Wanneer je voor het eerst met je nog kersverse gezinnetje en dus baby op vakantie gaat, dan is dit een ervaring om nooit meer te vergeten. Hoe leuk is het, wanneer je kleintje heerlijk in een band rond dobbert door het zwembad, terwijl jullie elkaar als verliefde pubers staan aan te kijken? Voor het zover is, moet er eerst nog een flinke reis worden gemaakt. Helemaal wanneer je voor het eerst met je baby gaat vliegen, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet treffen, anders dan je normaal zou moeten. Om ervoor te zorgen dat jullie eerste vakantie vlekkeloos verloopt, hebben we een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet, waarmee je rekening moet houden op het moment dat je (voor het eerst) gaat vliegen met een baby.

Hoe oud is je baby?

Een belangrijke overweging bij het op vakantie gaan met het vliegtuig, is de leeftijd van je baby. Het is natuurlijk een heel verschil of je kindje net een paar weken oud is of inmiddels al bijna zelfstandig kan zitten. Ook al zijn ze in beide gevallen ontzettend klein en kwetsbaar, de mate waarin ze zorg nodig hebben is een wereld van verschil. Zorg er dus voor dat je voor jezelf bijvoorbeeld een lijstje maakt met ‘zorg’ die je baby gedurende een dag nodig heeft, zodat je een goede inschatting kunt maken van de impact die dit heeft op zowel de rit naar het vliegveld toe, als de vlucht en alles wat daar verder nog bij komt kijken.

De juiste veiligheidsmaatregelen

Waar wij volwassen natuurlijk gewoon in de auto kunnen stappen en onze gordel om kunnen doen, is dit bij een baby net even iets anders. Zorg er daarom dus ook voor dat je een goede stoel hebt waar je baby comfortabel in kan zitten tijdens de rit naar het vliegveld toe en lees je goed in, in de regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Naast de regel voor onder andere de maximale handbagage koffer afmetingen en het wel of niet mogen meenemen van een extra tas, hebben ze vaak ook wat extra regels met betrekking tot het meenemen van een baby. Vraag hoe het zit met bijvoorbeeld het mogen dragen van een draagzak of het meenemen van een autostoel, zodat je baby fijn kan zitten tijdens de vlucht.

Voeden en troosten

De eerste vlucht is voor zowel jullie als ouders, maar ook je baby een hele impact. Omdat je vooraf niet weet hoe je baby reageert op eventuele druk op de oren, is het belangrijk er vooral voor je kleine kroost te zijn. Om de kans op oorpijn te verminderen, is het aan te raden een flesje te geven tijdens het stijgen en het landen. Dit zorgt er namelijk voor dat ze door het slikken de druk op de oren verminderen, waardoor de kans op eventuele klachten een stuk minder wordt.

Bagage en handbagage

Een vakantie met een baby ziet er totaal anders uit dan wanneer je met z’n tweetjes gaat. Zo heb je een kinderwagen of buggy nodig en natuurlijk ook allerlei andere spullen die je normaal niet mee hoeft te nemen. Om ervoor te zorgen dat je alles binnen handbereik hebt, is het aan te raden om naast je normale koffer, ook een handbagage koffer mee te nemen. Wel is het belangrijk dat je vooraf even de KLM handbagage regels checkt, zodat je zeker weet dat je aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo mag je bijvoorbeeld geen vloeistoffen meenemen, maar kun je natuurlijk wel gewoon om warm water voor de fles vragen aan de stewardessen.