10x de beste plaspotjes voor de beste zindelijkheidstraining van je kind.

10x de beste plaspotjes voor de beste zindelijkheidstraining van je kind.

Als het moment is aangebroken dat je kindje een plasplotje kan gaan gebruiken, dan is dit een grote stap. Niet alleen voor het kind maar ook zeker voor de ouders. Het is weer de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van jouw kindje dat het op een potje zit.

Na die honderden luiers te hebben verschoond is het nu tijd om je kindje langzaam te laten wennen aan het gebruiken van een plaspotje.

Maar welk potje is nu het beste voor jouw kindje en hoe maak je je keuze? Comfort van een plaspotje is essentieel om de kleine op een prettige manier kennis te laten maken met het gebruik van een plaspotje. Daarnaast kan het een extra stimulans zijn als een plaspotje een leuke opdruk heeft of bijvoorbeeld een plaspotje met geluid en muziek. Maar ook gebruiksvriendelijkheid voor de ouders kan een belangrijk punt zijn. Denk aan of het plaspotje handig is voor op reis en of het plaspotje eenvoudig schoon te maken is.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

Het beste plaspotje

Beste prijs kwaliteit verhouding potje - Babyjem Grijs Potje 1110044

Het meest simpelste potje - Bebe-Jou Taupe Potje 402505

Het Babyjem Grijs Potje is de beste omdat het een potje is die van alle gemakken voorzien is. Het heeft een compacte maar ruime constructie en is gemaakt van duurzame materialen. Het heeft een ruime bril, een afsluitbaar deksel en twee handvatten voor gemakkelijk transport. Het is een uitgebreid model, voor een interessante prijs. 

 

Babyjem Grijs Potje

Babypotje Babyjem Grey/Grey Met dit mooie potje van het merk Babyjem is de overstap naar een ''grote wc'' nu nog makkelijker! Het potje heeft de vorm van een wc. Dankzij het uitneembare bakje kunt u het potje eenvoudig schoonmaken.

Voordelen:

Vorm van een wc

Uitneembaar bakje

Eenvoudig schoon te maken

Beste keuze

Fisher-Price Koninklijk Plaspotje

Het Fisher-Price Koninklijk Potje & Krukje is een handig plaspotje dat ook als krukje gebruikt kan worden. Deze drie-in-één hulp is erg handig om je kindje te helpen zindelijk te worden. • De eerste stap is een oefenpotje, dat de kleintjes beloont voor hun bijdrage. • Stap twee is een toiletverkleiner om op de wc te bevestigen. Dan wordt de onderkant omgetoverd in een opstapkrukje om er beter bij te kunnen. • En tot slot kan het gebruikt worden als opstapje voor bij de wastafel, om de handjes te wassen. Met 4 melodietjes, zodat je kindje precies weet wanneer hij een boodschap heeft gedaan.

Voordelen:

3 in 1

Ook als opstapje te gebruiken

Met muziek

Nummer 2

Whale potty

De potjestraining wordt een pak eenvoudiger met dit schattige walvissenpotje B-Whale van Bo Jungle! BPA-vrij. L 27 x B 25 x H 23 cm.

Voordelen:

Verwijderbaar binnenpotje

Met antislipvoetjes

Rugleuning voor meer comfort

Nummer 3

WC potje - Babystartup

Op dit plaspotje 'toiletje' leert je kindje om zelfstandig naar het toilet te gaan. Het ziet eruit als een echte wc en heeft zelfs een toiletrolhouder! Daarnaast beschikt dit potje over doortrek watergeluiden en zal het voor je kindje net lijken alsof hij/zij al naar de 'grote mensen wc' gaat. De zindelijkheidstraining van jouw kleintje begint dus met de educational potty van Babystartup. Het potje heeft een rugleuning en een antislip bodem, waardoor het comfortabel en veilig is voor je kleintje. De uitneembare binnenkant is gemakkelijk te legen en schoon te maken. Ook beschikt dit potje over een opbergvak in de stortbak van de 'wc'. Zindelijk worden wordt op dit potje een feestje voor je kleintje!

Voordelen:

Met echt wc geluid

Rugleuning

Anti-slip bodem

Nummer 4

Bebe-Jou Taupe Potje

Het potje van het merk Bebe-Jou in een ovale vorm is een vriendelijk, leerzaam product voor je kind. Je kind heeft zo een eigen comfortabel ‘toilet’. Door de ergonomische vormgeving en het handige handvat onderaan is het potje eenvoudig te hanteren. Het antislipprofiel aan de onderzijde zorgt voor een stabiele zit. Schoonmaken kan eenvoudig door schoonspoelen onder de kraan en eventueel afnemen met een doek. Doordat er geen verborgen hoekjes zijn, is het product goed schoon te houden.

