Buikkrampen zijn een veelvoorkomend probleem bij baby's. Het kan een pijnlijke en oncomfortabele ervaring zijn voor zowel de baby als de ouders. Als ouder wil je natuurlijk je baby helpen om zich beter te voelen en zo snel mogelijk van de buikkrampen af te komen. In deze blog gaan we dieper in op wat buikkrampen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe je je baby het beste kunt helpen.

Wat zijn buikkrampen?

Buikkrampen, ook wel koliek genoemd, zijn hevige pijnlijke samentrekkingen van de darmen. Het is een veelvoorkomend probleem bij baby's in hun eerste levensmaanden. Baby's kunnen hierdoor huilen, krijsen en onrustig zijn. Buikkrampen kunnen optreden op elk moment van de dag, maar zijn vaak 's avonds en 's nachts het ergst.

Buikkrampjes bij baby's, vaak aangeduid als kolieken, beginnen meestal rond de tweede week na de geboorte. Ze zijn het meest intens tussen de zesde en de achtste week en beginnen daarna meestal geleidelijk te verbeteren. De meeste baby's stoppen met het hebben van buikkrampjes rond de leeftijd van 3-4 maanden. Echter, dit is niet strikt en sommige baby's kunnen nog steeds af en toe last hebben van krampjes tot ongeveer 6 maanden oud.

Oorzaken van buikkrampen bij baby's

Buikkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is dat het spijsverteringsstelsel van een baby nog niet volledig ontwikkeld is. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed worden afgebroken, wat kan leiden tot gasvorming en buikkrampen.
Een andere oorzaak kan zijn dat de baby te snel drinkt of te veel lucht binnenkrijgt tijdens het voeden. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en buikkrampen.

Soms kunnen buikkrampen ook worden veroorzaakt door voedselallergieën of intoleranties. Het kan helpen om een voedingsdagboek bij te houden om te zien of er een verband is tussen bepaalde voedingsmiddelen en de buikkrampen van je baby.

In uitzonderlijke gevallen willen buikkrampen komen door een medisch probleem. 

Probiotica

Probiotica zijn micro-organismen die van nature voorkomen in de darmen en die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van de darmen en het immuunsysteem. In sommige gevallen kunnen probiotica helpen bij het verminderen van buikkrampen bij baby's. Probiotica kan al worden ingenomen door de moeder tijdens de zwangerschap en de periode na de geboorte tijdens het geven van borstvoeding. Ook kun je probiotica toedienen in de melkfles door het poeder toe te voegen aan de flesvoeding.

Buikkrampen bij baby's worden vaak veroorzaakt door een onbalans in de darmflora. Probiotica kunnen helpen deze onbalans te herstellen door het aantal goede bacteriën in de darmen te verhogen. Dit kan leiden tot een betere vertering van voedsel en een verminderd risico op gasvorming en buikkrampen.
Er zijn verschillende soorten probiotica die kunnen worden gebruikt om buikkrampen bij baby's te verminderen. Een veelvoorkomende soort is Lactobacillus reuteri. Studies hebben aangetoond dat deze bacterie effectief kan zijn bij het verminderen van buikkrampen bij baby's. Andere probiotica die worden gebruikt zijn bijvoorbeeld Bifidobacterium lactis en Streptococcus thermophilus.

Het is echter belangrijk om met een arts of cunsultatiebureau te overleggen voordat je probiotica aan je baby geeft, vooral als je baby al medicijnen gebruikt of als hij of zij een onderliggende medische aandoening heeft.

Ben je nog niet bevallen en wil je weten hoe je je baby nu al zou willen helpen? Jij kunt als moeder nu ook al probiotica innemen om te zorgen voor de juiste bacterien in de darmstelsel van jou en van je baby. Grote kans dat je baby nadien minder last zal ervaren van buikkrampen. 

Hoe help je je baby het beste?

Als ouder wil je natuurlijk je baby helpen om zich beter te voelen en zo snel mogelijk van de buikkrampen af te komen. Hieronder volgen een aantal tips om je baby te helpen bij buikkrampen.

Probeer de oorzaak te achterhalen

Als je merkt dat je baby vaak last heeft van buikkrampen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Probeer bij te houden wanneer de buikkrampen optreden en wat je baby op dat moment heeft gegeten. Zo kun je mogelijk verbanden ontdekken tussen de voeding en de buikkrampen.

