10x de beste soorten babyvoeding voor een goed gevuld buikje

10x de beste soorten babyvoeding voor een goed gevuld buikje

De eerste 4 tot 6 maanden drinken baby's uitsluitend kunstmelk of moedermelk als hoofdvoeding en daarna breekt er een nieuwe fase aan. Tegenwoordig mag een baby al vanaf vier maanden gaan starten met het proeven zijn eerste hapjes. Omdat baby's vol in ontwikkeling zijn en meer gaan bewegen verbranden ze ook meer calorieën en daardoor zal de behoefte aan meer voedingsstoffen vanzelf groter worden. Naast groente- en fruithapjes zullen er in de loop der tijd steeds meer hapjes geïntroduceerd gaan worden, denk bijvoorbeeld aan; papjes, yoghurt, vla en verschillende snacks.

Op het gebied van babyvoeding is er veel verschil om rekening mee te houden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de samenstelling van de ingrediënten, de herkomst van de grondstoffen, de hoeveelheid, de verpakking en natuurlijk is de prijs ook belangrijk. Daarnaast is er tegenwoordig ook volop keus in iets exclusievere babyvoeding. Zo zijn er veel merken welke alleen biologische babyvoeding aanbieden en er zijn zelfs 100% plantaardig hapjes welke perfect aansluiten bij een vegan lifestyle. We vertellen je graag meer over dit onderwerp. Lees daarom snel verder om te weten waar je op kunt letten als jouw baby er aan toe is om nieuwe smaken en structuren te ontdekken.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste baby voeding

De beste baby voeding: Nestlé Fruitreepje Bosbes

Uit ons onderzoek is gebleken dat de  Nestlé Fruitreepje Bosbes de beste op de markt is. Een heerlijk tussendoortje is deze fruitreep van Nestlé. Een combinatie van fruit en granen samengevoegd in een reepje, perfect voor kleine handjes!

 

Nestlé Fruitreepje Bosbes - baby koekjes - vanaf 12 maanden (voordeelverpakking)

Tijd voor een tussendoortje? NESTLÉ Baby Reepje Bosbes is een combinatie van fruit en granen samengevoegd in een reepje. Een lekker tussendoortje! Speciaal voor kleine handjes 4 reepjes per verpakking Vanaf 12 maanden Geproduceerd in Duitsland Het is belangrijk voor je kindje om gevarieerd en evenwichtig te eten en een gezonde levensstijl te hebben.

Voordelen:

Handige voordeelverpakking

Lekker tussendoortje van zacht fruit

In handige meeneemverpakking

Per stuk verpakt

Geen suiker toegevoegd

Nadelen:

Niet biologisch

Nummer 1 - Favoriet

Gerber® Plant-tastic Variatiemenu baby maaltijd 15+ 12 stuks

Gerber® Plant-tastic Variatiemenu 15+ maanden: 100% plantaardige maaltijden met een mix van biologische granen, groente en peulvruchten. In de smaken: Kokoscurry met Bloemkool en Marokkaanse Tajine met Pompoen. Speciaal afgestemd op de voedingsbehoefte van kindjes vanaf 15 maanden.

Voordelen:

100% plantaardige maaltijd

Afgestemd op de voedingsbehoefte van je baby

Biologische granen groente en peulvruchten

Nummer 2

Nestlé PyjamaPapje Biscuit - babypap - vanaf 6 maanden

NESTLÉ PyjamaPapje® levert de vitaminen en mineralen voor kleine buikjes. Het goede van natuurlijke granen en een op maat gemaakte mix van vitaminen en mineralen in NESTLÉ PyjamaPapje® zorgen voor een gezonde groei en ontwikkeling. Je kunt NESTLÉ PyjamaPapje® geven als laatste flesje/bordje voor een goede nachtrust, of als ochtendfles/papje voor een energieke start van de dag.

Voordelen:

Gebruiksklaar papje

Zorgt voor een vol en warm buikje

Kan zowel koud als warm gegeven worden

Nadelen:

Er zit suiker in

Nummer 3

Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd 8+ Maanden

2-pack Olvarit variatiemenu met 4 verschillende smaken babymaaltijden, geschikt voor baby’s van 8 tot 12 maanden oud. Over dit variatiemenu Gemaakt met pure en natuurlijke ingrediënten Zonder conserveermiddelen* en toegevoegd zout Babyhapjes met één soort groente in de hoofdrol en een aangepaste structuur, afgestemd op de leeftijd van jouw kindje Groentehapjes met een herkenbare smaak en textuur dat bijdraagt aan de smaakontwikkeling Bereid met passie voor goed eten en zorg voor de planeet * Zoals alle babyvoeding Belang van 4 verschillende smaken Door je kindje verschillende natuurlijke, herkenbare smaken aan te bieden, werk je samen met hem aan het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.