Voordelen:

Ergonomisch vormgegeven

Handvat aan onderkant

Eenvoudig te reinigen

Nummer 5

Wat is een plaspotje precies?

Een Wc-potje of plaspotje is eigenlijk alles wat de naam al aangeeft, een potje voor de kleine en grote boodschappen van je baby of peuter. Het is eigenlijk een tussenfase van de luiers naar de grote mensen WC. Een plaspotje is een eerste stap naar het zindelijk worden en het maakt de drempel naar een normaal toilet een stuk kleiner. Het gebruik van een plaspotje is essentieel in het proces van het zindelijk worden. De meeste kindjes gebruiken een plaspotje gemiddeld zo’n 3 jaar. Het is dus belangrijk je goed te laten informeren voordat je een plaspotje aanschaft. Omdat een plaspotje laag is, kan je kind makkelijk op het potje zonder hulp. Meestal is een plaspotje gemaakt van plastic zodat je deze ook makkelijk kunt reinigen. Sommige plasspotjes zijn voorzien van een extra comfortabele rugleuning en andere zijn weer voorzien van geluiden zoals doortrek watergeluiden. Zo wordt je kindje op een leuke manier zindelijk tijdens de zindeljikheidstraining en zal hij er plezier van beleven om weer te moeten plassen op het plaspotje.

Waarom een plaspotje kopen?

Een plaspotje is de ideale manier om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Het scheelt je bovendien een hoop kosten als je kindje zindelijk is want je hoeft geen luiers en billendoekjes meer aan te schaffen. Daar begin je meestal mee tussen de 18e en 24e maand. Je kind kan langzaam wennen aan het leven zonder luier en leert op een natuurlijke manier het herkennen en aangeven van het doen van een behoefte. Omdat er naast standaard plaspotjes ook plaspotjes zijn in diverse kleuren, opdruk en zelfs met muziek of geluid, kun je precies dat plaspotje kopen waarmee je denkt dat jouw kindje het makkelijkst leert omgaan met het gebruik van een plaspotje. Het gebruiken van een plaspotje is essentieel om je kind zindelijk te maken en zo klaar te stomen voor het normale toilet. Bij veel potjes kun je de bril loshalen en dan gebruiken als toiletverkleiner als je kind het plaspotje is ontgroeid.

Plaspotje kopen? Houd hier rekening mee

Als je opzoek bent naar een plaspotje dan kom je er al gauw achter dat het ene plaspotje het andere niet is. Er zijn veel verschillende soorten te koop. Wij nemen alle soorten plaspotjes met je door:

Soorten plaspotjes

Simpele plaspotjes

Een simpele uitvoering kost meestal maar een paar euro en voldoet prima. Meestal gemaakt van plastic en zonder poespas. Als je kiest voor een duurdere versie dan staat er meestal een leuke print op en zijn ze voorzien van een anti-slip profiel aan de onderzijde zodat het potje stevig blijft staan.

Plaspotjes met rugsteun

Een comfortabele versie van een plaspotje, is een plaspotje die voorzien is van een hoge rugsteun. Deze plaspotjes zijn comfortabel voor je kindje, maar bovenal is het belangrijk dat je kindje er goed rechtop op kan zitten voor een goede houding.

Plaspotje met uitneembare binnenkant

Een plaspotje die voorzien is van een uitneembare binnenkant zijn heel eenvoudig schoon te maken. Als je kindje zijn behoefte heeft gedaan op het toilet, dan haal je de binnenpot eruit om deze leeg te gooien en om te spoelen. Dit plaspotje is dus voorzien van extra gemak!

Plaspotjes met muziek of geluid

Maak van het zindelijk worden een feestje en kies een plaspotje met muziek of geluid. Als je kind zijn behoefte heeft gedaan kan je een muziekje horen of een applaus of geluid. Dit kan motiverend werken voor je kindje waardoor hij zijn behoefte vaker op het plaspotje zou willen doen. Het kan ook averechts werken en je kind kan juist angst ontwikkelen en niet meer durven plassen. Kijk dus goed naar je kind wat hij of zij leuk vindt.

