Kinderziektes: Dit zijn de 16 meest voorkomende kinderziektes bij jonge kinderen? 

Als je kind ziek is, kan dat een beangstigende situatie zijn voor ouders. Ziekte kan vele gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een verminderde eetlust, koorts, braken, hoesten en andere soorten klachten. Je kindje kan ineens van de een op de andere dag heel erg ziek zijn en slapjes worden. Het kan voor veel zorgen leiden bij ouders en dat is natuurlijk heel vervelend, want je bent bezorgd om je kind. Wat kun je in deze situatie het beste doen? Zorg dat je je kind altijd extra goed in de gaten houdt tijdens ziekte, neem je kind bij je, zorg dat hij of zij comfortabel is en goed blijft drinken en hou de temperatuur goed in de gaten. Onderneem actie als het niet goed gaat.

Uit voorzorg kun het beste een thermometer en paracetamol of andere koortsverlagende middelen in huis hebben zodat je altijd goed bent voorbereid als je kindje ineens ziekjes wordt. Meestal gebeurd dit ineens en het komt altijd slecht uit. Het belangrijkste is dat je er voor je kindje bent en dat je hulp inschakelt als jij denkt dat dat nodig is. Twijfel je aan de gezondheidstoestand van je kleine? Bel altijd naar de arts of de huisartsenpost, zij kunnen je verder helpen. Vertoont je kind afwijkend gedrag, zoals sufheid, ernstige kortademigheid, benauwdheid of is je kind bewusteloos? Bel 112! Doe dit ook als je verschijnselen ziet van een allergisch reactie in het gezicht en de hals. Dit kan bijvoorbeeld ook na een steek van een wesp of ander insect.

Hieronder lees je alles wat je moet weten over de verschillende kinderziektes die vaak voorkomen bij baby's en jonge kinderen

Luchtweginfecties: Luchtweginfecties zijn een van de meest voorkomende ziektes bij baby's en jonge kinderen. Ze worden meestal veroorzaakt door virussen en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder een verstopte neus, hoesten, keelpijn, oorpijn en koorts. Hoewel veel luchtweginfecties vrij mild zijn, kunnen sommige ernstige complicaties veroorzaken. Als je kind al 3 dagen hoge koorts heeft of moeite heeft met ademhalen, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Vijfde ziekte: De vijfde ziekte is onschuldig en het komt vooral bij kinderen voor. Gelukkig worden de meeste kinderen er niet heel erg ziek door en gaat het virus meestal binnen 1 a 2 weken weer weg. Het gaat gepaart met vlekjes die wegdrukbaar zijn. Soms vuurrode wangen en soms koorts. Na het opkomen van de vlekjes in het gezicht verspreiden ze vaak over het lichaam en kunnen ze gaan jeuken. De vlekjes verdwijnen meestal na 1 week. Volwassenen kunnen het ook krijgen maar zij krijgen meestal geen vlekjes. Kinderen zijn besmettelijk vanaf 1 tot 3 weken voordat zij ziek worden. Als er uitslag is zijn ze niet meer besmettelijk.

De zesde ziekte: De zesde ziekte (exanthema subitum) is een iets andere ziekte dan de vijfde ziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus en geneest zichzelf vanzelf. Het virus komt meestal voor bij kinderen onder de 3 jaar. Het gaat gepaart met hoge koorts (meestal hoger dan 39 C) er kunnen eventuele koortsstuipen bij komen kijken door de hoge koorts. De koorts kan weer vrij abrubt eindigen en mogelijk ontstaan er niet jeukende bultjes op het gezicht, romp en breiden deze zich uit over de armen en nek.

Oorontsteking: Oorontsteking komt vaak samen voor met een luchtweginfectie. Het wordt veroorzaakt door een infectie van de oren en kan pijn doen, meer oorsmeer geven, gehoorverlies en andere symptomen veroorzaken zoals koorts een loopoor en verkoudheidsklachten. Oorontsteking kan behandeld worden met antibiotica. Ga daarom als je kind symptomen vertoont naar een huisarts.

