Na negen maanden zwangerschap en bevalling is het begrijpelijk dat veel vrouwen zich willen richten op het terugkrijgen van hun pre-zwangerschap lichaam en hun conditie. Hardlopen kan een effectieve manier zijn om weer in vorm te komen en de endorfine te laten stromen. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat je lichaam na de bevalling nog steeds herstelt en het is daarom essentieel om het hardlopen rustig op te bouwen en rekening te houden met je fysieke gesteldheid. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn bij het hervatten van het hardlopen na je zwangerschap en geven we tips over de juiste outfit zoals een sportbh van sportbh.nl en accessoires.

Verzakking van de baarmoeder en andere fysieke veranderingen

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam een ??groot aantal fysieke veranderingen. De buikwand en bekkenbodemspieren rekken uit om ruimte te maken voor de groeiende foetus, en de hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de ligamenten en gewrichten losser worden. Na de bevalling moet het lichaam de gevolgen van deze veranderingen herstellen. Het is daarom belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen voordat je weer begint met hardlopen. Een van de meest voorkomende complicaties na de bevalling is een verzakking van de baarmoeder. Dit kan gebeuren wanneer de bekkenbodemspieren, die de baarmoeder en blaas ondersteunen, tijdens de bevalling beschadigd zijn of verzwakt zijn. Bij hardlopen kan de impact van het lichaam op de grond leiden tot verdere beschadiging van deze spieren en de verzakking verergeren. Het is daarom essentieel om eerst te overleggen met je arts en/of een fysiotherapeut voordat je weer begint met hardlopen.

Rustig opbouwen

Als je eenmaal groen licht hebt gekregen om weer te beginnen met hardlopen, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Begin met lichte oefeningen, zoals wandelen of yoga, en bouw langzaam op naar het hardlopen. Het kan enkele maanden duren voordat je weer op je oude niveau bent, dus wees geduldig en gefocust op je gezondheid. Let op signalen van je lichaam en stop als je pijn ervaart of je ongemakkelijk voelt.

Juiste outfit en sportbh

Het dragen van de juiste outfit en accessoires kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak tijdens het hardlopen na je zwangerschap. Hieronder zijn enkele tips:

  • Schoenen: Kies voor schoenen met goede demping en ondersteuning, om de impact van het hardlopen op de gewrichten te verminderen.
  • Sport bh: Draag een goed passende sport bh voor grote maten om de borsten te ondersteunen en ongemak te voorkomen.
  • Ademende kleding: Kies voor ademende en vochtregulerende kleding om oververhitting en schuren te voorkomen.
  • Drinken: Zorg ervoor dat je voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven tijdens het hardlopen, vooral als je borstvoeding geeft.

Tot slot

Hardlopen kan een effectieve manier zijn om weer in vorm te komen na de bevalling, maar het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en het hardlopen rustig op te bouwen. Een verzakking van de baarmoeder is een veelvoorkomende complicatie na de bevalling en het is essentieel om dit in gedachten te houden bij het hervatten van het hardlopen. Door te luisteren naar je lichaam en de juiste outfit en accessoires te dragen, kun je het risico op pijn en ongemak verminderen en genieten van het hardlopen als een gezonde en positieve activiteit voor lichaam en geest. Raadpleeg altijd een arts en/of een fysiotherapeut voordat je begint met het hervatten van het hardlopen na je zwangers