Als je in verwachting bent is het logisch dat je op een gegeven moment opzoek gaat naar een naam voor je baby. Misschien zijn jullie het er samen al snel over eens, maar misschien ook niet en speur je het internet af opzoek naar inspiratie. De door jullie zorgvuldig gekozen naam geef je tenslotte voor de rest van zijn of haar leven mee, dus hij moet wel echt leuk zijn!
Maar om er nou voor te zorgen dat die “leuke naam” niet per ongeluk een schaamnaam is, zijn er wat punten waar je op kunt letten. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de vóór- en achternaam een hele gekke combinatie vormt en je kind daarmee op school gepest zal worden. Om dat te voorkomen delen wij een paar super goede tips zodat jij weet waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte naam.
Maak een top 3 en vraag of je partner dat ook doet. Leg deze lijstjes naast elkaar en maak samen 1 lijstje met een top 3 babynamen. Pas onderstaande tips toe op alle potentiële babynamen en streep de namen door welke toch niet zo goed uit de bus komen.
Een hele hoop namen zijn al eeuwen oud. Veel voorkomende en oud Hollandse namen zijn vaak een veilige keuze. Maar zoek je iets meer exotisch of buitenlands, dan is het handig dat je weet wat de naam betekent. Er kunnen namelijk betekenissen of vertalingen aan vast zitten welke in een andere taal iets anders betekenen. Wanneer je je bewust bent van de betekenis of vertaling en het betekent niet zoveel boeiends, dan kun je de naam prima kiezen. Maar stel nou dat je er geen erg in hebt gehad en je hebt per ongeluk een naam gekozen welke in een andere taal een scheldwoord is of iets seksistisch aanduidt, dan kun je de gegeven naam niet meer terugnemen. Het is dus goed om vooraf te weten wat de betekenis is van de potentiële baby naam zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Heb je een leuke voornaam op het oog, koppel het dan aan de achternaam. Zeg het hardop en blijf het gedurende de dagen herhalen. Schrijf het ook op. Hoor hoe het klinkt en kijk hoe het staat.
- Bijvoorbeeld; voor een meisje is de naam ‘Bloem’ heel mooi. Maar wanneer je achternaam ‘Pot’ is, is de volledige naam; “Bloem Pot” en dat is toch wel heel bijzonder.
Als er uit de voor- en achternaam geen gek woord of gekke klank ontstaat dan is de gekozen naam een prima keuze.
Heb je eindelijk een leuke naam gevonden? bekijk dan goed hoe de spelling moet zijn. Schrijf de naam op verschillende manieren op papier en bekijk wat het mooiste staat en bedenk je of het makkelijk spelbaar en schrijfbaar is.
Dit is wel echt een hele belangrijke. Check of de naam ergens op rijmt. Bijvoorbeeld; de naam “Joep” is een prachtige naam, maar iedereen die een beetje een creatieve geest heeft, vooral jonge kinderen op de basisschool, maakt daar iets ‘goors’ van. Zo zijn er tal van namen die rijmen op iets geks, vies en seksistisch. Raadpleeg een rijmwoordenboek voordat je de naam kiest.
Om zeker te weten of de naam die je gekozen hebt een “schone naam” is, adviseren wij om vooraf even de volledige naam (voor- en achternaam) te googlen. Zo zie je meteen of de potentiële naam niet toevallig al bij een seriemoordenaar hoort, of de meest gezochte beroepscrimineel in Amerika is ofzo.
Vroeger was het leven zo simpel. Je hoefde niet eindeloos op zoek naar die ene perfecte kindernaam, je vernoemde je kinderen gewoon in een vaste volgorde naar familieleden. Deed je dat niet, dan kon je zelfs ruzie krijgen. Tegenwoordig is het heel anders. Vaak zien we vernoemingen van familieleden terugkomen in de 2e en 3e naam van een baby.
Let op hoe de afkorting klinkt. We zijn allemaal geneigd om namen te verkorten. Belangrijk is om te weten hoe de afkorting van jou gekozen naam dan klinkt. Vindt je dit mooi klinken dan is er niks aan de hand. Klinkt het stom, kies dan een andere naam.
Let er op dat de naam die wilt geven niet te liefkozig is. Op zich is er in de kindertijd nog niet veel aan de hand, maar wanneer je stoere puber de naam “Pipje of Teddy” draagt, dan kan het wel is zo zijn dat hij of zij je daar niet heel dankbaar voor is. Beeld je ook in dat wanneer je zoon of dochter een belangrijke zakenman of vrouw zou worden hij/zij bijvoorbeeld veel beter een goede zakelijke naam kan gebruiken i.p.v. een schattig knuffelnaampje. Wij adviseren sowieso om verklein namen zo veel mogelijk te mijden.
Als je je kind meerdere namen zou willen geven, let er dan op dat de losse initialen geen gekke combinatie vormen. Bijvoorbeeld de namen; “Kasper Alberto Abel de Jong”. Daarvan zijn dan de initialen: K.A.K. de Jong. Wees hierop alert.
Komen jullie er toch nog niet uit? Het kiezen van een naam is ook echt wel lastig. Ondanks dat sommige mensen al jaren hun babynaam weten zijn er een hoop andere stellen waarbij het een enorme opgave is. Als je het nou echt niet eens wordt met je partner dan kan dat tot vervelende discussies lijden en dat willen we natuurlijk zien te voorkomen.
Bedenk goed dat de naam die jij graag zou willen wellicht voor je partner herinneringen uit het verleden ophaalt en daar liever niet aan terugdenkt elke keer als de naam van jullie zoon of dochter genoemd wordt. Of andersom, heeft jouw partner misschien wel een naam op het oog waar jij weer de rillingen van krijgt. Het gaat natuurlijk niet werken als jullie je zin door proberen te drijven want er zit vaak een emotionele lading aan een naam.
Zoek dus gewoon rustig verder. Er komt uiteindelijk écht een mooie naam op jullie pad waar jullie het wél over eens worden.