Bronchiolitis: Bronchiolitis is een van de meest voorkomende luchtweg-ziektes bij baby's en jonge kinderen. Het wordt veroorzaakt door een infectie met het virus RSV en komt meestal voor in de wintermaanden. Symptomen van bronchiolitis omvatten hoesten, kortademigheid, moeite met ademen, keelpijn, koorts en soms een blauwe kleur op de lippen of vingers. Ook kan het gepaart gaan met huiduitslag. Als je kind symptomen vertoont, raadpleeg dan de huisarts. Een puffer zou eventueel verlichting kunnen bieden.

Hand-voet-mondziekte: Hand-voet-mondziekte is een virusinfectie die door kleine druppeltjes in de lucht verspreid wordt. Het is zeer besmettelijk maar onschuldig. Het wordt meestal gekenmerkt door blaasjes, die optreden op de handen, voeten en rond de mond en in de mond. Hoewel deze ziekte meestal mild is, kan het soms ernstige complicaties veroorzaken omdat de blaasjes pijn kunnen doen of kunnen jeuken. Bel om advies over Hand-mond-voetziekte in te winnen naar de huisarts. Het duurt ongeveer 2 weken voordat het over is. Je kunt eventueel smeren met een talkcreme of talkpoeder om de jeuk te stillen.  

RSV: RSV komt heel vaak voor bij s bij jonge baby's en jonge kinderen. Het wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus en kan een luchtweginfectie en longontsteking veroorzaken, wat lijkt op een gewone verkoudheid. Symptomen omvatten hoesten, kortademigheid, koorts en soms een blauwe kleur op de lippen of vingers. Het kan voor koortsstuipen zorgen omdat de koorts hoog kan oplopen. Het RS-virus komt bijna bij alle kinderen voor in het eerste levensjaar. Het komt meestal in de wintermaanden voor.

Wormpjes (aarsmaden, oxyuren): Aarsmaden zijn kleine wormpjes die in de darmen leven. Ze komen met de ontlasting mee naar buiten en zijn dan met het blote oog te zien. De wormpjes zijn ongeveer 1 cm lang en wit van kleur. s’ Avonds en s’ nachts kruipen de vrouwtjeswormen naar buiten via de anus en leggen eitjes rond de kringspier. Het kan daarom jeuk of pijn geven rond de anus als een kind slaapt. Het gaat soms hand in hand samen met buikpijn en een kind kan overprikkeld raken en in paniek zijn door jeuk. Het is besmettelijk als kinderen hun handen niet goed wassen en met hun handen in de buurt komen van de anus. Er kunnen eitjes aan de nagels of vingers blijven plakken en zo kunnen ze broertjes of zusjes besmetten. De eitjes en wormpjes kunnen door iedereen in het gezin behandeld worden met het gebruik van een antiwormenkuur welke te koop is bij de apotheek of drogist. Je kunt de anus voor het slapen gaan ook dichtsmeren met een laag Sudocreme of andere milde zalf zodat de wormpjes geen jeuk veroorzaken. Was beddengoed, en ondergoed op minimaal 60graden in de wasmachine. Om te voorkomen dat je kind wormpjes krijgt: Houd de vingernagels zo kort mogelijk en laat je kind frequent zijn of haar handen wassen met water en zeep (voor ten minste 20 sec). Bijvoorbeeld na elk toiletbezoek, buitenspelen en vooral na het spelen in de zandbak en als het met de handen in de grond heeft gezeten. Wormpjes komen door parasieten die in ontlasting zit van bijvoorbeeld katten. Katten poepen en plassen overal en nergens!

Waterpokken: Waterpokken komen vaak voor bij jonge kinderen. Het wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus en wordt meestal gekenmerkt door een jeukende, vlekkerige uitslag, koorts en andere symptomen. De bultjes poppen vaak snel op na het verschijnen van de eerste. Ze worden dan gevuld met vocht en kunnen jeuken. Belangrijk is om het krabben tegen te gaan. Je kunt je kind in een ouderwets haverzemelen badje zetten om de jeuk te bestrijden en je kindje nadien insmeren met een talkhoudende zalf. Vaak begint waterpokken met wat koorts en niet lekker voelen. De blaasjes zitten over het hele lijf, het hoofd, in de haren en kunnen zelfs in de mond zitten. Het kan pijnlijk zijn met eten. Wees daarom voorzichtig met wat je aanbiedt. Kies voor koude etenswaren zoals yoghurt of ijs.

