Als ouder zijnde is het een feit dat we allemaal door de fase van doorkomende tandjes van onze baby's moeten gaan. Dit is vaak een moeilijke periode die meestal gepaard gaan met onrust, zowel voor de baby als voor de ouders. Doorkomende tandjes kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor baby's, waardoor ze huilerig en rusteloos worden en soms zelfs koorts krijgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je als ouder kunt doen om je baby te helpen deze moeilijke fase gemakkelijker te maken. In deze blog geven we je tips en adviezen om de pijn van doorkomende tandjes te verminderen en je baby te helpen.

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

Voordat we overgaan tot de tips en adviezen, is het belangrijk om te weten hoe je kunt herkennen dat je baby last heeft van doorkomende tandjes. De symptomen kunnen per baby verschillen, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

• Geïrriteerdheid
• Meer huilen en prikkelbaarder dan normaal
• Overmatig veel kwijlen
• Overal op willen bijten
• Slecht slapen
• Koorts
• Verminderde eetlust
• Rood tandvlees
• Diarree met zure geur
• Luieruitslag en kapotte billen
• Rode wangentjes

Als je baby een of meer van deze symptomen vertoont, is de kans groot dat hij of zij last heeft van doorkomende tandjes. Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen slechts tijdelijk zijn en dat je baby zich binnen enkele weken beter zal voelen. De pijn en dus de symptomen van doorkomende tandjes komen vaak met vlagen dus het kan goed zijn dat je kindje er het ene moment veel last van heeft en daarna een tijdje niet. Vaak beginnen de ongemakken daarna opnieuw totdat de tand of kies door het tandvlees is gekomen. Hierna heeft je kind vaak geen pijn meer.

Luieruitslag

Het ontstaat wanneer de huid in contact komt met urine en zure ontlasting in de luier. De natte en vochtige omgeving in de luier zorgt ervoor dat de huid week wordt en makkelijker geïrriteerd raakt. De zure ontlasting die ontstaat bij doorkomende tandjes kan leiden tot roodheid, irritatie, pijnlijke plekken en zelfs kapotte billen bij je baby.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om luieruitslag te behandelen. Het is vooral heel belangrijk dat de huid goed droog blijft en dat de huid schoon is na het doen van een plas of poepje. Reinig de huid daarom goed met een washand met warm water (geen zeep). Probeer zo min mogelijk billendoekje te gebruiken omdat dat vaak ook agressieve schoonmaakmiddelen in zitten welke de huid irriteren. Als de billen van je kindje al zo geïrriteerd zijn moet je dit beter ook vermijden. Dep, niet wrijf, de onderkant na het wassen weer goed droog zodat het geen kans meer maakt om te irriteren. Bij heftige irritatie kun je je kindje het beste even zonder luier laten lopen zodat de geïrriteerde of kapotte billen aan de lucht kunnen drogen en niet opgesloten worden in een omgeving die door een plasje weer broeierig wordt. Het beste moment hiervoor is als je weet dat je kindje al ontlasting heeft gehad.

Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Nu we weten wat de symptomen zijn van doorkomende tandjes, is het tijd om te bespreken wat je kunt doen om de pijn te verlichten. Hieronder vind je enkele tips die kunnen helpen:

Masseer het tandvlees

Een zachte massage van het tandvlees kan helpen om de pijn van doorkomende tandjes te verminderen. Was je handen en wrijf vervolgens over het tandvlees van je baby met een schone vinger of zachte tandenborstel. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt en stop als je baby geïrriteerd raakt.

Geef je baby iets om op te kauwen

Baby's hebben de neiging om overal op te kauwen als hun tandjes doorkomen, en dit kan helpen om de pijn te verlichten. Het liefst iets wat koel is uit de koelkast. Dit verdoofd een beetje. Zorg ervoor dat je veilige bijtspeeltjes hebt die speciaal zijn ontworpen voor doorkomende tandjes. Deze speeltjes zijn vaak gemaakt van zachte materialen die geen giftige stoffen achterlaten in de mond en hebben verschillende texturen die kunnen helpen om het tandvlees van je baby te masseren.