Voordelen:

Meerdere variaties

Houdt rekening met het dierenwelzijn en milieu

Pure en natuurlijke ingrediënten

Op een verantwoorde manier geteeld en met liefde bereid. In voordeelverpakking en per stuk te koop

Nummer 4

Olvarit Variatiemenu Knijpzakjes 12+ Maanden

18-pack Olvarit variatiemenu met 3 verschillende smaken knijpfruit, geschikt voor baby’s vanaf 12 maanden oud. Over dit variatiemenu Fruithapjes gemaakt met pure en natuurlijke ingrediënten Zonder toegevoegde suikers* Een lekker & verantwoord tussendoortje boordevol fruit Handig voor onderweg, bijvoorbeeld als je een dagje erop uit bent Bereid met passie voor goed eten en zorg voor de planeet * Bevat enkel van nature aanwezige suikers

Voordelen:

Handige knijpzakjes voor onderweg

Kindjes kunnen zelf het zakje leeg zuigen

Lekkere smaken

Er zijn ook knijpzakjes voor jongere kindjes

Variatie in vele soorten fruit incl toevoegingen van zuivel

Nummer 5

Wat is babyvoeding precies?

Borstvoeding

Borstvoeding is uniek want het is altijd goed van samenstelling. Voor een baby van twee weken oud is de moedermelk bijvoorbeeld weer heel anders van samenstelling dan voor een pasgeboren baby. Moeder natuur past dit automatisch aan op de groei en behoefte van je kind. Wanneer je baby net geboren is wordt er "goud" geproduceerd in de borsten van de moeder, niet letterlijk natuurlijk maar we noemen het zo want het is namelijk een enorm rijke bron aan voedingsstoffen voor je kindje. In deze speciale voeding zitten afweerstoffen, vitamine en mineralen en het wordt bestempeld als de beste babyvoeding die er is. Ze noemen dit "goud" colostrum. Colostrum zorgt er tevens voor dat de pasgeborene tegen infecties beschermd wordt zolang het eigen immuunsysteem nog niet goed genoeg is ontwikkeld en daarnaast bevat colostrum een aantal groeifactoren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert ouders hun baby tot ten minste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron.

Kunstvoeding

Het kan zijn dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. In dat geval zijn er veel verschillende soorten volledige zuigelingenvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd. Je kunt beginnen met een standaard zuigelingenvoeding (nummer 1) en als je baby daar goed op reageert dan is dat helemaal prima. Maar soms merk je dat je baby niet goed reageert op de voeding die hij krijgt. Er kunnen huidklachten of darmproblemen ontstaan. Je kind slaapt niet goed, huilt erg veel of is erg onrustig. Soms is het duidelijk dat de klachten meteen erger worden meteen na het eten, en soms blijft het onduidelijk. Als er allergie of astma voorkomt bij vader, moeder of bij een ouder broertje of zusje is het risico op het ontwikkelen van een allergie groter bij je baby. Het is belangrijk om dit goed vast te stellen in overleg met het consultatiebureau of de kinderarts. De enige manier om dit goed te behandelen is onder begeleiding van een specialist een aangepast dieet en voedingsschema aan te laten meten.

Kunstvoeding is onderverdeeld in verschillende fases (nummer 1 t/m 5). Zo gebruik je vanaf de geboorte volledige zuigelingenvoeding nummer 1 tot een periode van 6 maanden. Voor de periode daarna hebben fabrikanten opvolgmelk op de markt gebracht. Dat is een aangepaste melange met een andere samenstelling van toevoegingen welke je kind zelfs tot in de peutertijd kunnen voorzien van de juiste melk. Lees de ingrediëntenlijst altijd goed door want er zit nogal wat verschil in.

Wil je geen standaard koemelk voeding voor je baby, dreumes of peuter gebruiken? Dan kun je bijvoorbeeld uitwijken naar een voeding op basis van geitenmelk. Dreumes en peutermelk is er ook op basis van geitenmelk. Voor baby's die vaak melk teruggeven is er speciale anti- reflux voeding. Zo zijn er voor alle type drinkers oplossingen. Of kies jij zelf als ouder een bepaalde levensstijl en ben je je bewust van je voeding? Kies dan voor een uitgebalanceerde mix van plantaardige grondstoffen & melk, of ga voor biologische babyvoeding.

