De bevalling is een van de meest ingrijpende momenten in het leven van een vrouw. Het is dan ook niet gek dat veel vrouwen zich hierop voorbereiden. Een bevallingsplan kan hierbij helpen. In dit blog leggen we uit wat een bevallingsplan is, hoe je deze als zwangere kunt schrijven en hoe het je kan helpen om een zo prettig mogelijke bevalling te hebben waar je nog jaren positief op terugkijkt.

Wat is een bevallingsplan?

Een bevallingsplan is een geschreven document waarin je als mama-to-be jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling vastlegt. Het is een soort draaiboek waarin staat hoe jij graag wilt dat de bevalling verloopt. Zaken die je graag wenst, en zaken die je absoluut niet wilt op het moment dat je op je kwetsbaarst bent. Hierbij kun je denken aan zaken als pijnbestrijding, houdingen tijdens de bevalling en wie je bij de bevalling wilt hebben (en wie niet). Door het opstellen van een bevallingsplan ben je goed voorbereid op de bevalling en kun je jouw wensen op een duidelijke manier kenbaar maken aan de zorgverleners.

Het opstellen van een bevallingsplan. Zo doe je dat:

Het opstellen van een bevallingsplan begint vaak met het inventariseren van jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Wat vind jij belangrijk tijdens de bevalling? Wat zijn jouw wensen met betrekking tot pijnbestrijding? Wil je graag thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wie wil je bij de bevalling hebben? Wil je liever geen knip, of bedenk je wat je wilt met verschillende medicatie die toegediend wordt. Laat jezelf daarin niet verrassen en weet vooraf wat er komen gaat zodat je het kunt opnemen in je bevallingsplan.

Als je jouw wensen en verwachtingen in kaart hebt gebracht, kun je deze op een rijtje zetten in het bevallingsplan. Hierbij is het belangrijk dat je jouw wensen op een duidelijke manier formuleert, zodat de zorgverleners precies weten wat jouw wensen zijn. Vergeet hierbij niet om ook eventuele medische bijzonderheden te vermelden, zoals bijvoorbeeld een allergie.

Het is verstandig om het bevallingsplan tijdig op te stellen, zodat je jouw wensen op een rustig moment kunt overdenken en bespreken met jouw partner en/of zorgverleners. Bespreek het plan ook met jouw verloskundige, gynaecoloog of andere zorgverleners die betrokken zijn bij de bevalling. Zij kunnen jou adviseren en eventuele vragen beantwoorden.

Het is ook slim om rekening te houden met de wensen van je partner. Het is voor hem/haar ook spannend en je wilt deze persoon natuurlijk niet voorbij lopen. Op het moment dat jullie een kindje gaan krijgen moet je zorgen dat je er voor elkaar bent en het elkaar zo fijn en makkelijk mogelijk maken. Neem hierin de wensen van je partner dus ook mee zodat iedereen een prettige ervaring heeft met de bevalling.

Het belang van een bevallingsplan

Een bevallingsplan kan helpen om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Het zorgt ervoor dat jij als zwangere de regie houdt over de bevalling en dat jouw wensen duidelijk zijn voor de zorgverleners. Dit kan zorgen voor een gevoel van rust en controle tijdens de bevalling.

Daarnaast kan een bevallingsplan helpen om onnodige interventies te voorkomen. Door vooraf duidelijk jouw wensen te communiceren, kunnen zorgverleners hier rekening mee houden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen dat er onnodig medicatie wordt toegediend of dat er onnodig snel ingegrepen wordt bij de bevalling. Je kunt aanmerken wat je achteraf met de placenta wilt, en dat je je baby direct na de geboorte in je armen wilt sluiten.

Een bevallingsplan kan er ook voor zorgen dat je achteraf positief terugkijkt op de bevalling. Als de bevalling verloopt volgens jouw wensen en verwachtingen, kan dit bijdragen aan een gevoel van tevredenheid en een positieve herinnering aan de bevalling. Het kan ook helpen bij het verwerken van de bevalling als deze niet helemaal volgens plan is verlopen.

Daarnaast kan het opstellen van een bevallingsplan bijdragen aan de voorbereiding op de bevalling. Het kan ervoor zorgen dat je als zwangere goed nadenkt over wat je belangrijk vindt tijdens de bevalling en wat jouw grenzen zijn. Dit kan helpen om zelfverzekerd de bevalling in te gaan en beter om te gaan met eventuele onverwachte situaties. Want je kunt je op veel zaken vooraf instellen, zoals bijvoorbeeld dat het bevallen pijnlijk zal zijn en dat het lang kan duren. Maar je kunt dus vooraf over veel andere dingen nadenken zodat je goed voorbereid bent op het moment dat de baby zich aandient.

Tips voor het opstellen van een bevallingsplan

  • Maak een lijst van de zaken die jij belangrijk vindt tijdens de bevalling. Denk hierbij aan pijnbestrijding, houdingen tijdens de bevalling, wie er bij de bevalling aanwezig zijn, etc.
  • Bespreek jouw wensen en verwachtingen met jouw partner en/of zorgverleners.
  • Formuleer jouw wensen en verwachtingen op een duidelijke en beknopte manier. Gebruik bijvoorbeeld korte zinnen en bullet points.
  • Verdiep je in verschillende medische handelingen en toedieningen van medicatie. In welke situatie wordt wat gedaan? Schrijf in je bevallingsplan op wat je wensen zijn in geval van complicaties.
  • Vermeld ook eventuele medische bijzonderheden, zoals allergieën, angsten of andere aandoeningen.
  • Bespreek het bevallingsplan met degene die bij jouw is tijdens het bevallen. Hij/zij kan je dan precies zo helpen zoals jij wenst. Mogelijk ben jij niet meer helemaal in staat om tijdens de uitdrijving nog instructies te geven. Dan is het fijn dat je jouw wensen vooraf doorgenomen hebt.
  • Deel je bevallingsplan met je verloskundige, gynaecoloog of andere zorgverleners die betrokken zijn bij de bevalling.

Houd er rekening mee dat het bevallingsplan geen garantie is voor een perfecte bevalling. Soms kan het nodig zijn om van de plannen af te wijken omdat er onverhoopt complicaties optreden. Zorgverleners zullen altijd handelen in het belang van moeder en kind. Zij moeten nou eenmaal doen wat ze moeten doen om een kind op een zo goed mogelijke manier geboren te laten worden. Soms gaat dit ten koste van jouw wensenlijstje. Jouw wensenlijstje wordt niet als prioriteit gezien.