10x de beste tuigjes voor je kind voor een veilig uitstapje.

10x de beste tuigjes voor je kind voor een veilig uitstapje.

Een wandeling of een uitje maken met een peuter kan soms een hele uitdaging zijn. Je peuter heeft inmiddels een eigen willetje gecreëerd en wil daarom zijn eigen weg bepalen. Je peuter zal nieuwsgierig zijn en de wereld willen ontdekken. Dit is natuurlijk hartstikke goed, maar kan knap lastig zijn als je peuter continue weg loopt, dit kan veel stress veroorzaken bij jouw als ouder, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Veel ouders kennen het gevoel als je je kind uit het oog verliest en wat een stress dit met zich mee brengt. Met het gebruik van een tuigje houdt je je kind veilig bij je en kan je hem niet uit het oog verliezen. Er zijn echter een hoop dingen waar je rekening mee kan houden als je gaat kijken naar een tuigje voor je kind. Denk er bijvoorbeeld aan dat je een tuigje ook kan gebruiken als kinderstoel tuigje. En dat er diverse tuigjes zijn. Je kan een tuigje gebruiken als je kind leert lopen, maar ook dat je controle houdt over je kind bij druk bezochte plekken. Wij hebben voor jou 10 tuigjes op een rijtje gezet en bespreken de voor en nadelen.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

Het beste tuigje

Beste tuigje - MijnNami Vlindertuigje

Uit ons onderzoek is gebleken dat de MijnNami Vlindertuigje de beste is. Deze kleurrijke vlindertuigjes, staan ontzettend leuk in de zomermaanden. Daarnaast zijn ze van luchtig materiaal gemaakt waardoor de rug van het kindje aangenaam koel blijft. De zachte katoenen draagbanden kunnen makkelijk versteld worden waardoor het tuigje geschikt is voor kinderen van 1 t/m 3 jaar.

MijnNami Vlindertuigje

Deze kleurrijke vlindertuigjes, staan ontzettend leuk in de zomermaanden. Daarnaast zijn ze van luchtig materiaal gemaakt waardoor de rug van het kindje aangenaam koel blijft. De zachte katoenen draagbanden kunnen makkelijk versteld worden waardoor het tuigje geschikt is voor kinderen van 1 t/m 3 jaar. De katoenen draagbanden hebben tevens genoeg speling om over een winterjas te passen. Dit zijn de lichtste kindertuigjes op de markt (minder dan 100 gram) waardoor het absoluut niet belastend zal voelen voor het kindje om dit te dragen. Daarnaast zijn dit ook de compactste kindertuigjes die er verkrijgbaar zijn. Deze tuigjes zijn makkelijk op te vouwen en op te bergen in een luier- of handtas wanneer ze niet meer nodig zijn. De vlindertuigjes komen met een extra lange looplijn van circa 150 cm.

Voordelen:

Luchtig materiaal

Extra lange looplijn

Compact

Beste keuze

Handig polsbandje voor kinderen

Dit compacte kindertuigje biedt extra veiligheid voor uw kinderen terwijl u onderweg bent. Ideaal voor als je u op reis gaat, een weekendje weg bent of voor dagelijks gebruik! Heel veel kinderen vinden het geweldig om te lopen in shopping centra, in de zoo en andere drukke plaatsen. Vaak zijn ouders heel bezorgd over de veiligheid van hun kinderen. Soms kan het gebeuren dat u uw kind kwijt raakt doordat u even afgeleid bent. Dankzij dit kindertuigje zijn uw kinderen veiliger en onder controle. De dubbele klittenbandsluiting op het polsbandje van het kind, zorgt er voor dat het kind deze niet zomaar kan los maken. Het polstuigje kan ook vastgemaakt worden aan een rugzak, een riemlus van een broek of aan de wandelwagen.