Bijvoeding tussen 4 en 6 maanden

Je baby heeft totdat hij 6 maanden oud is eigenlijk weinig extraatjes nodig naast borst- of kunstvoeding. Vanaf 4 maanden kan het wel behoefte krijgen aan oefenhapjes en vanaf 6 maanden heeft een baby het ook echt nodig. Sommige baby's steken al gretig hun handjes uit naar de lepel of kijken je na, elke keer als jij iets in je mond steekt. De overgang naar vast voedsel gaat stap voor stap in deze periode want je baby moet er echt aan wennen. Ook de spijsvertering zal moeten wennen aan een andere manier van voedselverwerken. Reken vooral de eerste periode op wat gemors en geklieder want het is natuurlijk heel moeilijk om ineens te eten van een lepel. Geef het tijd om dit onder de knie te krijgen en doe je kindje daarom een slabbetje om.

Je biedt oefenhapjes over het algemeen aan met zo'n 1-3 lepels per dag geprakte of gepureerde groente of fruit naast de momenten van zijn melkvoeding. Meestal begin je met 1 soort groente of fruit bijvoorbeeld; bloemkool, worteltjes, of zoetere dingen zoals; banaan, peer, perzik of mango. Als dit eenmaal lekker gaat kan je potjes of combinaties aanbieden want dan wordt de hoeveelheid opgevoerd en het smakenpallet uitgebreid. Uiteraard wordt de melkvoeding op den duur langzaam afgebouwd naar gelang je kindje meer vaste voeding gaat eten.

Waarom babyvoeding kopen?

Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn of haar kindje. Daarbij is gezonde voeding natuurlijk een heel belangrijk aspect. Veel mensen twijfelen aan de kwaliteit van babyvoeding die je in de supermarkt koopt omdat het niet "vers" is. Waarom is babyvoeding welke je koopt in potjes en zakjes in de winkel dan wel een goede keuze? Dat is een hele terechte vraag. Want we gaan er altijd maar klakkeloos van uit dat iets wat voor baby's gemaakt is per definitie "goed" is. Maar waarom dan niet met babyvoeding? We hebben het in kaart gebracht.

Er zijn internationale standaarden voor het selecteren van ingrediënten voor de voeding van baby's. Er zijn vele populaire merken welke letten op biologische teelt, daarvan zie je dat ook aangegeven op de verpakking en daarmee is het dan ook gelijk duidelijk dat hierbij ingrediënten zijn gebruikt van biologische oorsprong. Maar als iets geen biologische babyvoeding is, wat zijn dan de kwaliteitseisen?

Een van de standaarden zijn dat ingrediënten geteeld worden op speciale babyvelden, omringd door de natuur en dus niet naast snelwegen of fabrieken liggen onder de rook van uitlaatgassen en afvalstoffen. Daarnaast groeien groente, fruit en granen in de open lucht onder de zon en worden ze niet blootgesteld aan kunstlicht. Alles wordt aan een uitvoerige getestfase onderworpen wat er uiteindelijk voor zorgt dat alle ingrediënten gewaarborgd kunnen worden van de beste kwaliteit!

Naast de pure en eerlijke grondstoffen is de manier van bereiden ook heel belangrijk. Fabrikanten kiezen er bewust voor om groente en fruit te stomen in plaats van te koken. Door het te stomen worden er vele malen meer vitamine, mineralen en smaak behouden in de maaltijden waardoor jij er zeker van kunt zijn dat jij het beste geeft aan je kindje. Om de voeding langer houdbaar te houden wordt gebruik gemaakt van een speciale manier van verwarmen en luchtdicht afsluiten zodat er geen conserveermiddelen aan te pas hoeven te komen. Deze manier lijkt op het ouderwetse "wecken".

Babyvoeding kopen? Houd hier rekening mee

Leeftijd

Het is verstandig om rekening te houden met de leeftijd van je kindje en de daarvoor bestemde voeding. Als je baby ouder wordt kun je steeds meer en een uitgebreider assortiment voeding aan gaan bieden. Op elke verpakking van voeding uit de supermarkt, drogist of online winkel staat aangegeven voor welke leeftijd de voeding geschikt is. Dat is omdat er bijvoorbeeld harde stukjes in kunnen zitten, er bijvoorbeeld toegevoegd suiker in zit, of omdat de smaken nog te uitgesproken zijn. Je wilt natuurlijk zo voorzichtig mogelijk te werk gaan om te voorkomen dat je kindje bijvoorbeeld stikt in voeding dat nog niet voor hem of haar geschikt is. Het is dus heel erg belangrijk om het aangegeven leeftijdsadvies aan te houden.