Plaspotjes met de look van een echte wc

Plaspotjes die eruit zien als een grote mensen toilet, maar dan in een kleine uitvoering. Het idee achter deze uitvoering is dat de overstap naar het echte toilet uiteindelijk makkelijker zal verlopen omdat je kindje al gewend is om op het toilet te zitten voor zijn idee. Deze plaspotjes zijn groter en omdat ze er zo leuk uitzien ook duurder dan de simpelere uitvoeringen van plaatpotjes.

Reis plaspotjes

Het kan, zeker in het begin lastig zijn om onderweg op tijd een toilet te kunnen vinden. Zeker als je op reis bent en in de auto zit. Het is dan erg handig om voor onderweg een plaspotje mee te kunnen nemen zodat je onderweg altijd kunt stoppen voor een plaspauze. Deze plaspotjes zijn simpel, licht en verkrijgbaar in trendy kleuren. Het grote voordeel van deze reis plaspotjes is, dat je het potje dicht kan doen na gebruik en zo weer kunt meenemen. Je hebt ook uitvoeringen die je na gebruik meteen kunt weggooien. Deze wegwerpbare reis potjes zijn uitvouwbaar en gemaakt van afbreekbare materialen zodat het niet slecht is voor het milieu.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Gemiddeld gebruiken kinderen het plaspotje tot een jaar of 4. Afhankelijk van de ontwikkeling en de lengte van het kind wordt er rond die leeftijd overgestapt op een toiletverkleiner. Bij veel potjes kun je de bril loshalen en dan gebruiken als toiletverkleiner.

Zet je kindje in het begin van de zindelijkheidstraining vaak op het plaspotje (elk half uur), zo raakt hij eraan gewend en zal het op een gegeven moment zelf aangeven wanneer hij moet gaan. Gemiddeld twintig minuten na te hebben gedronken moet een kind plassen. Het zindelijk worden neemt best wel wat tijd in beslag, het is dus belangrijk om je kindje zich vertrouwd te laten voelen met het gebruiken van een potje. Een paar minuten op het potje per keer is voldoende. Het is belangrijk je kind niet te forceren het potje te gebruiken, dit werkt vaak averechts. Wees geduldig en begripvol naar je kindje toe.

Het zindelijk worden kan wel 3 tot 6 maanden duren. Het is dus belangrijk om als ouder geduldig te zijn en niet te pushen. Blijf bij je kindje terwijl hij zijn behoefte doet en wees duidelijk in wat je van hem of haar verwacht. Probeer er een leuk spelletje van te maken als je kindje niet op het potje wil. Een potje met een leuk design of waar geluid en muziek uit komt kan dan een goede stimulans zijn. Ook wanneer je denkt dat je kindje volledig zindelijk is, kan er altijd een ongelukje gebeuren. Dit geeft helemaal niks en hoort er gewoon bij. Ook kan bedplassen nog wel eens gaan voorkomen. Blijf altijd rustig en liefdevol naar je kind toe. Wanneer je kindje redelijk zindelijk is, is het van belang er een bepaalde structuur in te brengen. Zo kun je altijd voor het slapengaan een toiletbezoekje inplannen en je kindje leren om daarna altijd zijn handen te wassen. Zo ontstaat er een vast avondritueel.

Geen kind is hetzelfde maar gemiddeld beginnen ouders zo tussen de 18 en 24 maanden met de zindelijkheidstraining. Zindelijk worden gaat met kleine stapjes, wees geduldig naar je kindje toe. Geef bij de omgeving, bijvoorbeeld de kinderopvang, aan dat je bent begonnen met de zindelijkheidstraining. Zo kunnen ze hier ook bij de kinderopvang mee helpen. Zorg dat Als het kind groot genoeg is kan de wc-bril verkleiner gebruikt gaan worden op het normale toilet. Meestal zo rond de leeftijd van 5 jaar is het kind volledig zindelijk.

Het is erg belangrijk om geduldig te blijven als ouder. Zindelijk worden is niet binnen een week gebeurd, dit gaat met vallen en opstaan. Het kan gebeuren dat je kind het allemaal erg spannend vind. Blijf erbij en blijf rustig. Probeer je kind te stimuleren door er een leuk spelletje van te maken. Of geef het goede voorbeeld want kinderen van die leeftijd imiteren alles wat ze zien. Een potje met een leuk design of een potje waar geluid of muziek uitkomt kan ook een goede stimulans of afleiding zijn. Ook kan het gebeuren dat je kindje een poos goed gebruikt maakt van het potje en dan van het ene op het andere moment niet meer. Dit wordt ook wel een ‘terugval’ genoemd. Ook hierbij is het geduld van de ouders weer erg belangrijk. Begin gewoon weer opnieuw en probeer je kind op een andere manier te stimuleren.