Het juiste bed voor je kind is natuurlijk enorm belangrijk voor een goede nachtrust en de veiligheid van je kind. Er zijn veel verschillende soorten bedden die passen bij de verschillende fases van je kind. In dit artikel zetten we verschillende typen bedhuizen voor je uiteen en wanneer deze bij jouw kind passen.

Het babybedje

Allereerst hebben we uiteraard het bedje voor de pasgeboren baby’s die geschikt zijn tot een leeftijd van ongeveer 2 jaar. We hebben het dan over een wieg of een ledikant Dergelijke bedden zijn voorzien van spijlen aan alle kanten, zodat je kindje niet zomaar uit het bed kan rollen of klimmen als hij of zij wat ouder wordt. Wel kan je kindje zo lekker om zich heen kijken en de ruimte bestuderen. Zorg er voor dat het matras goed in het bed past en dat er zo min mogelijk ruimte tussen het bed en het matras zit.

Het peuterbed

Als je kindje uit de ledikant gegroeid is, is het tijd om over te stappen naar een peuterbed. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je kindje klaar is voor deze overstap door te kijken of je kindje meer dan 20 cm ruimte over heeft in de ledikant. Wordt deze ruimte kleiner? Dan is het tijd voor een peuterbed. Een peuterbed is lager dan een normaal bed, en biedt jouw kind de kans om zelfstandig in en uit het bedje te klimmen. Dit bedje is ongeveer geschikt wanneer je kindje tussen de 2 en 4 jaar oud is.

Het eenpersoonsbed

Vanaf 4 jaar oud is je kindje er ongeveer klaar voor om in een normaal eenpersoonsbed te slapen. Denk daarbij aan een bedhuisje in de maat 90 x 200 cm. Dit bed is natuurlijk een stuk groter dan het peuterbed, en kan in principe meegaan tot je kindje volledig uitgegroeid is, hoewel je kind hoogstwaarschijnlijk uiteindelijk graag in een tweepersoons bed zal willen slapen. Wanneer je kindje nog jong is, kan het verstandig zijn om de kans op uit bed rollen te verkleinen. Zo kun je bijvoorbeeld een speciaal hekje plaatsen, of zorgen dat de grond naast het bed zacht is zodat de val wordt gedempt. Verder, wanneer je kind weer iets ouder geworden is, kan een hoogslaper een goed idee zijn. Dit biedt je kind nog meer ruimte om te spelen in de slaapkamer, en veel kinderen vinden het ook nog eens leuk om hoog te slapen.