Menig zwangere vrouw kan er tijdens de zwangerschap zonder: een zwangerschapskussen. En na een zwangerschap transformeert het zwangerschapskussen zich vaak tot het voedingskussen. Al met al een investering die het dubbel en dwars waard is. Het is dan ook belangrijk dat je een kwalitatief kussen koopt die zowel jou tijdens je zwangerschap als je baby tijdens het voeden ondersteunt, dit scheelt namelijk de aankoop van een apart voedingskussen. 

Waarom is een zwangerschapskussen zo populair?

Maar wat maakt zo'n zwangerschapskussen nou zo onmisbaar voor de meest zwangere vrouwen? Hoewel dit natuurlijk voor iedere vrouw verschilt zijn de meest voorkomende redenen: 

  • Om te gebruiken ter ondersteuning van de rug. Een zwangerschapskussen kan namelijk dienen als rugsteun en zo helpen om de druk op de onderrug en tevens het bekkengebied te verlichten. 
  • Om te gebruiken tijdens het slapen voor de juiste houding en ter ondersteuning van de buik. Vaak wordt naarmate de zwangerschap zich vordert slapen steeds lastiger omdat de buik in de weg ligt, door het gebruik van een kussen neem je gemakkelijker een fijne houding aan. 
  • Om te gebruiken als voedingskussen. Door het gebruik van een voedingskussen kan je de baby in een juiste houding leggen om zo gemakkelijk te voeden.. Vooral bij borstvoeding helpt het om de baby op een comfortabele hoogte te plaatsen tijdens het voeden. Zo voorkom je dat je je armen en schouders overbelast. 
  • Om te gebruiken als nestje voor je baby. Veel moeders gebruiken het zwangerschapskussen ook voor de baby om op te liggen. Zo zijn er tegenwoordig speciale hoezen die je over een zwangerschapskussen kan doen om zo een heerlijk bedje voor je baby te creëren. Dit is overigens alleen veilig wanneer je er naast zit.  

 

Verschillende vormen van het zwangerschapskussen

Een zwangerschapskussen is in alle soorten, maten en vormen beschikbaar. Maar hoe bepaal je welke vorm voor jou het meest geschikt is? Zo heb je het lichaam zwangerschapskussen die ongeveer net zo groot is als jijzelf. Het is een kussen in een lange rechte vorm en vormt zich daarmee perfect naar je lichaam en heeft vooral een heel hoog knuffelgehalte. Met dit kussen in bed is je partner vrijwel overbodig. Je klemt het kussen tussen je benen en armen en laat je hoofd rusten op het uiteinde. Het kussen biedt vooral veel steun aan je buik en hoofd en wat minder aan je rug. Zo biedt een C-vormig zwangerschapskussen meer steun aan de rug doordat het kussen je als het ware omhelst. Ook de U-vorm zorgt voor veel ondersteuning aan de rug doordat het kussen zowel ondersteuning aan de buik als rug biedt. 

Zorg voor de juiste vulling van het zwangerschapskussen

Naast het uitzoeken van de juiste vorm is de vulling van het zwangerschapskussen misschien nog wel het belangrijkst. De vullingen verschillen namelijk per merk waarbij de luxere zwangerschapskussens gevuld zijn met microbolletjes (microparels). Hoewel deze duurder zijn, is dit wel de vulling die het beste comfort biedt voor je lichaam en de temperatuur goed reguleert. Naast microparels zijn er ook andere vullingen zoals: 

  • Piepschuim bolletjes: dit is de goedkopere variant van de microparels. De bolletjes behouden in tegenstelling tot de microparels minder goed hun vorm en hebben eerder de kans om aan elkaar te gaan plakken na langer gebruik.
  • Polyester vulling: deze is vergelijkbaar met een hoofdkussen. Nadeel hiervan is dat het in tegenstelling tot andere vulling minder goed de temperatuur reguleert.
  • Traagschuim: in tegenstelling tot de andere kussens is deze vulling vrij massief en zwaar. Daarnaast reguleert ook deze vulling de temperatuur niet optimaal.

 

Welk zwangerschapskussen is het beste?  

Dit verschilt heel erg per persoon en waar je behoefte aan hebt. Kijk bij de aanschaf van het kussen vooral naar wat jij nodig hebt, ben je op zoek naar een kussen die je helpt bij de juiste slaappositie of wil je juist meer ondersteuning voor je rug. Op basis hiervan kan je bepalen welk zwangerschapskussen het beste aansluit bij jouw wensen.