Gebruik een bijtring

Een bijtring kan ook helpen om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je een bijtring hebt die in de koelkast kan worden gekoeld, omdat de koude temperatuur kan helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Geef de bijtring nooit aan je baby als deze bevroren is, omdat dit de tanden of het tandvlees van je baby kan beschadigen. Er zijn ook speciale spenen die je kunt vullen met water of een koud stuk fruit om het een interessanter te maken voor je kleine.

Geef je baby iets kouds om te drinken of eten

Koude temperaturen kunnen helpen om de zwelling en pijn te verminderen. Geef je baby daarom iets kouds om te drinken of te eten, zoals gekoeld water of een stukje gekoelde meloen. Zorg ervoor dat het eten of drinken niet te koud is, omdat dit oncomfortabel kan zijn voor je baby.

Gebruik pijnstillers

In sommige gevallen kan het nodig zijn om pijnstillers te gebruiken om de pijn van doorkomende tandjes te verminderen. Overleg altijd met je huisarts voordat je pijnstillers aan je baby geeft. Een zetpil kan helpen om de pijn te verlichten, maar geef deze medicijnen alleen in overleg met je huisarts en volg altijd de doseringsinstructies op.

Gebruik tandgel voor doorkomende tandjes

Er zijn tandengels te koop die speciaal voor doorkomende tandjes en kiezen voor baby’s zijn. Er zijn verschillende soorten. Belangrijk is dat je let op tandengel die geen suiker bevat en niet een te sterke smaak. Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het smakenpallet van je kindje en je wilt het je kindje niet nog ongemakkelijker maken natuurlijk.

Wat is tandengel precies? En hoe wordt het toegepast?

Tandengel voor doorkomende tandjes bij baby's is een speciaal ontwikkelde gel die wordt gebruikt om de pijn en het ongemak te verlichten die gepaard gaan met het doorkomen van nieuwe tandjes. Deze gels worden meestal lokaal aangebracht op het tandvlees van de baby. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals kamille-extract, kruidnagel, lidocaïne of benzocaïne, die een verzachtend effect hebben op het tandvlees en tijdelijke verlichting bieden. Het kan helpen om de irritatie te verminderen en de pijn te verzachten, waardoor baby's zich comfortabeler voelen tijdens het doorkomen van hun tandjes. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking zorgvuldig te volgen en alleen producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor baby's en geschikt zijn voor hun leeftijd. Het is ook raadzaam om voor gebruik advies in te winnen bij een kinderarts of tandarts.

Hoe kun je je baby het beste troosten?

Naast de bovenstaande tips zijn er ook manieren waarop je je baby kunt troosten als hij of zij last heeft van doorkomende tandjes. Hieronder vind je enkele manieren om je baby te helpen:

Knuffel en kalmeer je baby

Het is belangrijk om je baby veel liefde en aandacht te geven tijdens deze moeilijke periode. Knuffel en kalmeer je baby wanneer hij of zij geïrriteerd is en laat je baby weten dat je er voor hem of haar bent.

Houd je baby dicht bij je

Veel baby's vinden het prettig om dicht bij hun ouders te zijn tijdens deze periode. Draag je baby in een draagzak of draagdoek, zodat hij of zij dicht bij je kan zijn en zich veilig en geborgen voelt.

Geef je baby extra aandacht

Probeer extra aandacht te geven aan je baby tijdens deze periode. Speel samen, lees een boekje voor of zing liedjes om je baby af te leiden van de pijn.

Zorg voor een rustige omgeving

Een rustige omgeving kan helpen om je baby te kalmeren en te troosten. Vermijd harde geluiden en fel licht en creëer een rustige en ontspannen omgeving voor je baby.