Wanneer je een nieuwe ouder bent of al een paar kinderen hebt, is een van de belangrijkste onderdelen van de kinderkamer de commode. Maar hoe organiseer je deze het best om het jezelf gemakkelijk te maken? In dit artikel geven we je enkele praktische tips om je commode slim in te delen.

Wat is een commode en waarom is het belangrijk?

Een commode is een meubelstuk dat meestal in de kinderkamer wordt geplaatst. Het wordt gebruikt om kleding, luiers, babydoekjes en andere benodigdheden op te bergen. Het is ook vaak de plek waar ouders hun baby verschonen.

Naast het functionele aspect is de commode ook een belangrijk onderdeel van de inrichting van de kinderkamer. Het kan de sfeer en stijl van de ruimte bepalen. Een goed gekozen commode kan een warme, gastvrije sfeer creëren, wat kan bijdragen aan het comfort en welzijn van je baby.

Maar waarom is het zo belangrijk om je commode goed te organiseren? Er zijn verschillende redenen.

 1. Ten eerste maakt een goed georganiseerde commode je dagelijkse taken gemakkelijker. Het bespaart je tijd wanneer je snel een luier of een schoon kledingstuk nodig hebt, vooral tijdens die moeilijke nachtelijke verschoningen.
 2. Ten tweede draagt een ordelijke omgeving bij aan een gevoel van rust en controle, wat vooral belangrijk is in de vaak chaotische eerste maanden van het ouderschap. Het kan je helpen om je minder overweldigd en meer op je gemak te voelen.
 3. Ten derde is het veiliger. Door alles op zijn plek te houden, verminder je het risico op ongelukken zoals het omstoten van voorwerpen die je baby kunnen verwonden.
 4. Tot slot kan een goed georganiseerde commode je kind op termijn helpen om zelfstandig te worden. Wanneer je kind oud genoeg is, kan het beginnen met het helpen bij het opruimen en het kiezen van zijn of haar eigen kleding. Dit zijn waardevolle vaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Kortom, een commode is veel meer dan alleen een meubelstuk. Het is een essentieel onderdeel van de kinderkamer dat, mits goed georganiseerd, kan bijdragen aan de functionaliteit van de ruimte, je dagelijkse comfort, de veiligheid van je kind en de ontwikkeling van zijn of haar vaardigheden.

De basisprincipes van het indelen van een commode

Een goed georganiseerde commode kan het verschonen en aankleden van je baby een stuk gemakkelijker maken. Hier zijn enkele basisprincipes voor het indelen van een commode:

 1. Sorteren op categorie: Houd items van dezelfde soort bij elkaar. Dit betekent dat luiers, doekjes en zalfjes samen moeten worden opgeborgen, en kledingstukken, zoals rompertjes en sokken, in een andere sectie.

 2. Toegankelijkheid: De items die je het meest gebruikt, zoals luiers en babydoekjes, moeten gemakkelijk te bereiken zijn.

 3. Optimaliseer ruimte: Maak gebruik van opbergbakjes, ladeverdelers en manden om de ruimte in de commode optimaal te benutten.

Stap-voor-stap methode: voor het indelen van je commode

Nu je de basisprincipes kent, volgt hier een stapsgewijze handleiding om je commode in te delen:

 1. Maak de commode leeg: Begin met een lege commode. Dit geeft je de mogelijkheid om de ruimte opnieuw te evalueren en te beslissen wat waar moet komen.

 2. Sorteer je items: Maak stapels van vergelijkbare items. Dit helpt je te zien wat je hebt en hoeveel ruimte je nodig hebt om alles op te bergen.

 3. Beslis wat waar gaat: Denk aan de toegankelijkheid. Items die je vaak nodig hebt, zoals luiers en babydoekjes, moeten op een gemakkelijk te bereiken plek worden opgeborgen.

 4. Gebruik opbergbakjes en ladeverdelers: Deze kunnen helpen om kleine items te groeperen en te voorkomen dat ze door de lade dwalen. Je kunt zelfs labelmakers gebruiken om te onthouden wat waar is opgeborgen.

 5. Houd het bij: Probeer je aan het systeem te houden en moedig ook andere gezinsleden aan om dat te doen.

Het kiezen van de juiste opbergoplossingen

Er zijn veel verschillende opbergoplossingen op de markt die je kunnen helpen bij het organiseren van je commode. Ladeverdelers zijn bijvoorbeeld een uitstekende manier om items in grotere lades te sorteren, terwijl opbergbakken en manden kunnen worden gebruikt om luiers, doekjes en andere benodigdheden te groeperen. Weegbree manden zijn ook geweldig voor het opbergen van kleding en andere grotere items.

Het onderhouden van een georganiseerde commode

Het is één ding om je commode te organiseren, maar het is een ander om het zo te houden. Het kan behulpzaam zijn om een routine te ontwikkelen waarbij je regelmatig de voorraad controleert en 

ongebruikte items wegdoet of opbergt voor later. Houd de organisatie in stand door bij te houden wat waar hoort en door regelmatig te controleren of alles nog op de juiste plek ligt.

Het kan ook nuttig zijn om de inrichting van je commode aan te passen naarmate je kind ouder wordt en de behoeften veranderen. Wat werkt voor een pasgeboren baby, is misschien niet ideaal voor een peuter. Blijf flexibel en pas je organisatiesysteem aan waar nodig.

Praktische voorbeelden en inspiratie

Als je nog steeds niet zeker weet hoe je je commode moet indelen, zijn hier een paar ideeën:

 1. Gebruik manden: Kleine, stoffen manden zijn ideaal om kleine items, zoals luiers en doekjes, te groeperen. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en voegen een esthetisch element toe aan je commode.

 2. Label alles: Als je veel verschillende items op je commode hebt, kunnen labels helpen om alles georganiseerd te houden. Ze zijn vooral handig als er meerdere mensen voor je kind zorgen.

 3. Gebruik de verticale ruimte: Als je commode weinig oppervlakte heeft, gebruik dan de verticale ruimte. Plankjes aan de muur kunnen extra opslagruimte bieden zonder je commode te overladen.

Conclusie: geniet van de voordelen van een slim ingedeelde commode

Een slim georganiseerde commode kan het verschil maken in je dagelijkse routine. Het maakt niet alleen het verschonen en aankleden van je baby gemakkelijker, maar het kan ook een positief effect hebben op je stressniveau. Met alles op zijn plaats, kun je je concentreren op wat echt belangrijk is - de tijd doorbrengen met je kleintje.

Organisatie vereist een investering van tijd en moeite, maar de voordelen zijn het waard. Begin met kleine stapjes, zoals het sorteren van items of het toevoegen van een paar mandjes, en voor je het weet, heb je een commode die zowel functioneel als mooi is.