Verander de voeding

Als je vermoedt dat de voeding de oorzaak is van de buikkrampen, kun je proberen de voeding aan te passen. Probeer bijvoorbeeld een ander merk flesvoeding of geef borstvoeding in plaats van flesvoeding. Soms kan het helpen om tijdelijk over te stappen op hypoallergene voeding.

Let op de voedingshouding

Als je je baby flesvoeding geeft, is het belangrijk om goed op de voedingshouding te letten. Houd de fles altijd horizontaal en zorg ervoor dat de speen volledig gevuld is met melk, zodat je baby geen lucht binnenkrijgt tijdens het drinken. Zorg er ook voor dat je baby niet te snel drinkt, dit kan namelijk leiden tot een opgeblazen gevoel en buikkrampen.

Masseer de buik

Een zachte buikmassage kan helpen om de darmen van je baby te ontspannen. Leg je baby op zijn rug en wrijf zachtjes over de buik in een cirkelvormige beweging. Dit kan helpen om gas en lucht uit de darmen te verwijderen en de buikkrampen te verminderen.

Gebruik een warmtekussen of kruik

Een warmtekussen kan helpen om de buikspieren van je baby te ontspannen en de pijn te verminderen. Leg het warmtekussen op de buik van je baby en let erop dat het niet te warm is. Zorg ervoor dat het warmtekussen niet te lang op dezelfde plek blijft liggen.

Draag je baby

Soms kan het helpen om je baby te dragen en te wiegen. Dit kan de buikkrampen verminderen en je baby geruststellen. Draag je baby bij voorkeur rechtop tegen je aan, dit kan helpen om de lucht in de darmen te verplaatsen en de pijn te verminderen.

Probeer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken kunnen helpen om de buikkrampen te verminderen. Probeer bijvoorbeeld rustige muziek af te spelen, de lichten te dimmen of een ontspannend badje te geven. Dit kan helpen om je baby te kalmeren en de buikkrampen te verminderen. Leg je baby op de rug neer en beweeg de beentjes als een fietsbeweging. Door in beweging te zijn kunnen de darmen actiever werken waardoor de krampen kunnen verminderen. Wat ook nog wel eens goed zou kunenn helpen is je baby op je onderarm te dragen. Daarbij leg je het gezichtje met het wangetje in je hand, en draag je het buikje over je onderarm heen. 

Praat met je huisarts

Als de buikkrampen van je baby aanhouden of erger worden, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan onderzoeken of er sprake is van een onderliggende medische aandoening en indien nodig medicatie voorschrijven.

Wees lief voor je baby

Ondanks dat het huilen soms oorverdovend kan zijn en een gevoel van onmacht met zich meebrengt is het heel erg belangrijk dat je vooral heel lief blijft voor je baby. Je kunt je baby altijd nog het beste helpen door er voor hem/haar te zijn, je liefde te geven, huid-op-huidcontact aan te bieden en dichtbij te blijven als je baby deze ongemakken ervaart. Begripvolle en liefdevolle praatjes willen ook goed helpen zodat je baby voelt dat hij/zij er niet alleen voor staat.

"Worst case scenario"

Mocht het echt allemaal niks uitmaken en weet je écht even niet meer wat je moet doen? Schakel hulp in. Bel een buurvrouw, vraag een moeder of vader, een oom of tante, een vriendin. Iedereen is bereid om te helpen zodat jij even tot rust kunt komen. Laat je emmertje niet overstromen want daar wordt niemand beter van. Ookal kan het als een zwakte of een faal voelen dat het jezelf nu niet lukt, alle moeders om je heen hebben dit zelf ook ervaren.

Conclusie

Buikkrampen zijn een veelvoorkomend probleem bij baby's. Het is belangrijk om de oorzaak van de buikkrampen te achterhalen, zodat je deze kunt aanpakken. Door de voeding aan te passen, op de voedingshouding te letten, een zachte buikmassage te geven, een warmtekussen te gebruiken, je baby te dragen, ontspanningstechnieken toe te passen en indien nodig contact op te nemen met je huisarts, kun je je baby helpen om zich beter te voelen en de buikkrampen te verminderen. Als ouder is het belangrijk om geduldig te zijn en je baby te steunen tijdens deze oncomfortabele periode.