Voordelen:

Makkelijk mee te nemen

Dubbele klittenbandsluiting

Ook voor aan de wandelwagen

Nummer 2

Kindertuigje met looplijn - Rugzak voor peuter & kleuter

Een kindertuigje is superhandig om je kind veilig dichtbij je te houden. Dit rugzaktuigje ziet er niet uit als een tuigje. Je kind zal het vast graag dragen. Je kunt de looplijn ook afkoppelen, dan heb je een gewoon rugzakje. Ook leuk als schooltasje. Het rugzakje is vormgegeven als een stoer wasbeertje compleet met oortjes en voetjes. De rugzak heeft een voorvakje met rits, een groter middenvak met rits, een zijvakje van mesh materiaal en een extra vakje aan de achterkant.

Voordelen:

Geschikt voor kinderen van ca. 1 t/m 4 jaar

Veilige voorsluiting met stevige klikgesp

Looplijn kan losgekoppeld worden en is 1 meter lang

Nummer 3

Tuigje kinderstoel - Kindertuigje met looplijn

Dit Clippasafe kindertuigje is geschikt als looptuigje èn als kinderstoel tuigje. Je kunt de looplijn afkoppelen en verwisselen voor 2 bevestigingsriempjes. Deze riempjes kun je vastmaken aan een kinderstoel, fietsstoeltje, buggy of wandelwagen. Het Beer embleem maakt het leuk voor je kind om het tuigje te dragen. Het harnasje is volledig verstelbaar en geschikt voor kinderen van 0 t/m 4 jaar. De schouderriempjes en het riempje rondom de borst zijn heel makkelijk op de juiste maat in te stellen.

Voordelen:

Makkelijk verstelbaar

0t/m4 jaar

Ook voor de kinderstoel te gebruiken

Nummer 4

Polstuigje kind - Wandelkoord

Dit polstuigje heeft een verstelbaar wandelkoord met een elastisch deel, dat als een schokdemper fungeert. Hierdoor is er meer loopcomfort voor volwassene en kind. Je kunt natuurlijk ook hand in hand lopen, maar met een wandelkoord hebben kinderen meer bewegingsvrijheid. De looplijn is maximaal ca. 60 cm, zodat kinderen veilig dichtbij blijven op drukke plekken of in de buurt van water.

Voordelen:

Verstelbaar wandelkoord

Verstelbare lus voor de kinderpols

Past altijd

Nummer 5

Wat is een tuigje precies?

Ken je dat gevoel dat je bang bent om je kind uit het oog te verliezen? En zeker wanneer je op druk bezochte plekken bent zoals een pretpark, dierentuin of op vakantie waar het onbekend terrein is. Maar ook als je je dichtbij open water bevindt. Iedere ouder maakt het weleens mee, je kind kwijtraken en de paniek die dan ontstaat is geen fijn gevoel. Met het gebruik van een tuigje houd je je kind dichtbij je en kan hij niet uit het oog worden verloren. Je kindje heeft nog wel de bewegingsvrijheid die hij nodig heeft doordat een tuigje meestal gemaakt is van elastisch koord. Je kunt ervoor kiezen om een tuigje met harnas te gebruiken, of een tuigje die je aan de pols van je kind bevestigd. Als je meerdere kinderen hebt, bijvoorbeeld een tweeling, dan kan je gebruik maken van een dubbele looplijn. Maar denk ook aan tuigjes die gebruikt worden in de kinderopvang. Leidsters die met meerdere kinderen op stap gaan, en toch zeker willen zijn dat ze alle kinderen bij elkaar kunnen houden. Een hele uitdaging, maar met een kindertuigje een goede oplossing om de groep bij elkaar te houden. 

Soorten tuigjes

Er zijn diverse soorten tuigjes voor kinderen te koop. Wij leggen hieronder de verschillen voor je uit. 

Traditionele kindertuigjes

Het traditionele kindertuigje is een tuigje die het meest wordt verkocht. Deze tuigjes zijn voorzien van een verstelbaar harnaste met een looplijn. Het voordeel van dit tuigje is dat je kind meestal niet doorheeft dat hij vast zit en het draagt heel comfortabel. Dit tuigje wordt het meest door ouders gebruikt en is uitermate geschikt voor kleine kinderen.