Het is een onschuldige ziekte voor kinderen die meestal niet langer duurt dan 10 dagen. Het is zeer besmettelijk! Je kun al besmet raken met het waterpokkenvirus 2 dagen voordat de eerst bultjes te zien zijn totdat de bultjes zijn ingedroogd. Het kan gevaarlijk zijn voor mensen op latere leeftijd die nog nooit in hun kinderjaren waterpokken hebben gehad. Dit kan zelfs leiden tot ziekenhuisopname.

Krentenbaard: Krentenbaard is een ontsteking van de huid welke veroorzaakt wordt door een bacterie. Krentenbaard is besmettelijk voor kinderen en volwassenen. Het is vooral heel vervelend maar het is gelukkig niet gevaarlijk. Besmetting vindt plaatst door verspreiding van het vocht uit de blaasjes via handen of speelgoed. Krentenbaard begint met een rode uitslag op de huid, gevolgd door kleine, harde, gele bultjes. Deze bultjes kunnen ook vochtige blaasjes vormen die later kunnen openbarsten en een korstvorming veroorzaken. De uitslag kan zich over het hele lichaam verspreiden, maar meestal beperkt het zich tot het gezicht, de hals, de armen en de benen. Er kan een behandeling door de arts worden voorgeschreven.

Diaree en braken: Dit kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken. Namelijk door verschillende soorten ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en parasieten. Meest gaan diaree en braken na een paar dagen over. Houd je kind goed in de gaten als hij of zij lang aan de diaree is of braakt en zorg dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Drinken is heel belangrijk in tijden van diaree en overgeven. Wees alert op bloed en slijm in de ontlasting. Dit kan wijzen op ernstige complicaties in het lijf. Raadpleeg onmiddellijk een arts.

Pseudokroep: Pseudokroep is een infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus dat het ademhalingssysteem aantast. Pseudokroep is een infectie die meestal optreedt bij jonge kinderen en oudere volwassenen, maar het kan ook voorkomen bij mensen van alle leeftijden. De symptomen van pseudokroep omvatten  kortademigheid, hoge koorts, een piepende ademhaling en een zeehondenhoest. Een loopneus en kriebelhoest kunnen ook voorkomen. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Hoesten is meestal het eerste symptoom en kan ernstig zijn, met lange aanvallen van krachtige hoestbuien waarbij ademhalen lastig is. Ernstig benauwd worden is dus zeker een mogelijk verschijnsel. Soms kan de hoest worden vergezeld van slijm of bloed. Hoesten veroorzaakt door pseudokroep is meestal erg pijnlijk en kan ernstige irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Soms is het echter nodig om de patiënt in het ziekenhuis op te nemen voor extra zorg, maar je kunt thuis ook al een hoop proberen om de klachten te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld de douche op de hete stand aanzetten en 20 min stomen zodat de longblaasjes open gaan staan en vochtige lucht innemen. Kinderen die een verhoogd risico hebben op complicaties, zoals prematuren en pasgeborenen, moeten extra voorzichtig worden behandeld en hiervoor zal direct de hulpdienst moeten worden ingeschakeld. Ook is het belangrijk om de symptomen van de infectie te herkennen en om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen.