Verse bereiding

Omdat potjes niet vers zijn op het moment dat je het koopt wil het niet zeggen dat het niet vers bereidt is. Sterker nog, zodra de oogst van het land komt wordt het direct verwerkt. Dit is om de meeste voedingsstoffen zo lang en zo goed mogelijk te kunnen behouden. Je kunt er dus bij babyvoeding zeker vanuit gaan dat de maaltijden met de groots mogelijke zorg gemaakt zijn voor jouw kindje. Maaltijden uit de (online)winkel zijn dus verser dan vers!

Variatie

Er is veel variatie te vinden van verschillende soorten babyvoeding. Zo zijn er in de kant en klare babyhapjes bijvoorbeeld fruithapjes welke geschikt zijn vanaf 6 maanden, waarin geen stukjes zitten. Ze zijn compleet fijn gepureerd zodat het makkelijk door te slikken is. De stap er na is voor kindjes van 8 maanden die al hapjes kunnen eten met wat meer structuur zodat ze ook daar aan wennen. Ook moet je denken aan hapjes welke voorzien zijn van meerdere soorten fruit of groenten bij elkaar. Variaties in combinatie met vis en vlees komen rond die tijd ook steeds meer aan bod. Mits je dat wilt natuurlijk. Er is ook genoeg Vega of Vegan op de markt voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Biologisch of niet biologisch en zelfs 100% plantaardige smoothies en desserts zijn tegenwoordig ook een waardevolle toevoeging aan het assortiment.

Kortom, je kunt de hapjes en potjes precies zo uitkiezen zoals je zelf wilt, passend bij jouw eetwensen. Van lekkere Hollandse prakjes, tot exclusieve maaltijden op culinair gebied, je kunt het zo gek niet bedenken of het ruime assortiment heeft het.

Snacks

In het kader van  bijvoeding behoren daar ook snacks. Zo kun je je kindje voorzichtig wat te knabbelen geven als tussendoortje. Tussendoortjes kunnen zijn; een papje, yoghurt, een fruitzakje of iets hartigs, zoals een rijstwafeltje of maisstengel. Ook zijn er genoeg zoete koekjes welke al vanaf 6 maanden aan te bieden zijn. Natuurlijk zijn deze koekjes dan niet hard, maar lekker zacht en klef zodat je kleintje dat lekker kan afkluiven. Je kunt letten op toegevoegde suikers. Veel alternatieven om zoete dingen zoet te maken zijn; appelstroop of dadels en deze worden dan ook vaak gebruikt. Honing wordt in het eerste levensjaar afgeraden dus dit zal je niet snel tegenkomen in babyvoeding onder de 12 maanden.

Het eerste hapje

Het eerste hapje is voor vele ouders (en kind) een speciaal moment. Omdat het wel een grote verandering is voor je kindje is het belangrijk dat je het voorzichtig en rustig aanpakt. Doe dit thuis en maak het gezellig. Kies zorgvuldig de juiste smaak uit en kies voor 1 soort groente of fruit geschikt voor baby's vanaf 6 maanden. Kies niet eigenwijs voor een potje babyvoeding waarop 8 maanden staat want dit heeft een te grove structuur voor de beginnende eter of een te sterke smaak. Je wilt immers dat je baby een goede eerste ervaring heeft met het eerste hapje en niet dat het kokhalzend aan tafel zit en de boel uitspuugt. Doe je baby een schoon slabbetje aan en geniet van de leuke gezichtjes die hij of zij trekt want dat is hilarisch. Laatste tip; vergeet je camera niet klaar te zetten want dit moment moet vast gelegd worden voor later!

 

Veel gestelde vragen (FAQ)

Een voedingsschema kan handig zijn als je een houvast zoekt in de eetmomenten van je baby. Een voedingsschema is een overzicht van verschillende type babyvoeding op verschillende tijden per dag. Het kan inzicht geven wat je kindje nodig heeft op een bepaalde tijd om structuur en regelmaat te creeeren. Hou wel in de gaten dat een kindje de ene dag meer honger kan hebben dan de andere dag. Laat je kind het tempo bepalen en luister naar de behoefte. Een voedingsschema dienst slechts als richtlijn te dienen.

Een voordeel verpakking is zeker slim als je wilt besparen. Zeker als je elke dag een maaltijd geeft is de aankoop van een voordeelbundel zeker aan te raden. Gebruik je potjes alleen incidentieel? Dan kan het zo zijn dat de voeding wat langer op de plank blijft staan. Check daarom altijd de houdbaarheidsdatum voordat je de verpakking opent. Zo weet je zeker dat het niet per ongeluk over de datum is geraakt.