aan welke te meten zijn middels een zwangerschapstest welke je koopt bij de apotheek, drogist of online winkel.

Het tijdstip van het uitvoeren van de test is ook bepalend. Er wordt gezegd dat het zwangerschapshormoon hCG de hoogste concentratie heeft in de ochtendurine. Plas eerst een beetje urine uit, en vang hiervoor het middelste deel van de plas op.

Early test, vroege test en extra vroege test

Een Early zwangerschapstest is een test die wordt gebruikt om te bepalen of een vrouw zwanger is in een vroeg stadium. Early zwangerschapstesten zijn geschikt om voor de eerste dag van de menstruatie al te meten of er een zwangerschap is of niet. Sommige testen kunnen zelfs al extra vroeg gebruikt worden namelijk, 6 dagen voor de datum dat ongesteldheid had moeten plaatsvinden. Het is bovendien geen 100% zekerheid dat de test dan al een positief resultaat geeft. Dit komt omdat de hoeveelheid HCG gemeten wordt in de urine, en zeker bij een vroege test kan het zijn dat dit hormoon nog niet voldoende wordt aangemaakt in het lichaam van de vrouw. Een vroege test kan dus ook een negatief resultaat geven. Indien dit het geval is, en je wilt het zeker weten, test dan de volgende ochtend opnieuw.

Digitale test

Een digitale test, meestal van Clearblue, zijn vaak digitaal en geven een resultaat in tekst weergegeven. De uitslag in woorden 'Zwanger' of 'Niet zwanger' verschijnt binnen 3 minuten op het scherm. Als de uitslag 'Zwanger' is, zal de test ook aangeven wanneer de bevruchting plaatsvond (1-2, 2-3 of 3+ weken geleden)

Tips voor het uitvoeren van een zwangerschapstest

Lees de gebruiksaanwijzing nauwkeurig door. De tijd dat je de test in de urine moet houden, verschilt per product. Dit geldt ook voor de tijd die je daarna moet wachten. Kortom, elke test werkt anders en daar zou je wel eens de mist mee in kunnen gaan. Wat natuurlijk vreselijk zonde is van de test. Lees dus voordat je begint zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door. Zo kun je ervan uitgaan dat je niet snel fouten maakt waardoor je mogelijk foutief test.

Gebruik ochtendurine. Je kan iedere urine voor een zwangerschapstest gebruiken, maar ochtendurine is het meest geschikt. De concentratie van het hCG hormoon is op dit tijdstip van de dag vaak het hoogst en is de kans het grootst dat je een positieve test krijgt.

Drink van tevoren zo min mogelijk. Wanneer je vlak voor het testen veel drinkt, verdunt dit je urine. Het kan lastiger worden om dan het hCG hormoon op te sporen.

Controleer de houdbaarheid van de test. Een zwangerschapstest heeft ook een einddatum. Check dus altijd eerst de houdbaarheidsdatum voordat je begint want na 2 a 3 jaar zou deze niet goed meer kunnen werken.

Als je zwangerschapstest negatief is

Als je test negatief uitvalt kun je ervan uit gaan dat je waarschijnlijk niet zwanger bent. Maar het kan ook zo zijn dat er omgekeerd ook een negatief resultaat uitkomt terwijl je achteraf toch zwanger blijkt te zijn. Dit zou er aan de hand kunnen zijn:

Je hebt te vroeg getest. Bij een te vroege test kan het zijn dat er nog niet voldoende hCG te meten valt in de urine. Als je twijfelt kun je altijd de volgende ochtend nog een keer een test doen.

Je hebt te veel gedronken. Door het vele drinken kan het zijn dat je urine onbedoeld flink verdunt is. Hierdoor is het hCG hormoon moeilijk te vinden in de urine en kan de test het moeilijk vaststellen.

Je hebt de test niet goed uitgevoerd. Heb je de gebruiksaanwijzing goed gelezen vooraf? Of kon je niet wachten om te beginnen? Wij adviseren om het nog eens opnieuw te doen maar lees eerst aandachtig door hoe je het beste kunt testen.