Spruw: Spruw is een schimmelinfectie in de mond. Het wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Candida Albicans. Deze schimmel is een normale bewoner van de mond en het maag-darmkanaal, maar als het de juiste omstandigheden krijgt, kan het een infectie veroorzaken. Spruw is een veelvoorkomende infectie bij baby's, maar het komt ook voor bij volwassenen. De symptomen van spruw zijn meestal het witte laagje in de mondholte, dat kenmerkend is voor de infectie. Het kan ook andere symptomen veroorzaken, zoals roodheid, zweren en pijn in de mondholte. Meestal verspreidt de infectie zich alleen naar het slijmvlies, maar het kan ook andere delen van het lichaam infecteren. Omdat de spruw meestal in de mond zit zal vaak het voorkomen met moeilijk kunnen eten. Het doet pijn in de mond van je kind en daarom zal je kind misschien niet uit de fles of borst willen dringen. De meest voorkomende behandeling voor spruw is het gebruik van medicijnen, zoals antischimmelmiddelen en antibiotica. Deze medicijnen zullen de infectie verminderen. Soms kan de arts ook andere behandelingsopties voorschrijven, zoals lokale behandelingen met mondspoelmiddelen, die de infectie kunnen bestrijden. Als je borstvoeding geeft aan je baby, zorg dan dat je ook jouw tepels behandeld met een speciaal voorgeschreven medicijn. Raadpleeg hiervoor een arts en ga niet zelf dokteren. Zorg er ook voor dat alle onderdelen goed steriel zijn die je kind met zijn of haar mond aanraakt, zoals flessen, spenen en lepeltjes.

De beste manier om spruw te voorkomen is door goede mondhygiëne te beoefenen, zoals door twee keer per dag je tanden te poetsen, je tong te schrapen en je tandvlees te masseren. Dat is natuurlijk voor baby’s lastig. Het is ook belangrijk om een goede voeding te eten, voldoende water te drinken en regelmatig naar de tandarts te gaan. Als je denkt dat je kind spruw heeft, moet je een arts raadplegen om de juiste behandeling te krijgen, het gaat niet vanzelf weg.

Baby acne: Babyacne is een veel voorkomende huidaandoening bij baby's waarbij rode vlekjes en puistjes op het gezicht, de hals en soms zelfs op de borst verschijnen. Ze verschijnen meestal al vrij snel na de geboorte en ze zien er uit als jeugdpuistjes. Babyacne is meestal onschuldig en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Babyacne wordt veroorzaakt door hormonen uit de baarmoeder die worden overgebracht naar de baby tijdens de zwangerschap. Deze hormonen kunnen de olie-klieren in het gezicht van de baby stimuleren waardoor er babyacne ontstaat. Babyacne kan ook worden veroorzaakt door allergische reacties op bepaalde stoffen of producten die in contact komen met het gezicht van de baby, zoals babyverzorgingsmiddelen of wasmiddelen. Babyacne heeft meestal geen invloed op de gezondheid van je baby en verdwijnt meestal na verloop van tijd vanzelf. Het is niet nodig je baby regelmatig te wassen met zeep. Hierdoor ontvet je de huid en kan het voor extra irritatie zorgen. Als er geen verbetering is na een paar weken, is het misschien tijd om een arts te raadplegen. De behandeling kan bestaan uit het gebruik van een milde, niet-vette lotion om de huid te hydrateren en te kalmeren of het gebruik van een milde, gezichtsreinigingsmiddel om de olie-klieren op het gezicht te doen afnemen. In zeer ernstige gevallen kan een arts ook aanvullende behandelingen voorschrijven, zoals het gebruik van een crème of lotion met benzoylperoxide om de ontsteking te verminderen of antibioticum voorschrijven om bacteriële infecties tegen te gaan. In het algemeen verdwijnt babyacne vanzelf na verloop van tijd, maar het is altijd het beste om een arts te raadplegen als je bezorgd bent over de toestand van je baby. Een arts kan je helpen om de beste behandeling voor je kindje te vinden.