Kinderrugzak tuigjes

Er is nog altij veel discussie over het gebruik van een kindertuigje, omdat veel mensen het ethisch onverantwoord vinden om je kind vast te binden aan een tuigje. Met het gebruik van een rugzak tuigje, wordt de aandacht gevestigd op de rugzak waaraan een loopriem is bevestigd. Een rugzaktuigje is dus multifunctioneel omdat je het ook kan gebruiken als rugzakje. Dit scheelt ook weer sjouwen met een luiertas als je hier bijvoorbeeld een kleine voorraad luiers in mee neemt en billendoekjes.

Polstuigjes

Een polstuigje is een tuigje wat ook veel wordt gebruikt. Het word makkelijk bevestigd aan de pols van je kindje en zo houdt je je kindje dichtbij. Een polstuigje bevestig je meestal met stevig klittenband om de pols van je kindje. Omdat een polstuigje ook aan de pols van een ouder kan worden gedragen, kan je deze ook makkelijk aan een buggy of kinderwagen bevestigen.

Waarom een tuigje kopen?

Er zijn diverse redenen om een tuigje aan te schaffen. De allerbelangrijkste reden is om je kind veilig en dichtbij je te houden. Jonge kinderen blijven vaak niet naast een volwassene lopen en zien het gevaar niet als je in een drukke stad loopt om de ouder kwijt te raken. Met het gebruik van een kindertuigje met looplijn kun je je kind in de buurt houden, maar heeft je kind nog wel de vrijheid om zelf rond te stappen. 

Een aantal voordelen op een rij:

  • Je kind blijft dichtbij de ouder en je raakt je kind hierdoor niet kwijt
  • Het risico op ongevallen verklein je 

  • Je bent meer op je gemak bij druk bezochtte plekken

  • Je kind leert om in de buurt van een volwassene te blijven

Er zijn ook een aantal nadelen te noemen bij het gebruik van een kindertuigje

  • Kan etisch onverantwoord worden gevonden

  • Als het niet juist wordt gebruikt kan het als onprettig worden ervaren voor het kind

Tuigje kopen? Houd hier rekening mee

Grootte

Omdat er veel verschillende tuigjes te koop zijn, is het aan te raden om goed te kijken naar het formaat en of het een verstelbaar tuigje is. Als het tuigje niet goed past kan dit oncomfortabel zijn voor je kindje, maar het kan ook loskomen uit het tuigje waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het is belangrijk dat een tuigje goed past zodat je kindje geen last heeft tijdens het dragen van een tuigje. 

Materiaal

Om het voor jezelf en je kind zo comfortabel mogelijk te maken, is het fijn dat het materiaal van zachte stof is gemaakt. Het is niet fijn als je kind een polsbandje om heeft waarvan het materiaal schuurt tegen de huid aan. Ook kan het fijn zijn om een stof te kiezen die makkelijk te wassen is, zodat je het tuigje met een handwasje kan wassen of zo in de wasmachine kan gooien. 

Ontwerp

Als een tuigje vrolijke kleuren heeft of een leuke opdruk heeft, is het voor je kind een stuk leuker om te dragen wanneer het er maar saai uitziet. Probeer je dus in te leven in je kind en kies een tuigje die je kind leuk zal vinden. Dit nodigt dan ook uit om het tuigje met plezier te dragen.

Veiligheid

Een tuigje zonder CE- keurmerk voldoet meestal niet aan de veiligheidseisen , dus is het aan te raden om een tuigje te kopen die het CE keurmerk bevat. Deze vind je vaak op de verpakking van het product. Controleer zelf altij of alles stevig vast zit en er geen onderdelen los zitten. 

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hier zijn de meningen over verdeeld, maar de veiligheid van je kind staat natuurlijk voorop. Voor sommige kinderen en ouders is het een uitkomst om gebruik te maken van een kindertuigje. Het voordeel is ook dat je kind gewoon naast je kan lopen en zo meer bewegingsvrijheid heeft als dat het in de kinderwagen of buggy vast zit.