Netelroos: Netelroos is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door een allergische reactie. Het wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals pollen, stofmijt of bepaalde stoffen in voedsel. De uitslag bestaat meestal uit kleine rode bultjes, die jeuken en branderig aanvoelen. Netelroos kan ontstaan op elke plek op je lichaam, maar meestal wordt de uitslag gezien op de armen, benen, borst en rug. Netelroos wordt meestal gezien bij mensen met een allergie voor stoffen in de omgeving, zoals pollen of stofmijt. Het kan ook veroorzaakt worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of insectensteken. Andere oorzaken van netelroos zijn strakke kleding, stress, warmte en zonlicht. Bijvoorbeeld door te heet douchen of te lang in de zon zitten. Om de symptomen van netelroos te verlichten, kun je het beste koude kompressen gebruiken. Koude kompressen helpen de jeuk en branderigheid te verminderen. Daarnaast is het verstandig om loszittende kleding te dragen, om de jeuk en irritatie te verminderen. Als de symptomen erger worden, kan je je huisarts raadplegen. Deze kan een recept voor medicijnen geven om de jeuk en ontsteking te verminderen. Netelroos is meestal een onschuldige, kortdurende aandoening. In sommige gevallen kan de uitslag ernstiger zijn, waardoor je jeuk, zwelling en roodheid in het gezicht krijgt. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Astma: Astma is een chronische longziekte waarbij de luchtwegen ontstoken raken, vernauwen en overgevoelig worden voor bepaalde stoffen. Het is niet perse een kinderziekte maar het komt wel geregeld voor bij kinderen. De luchtwegen worden ontstoken en vernauwd als gevolg van een allergische reactie in het lichaam. Bij astma is er sprake van een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen zoals huisstofmijt, pollen, schimmels, tabaksrook, chemicaliën en andere stoffen die in de lucht kunnen zitten. Wanneer een astmapatiënt blootgesteld wordt aan deze stoffen, zullen de luchtwegen geïrriteerd raken. Dit kan leiden tot een toename van de productie van slijm. De luchtwegen kunnen verder vernauwen, waardoor er minder lucht doorheen kan stromen. Er kan ook een verhoogde gevoeligheid voor bepaalde prikkels ontstaan, waardoor deze meer gevoelig worden voor ontstekingen. Astma is een chronische aandoening, wat betekent dat het een levenslang probleem kan zijn dat periodiek opnieuw optreedt. Astma-aanvallen kunnen gebeuren door een toename van de ontsteking in de luchtwegen, waaronder kortademigheid, hoesten, pijn op de borst, piepende ademhaling en zweten. Deze symptomen kunnen variëren in ernst en kunnen optreden als een acute aanval of een chronische aandoening. Er zijn verschillende behandelingen voor astma die het leven van patiënten verbeteren. Behandelingen kunnen bestaan uit medicijnen zoals inhalatoren en pillen, leefstijlveranderingen zoals een omgeving zonder sigarettenrook, beter leren omgaan met stress, het vermijden van bepaalde stoffen waarvoor je allergisch bent en voedingssupplementen zoals vitamine D en omega-3-vetzuren. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je denkt dat je kind astma heeft. Een arts kan je helpen bij het bepalen van de oorzaak van je symptomen en de beste behandeling voor jouw kindje geven.

Vaccinaties

Tegenwoordig wordt er kort na de geboorte (met 12 weken) al begonnen met vaccineren om kinderziektes te voorkomen. Daardoor zijn er al een hoop ziektes minder gevaarlijk dan vroeger.  Er bestaan verschillende vaccinaties voor kinderen, die bekend staan onder de diverse afkortingen DKTP, BMR, DTP, Hib etc. en worden in cocktails gegeven in een schema van 3 maanden t/m 14 jaar. Dit gebeurd tijdens bezoeken aan het consultatiebureau (CJG) in het bijzijn van ouders. 

De afkortingen staan voor D = Difterie, K = Kinkhoest, T = Tetanus,  P = Polio, Hib =  Haemophilus influenzae type b, HepB = Hepatitis B, Pneu = Pneumokokken, B = Bof, M = Mazelen, R = Rodehond,  MenACWY = Meningokokken ACWY, HPV = Humaan Papillomavirus.

Je krijgt automatisch uitnodigingen van het Rijksoverheid om je kind te laten vaccineren volgens het rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Je krijgt vaccinatiekaarten opgestuurd welke je meeneemt naar het consult. Je hoeft er dus verder niks voor te doen behalve naar de afspraak van het consultatiebureau te komen.

Belangrijk om te weten: Het is belangrijk dat je ook weet dat je een keuze hebt om je kind te laten vaccineren of niet. Onderzoek vroegtijdig (nog tijdens de zwangerschap) of je je kind(eren) wilt laten vaccineren en zo ja, bekijk goed tegen welke ziekten.