15x de beste borstkolf voor het afkolven van moedermelk

15x de beste borstkolf voor het afkolven van moedermelk

Als je besloten hebt om je kindje borstvoeding te gaan geven dan komt daar meer bij kijken dan alleen het aanbieden van de borst. Een borstkolf is een handig apparaatje wat je helpt om de melk productie op gang te brengen, - en om de borsten leeg te maken. Dit kan fijn zijn om het laatste restje leeg te pompen en een voorraadje moedermelk op te sparen in de koelkast of vriezer, - en wanneer je weer aan het werk gaat en je baby is langere tijd niet in de buurt om bij je aan de borst te drinken.

Borsten van moeders die borstvoeding geven lopen gedurende de dag naar gelang er aan gedronken wordt weer vol, en wanneer je niet in de gelegenheid bent de melk live te geven, kun je de melk afkolven d.m.v. een borstkolf. Er zijn veel verschillende soorten borstkolven op de markt, - een handkolf, elektrische borstkolven, dubbelzijdige borstkolven, en een enkelzijdige kolfapparaat. Ook zijn er compacte formaat borstkolven en speciale makkelijk mee te nemen borstkolven voor incidenteel gebruik.

Welke kolf is nou een goede kolf? Wat jou voorkeuren betreft is lastig om te weten als je nog niet eerder te maken hebt gehad met borstvoeding en kolven. Daarom hebben wij dit blogartikel geschreven om jou een beetje op weg te helpen in de zoektocht naar het fijnste kolf apparaat. Zo weet jij een beetje wat je kunt verwachten van de verschillende modellen en functies van borstkolven.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste borstkolf

De beste borstkolf: Medela Swing Maxi Borstkolf

Uit ons onderzoek is gebleken dat deMedela Swing Maxi Borstkolf de beste op de markt is. De Medela Swing Maxi dubbelzijdige elektrische borstkolf voor stiller en flexibeler afkolven. De Medela Swing Maxi is ideaal voor moeders met een flexibele levensstijl. Deze compacte borstkolf heeft een stille werking en maakt gebruik van een beproefde technologie, zodat je comfortabel en efficiënt kunt afkolven.

 

Medela Swing Maxi Borstkolf Kolfapparaat NIEUW Dubbel

De Medela Swing Maxi dubbelzijdige elektrische borstkolf voor stiller en flexibeler afkolven. De Medela Swing Maxi is ideaal voor moeders met een flexibele levensstijl. Deze compacte borstkolf heeft een stille werking en maakt gebruik van een beproefde technologie, zodat je comfortabel en efficiënt kunt afkolven: dubbel afkolven voor gemiddeld tot wel 18% meer melk in minder tijd, 2-Phase Expression technologie, waarmee het voedingsgedrag van je baby wordt nagebootst en ovale borstschilden met een zachte rand, voor een comfortabele pasvorm en een verbeterde melkstroom. De Medela Swing Maxi heeft een ingebouwde accu die zes afkolfsessies meegaat indien volledig opgeladen. Voordelen Medela Swing Maxi Kolfapparaat: Compact, stil en flexibel de kolf is compact en produceert minder geluid dan zijn voorganger met nog geen 45db op de hoogste stand. Je bent flexibel omdat je niet bij een stroompunt hoeft te zijn om te kunnen kolven Intuïtief en gebruiksvriendelijkhet zuigritme van de baby wordt nagebootst, en de bediening van de kolf is simpel met 4 knoppen. De kolf is daardoor snel en eenvoudig in te stellen. Het apparaat bestaat uit slechts een paar onderdelen, waardoor de reiniging en het in elkaar zetten kinderspel zijn. Ovaal borstschild voor comfortabel afkolvende borstschild heeft een zachte rand Sneller opladen met de ingebouwde accu en USB-C-aansluiting (vergeleken met micro-USB). De ingebouwde accu gaat tot wel zes afkolfsessies mee indien volledig opgeladen. Veilig dankzij het gesloten systeem met overloopbeveiliging

Voordelen:

Compeet

Met accu

Compact

Compatible met meerdere merken flesjes

Nummer 1 - Populair

Nutrea EasyFlow – Elektrische Draadloze Borstkolf 17 mm – Handsfree Borstkolf

De EasyFlow borstkolf is onze nieuwste draagbare borstkolf. De borstkolf is ontwikkeld in samenwerking met IBCLC lactatiekundige. Hierdoor sluit onze borstkolf perfect aan op de wensen van moeders, voor een optimale kolfervaring. Bestel nu en ontvang tijdelijk het volgende gratis 1 x Transportzakje (ter waarde van €14,95) 1 x Beha verlengstuk kort (ter waarde van €4,95) 1 x Borstschildverkleiner 17mm (ter waarde van €9,95) Kolven waar en wanneer je maar wilt Geen gedoe meer met slangen, bungelende flesjes of zoeken naar een stopcontact. Met de EasyFlow kan je altijd en overal melk verzamelen voor je baby, of je nu het werk bent, met je kind aan het spelen bent, onderweg bent of gewoon even rustig voor de tv zit. Geniet van de volledige vrijheid van handsfree kolven met de EasyFlow.

Voordelen:

Klein en compact

Handsfree

Met oplaadbare accu

100% tevredenheidsgarantie

Nummer 2

Medela Harmony Borstkolf Kolfapparaat Handkolf

De Medela Harmony Handkolf is een kleine, lichte handkolf die gemakkelijk mee te nemen is. Ideaal voor onderweg of als back-up voor je elektrische borstkolf. De Medela Harmony is de enige handkolf met een twee fasen systeem door de ergonomische 2-Phase hendel, waarmee je het natuurlijke zuigritme van je baby nabootst. Daarnaast is deze kolf eenvoudig uit elkaar te halen en schoon te maken. De vernieuwde Harmony is uitgerust met het unieke Flex™ borstschild voor meer melk en meer comfort tijdens het kolven. Voordelen Medela Harmony Handkolf: Compact, stil en flexibel de kolf is compact en produceert geen geluid omdat er geen motor in zit. Je bent flexibel omdat je niet bij een stroompunt hoeft te zijn om te kunnen kolven Discreet kolf vol vertrouwen waar en wanneer je maar wilt Gemakkelijk in gebruik de kolf is gemakkelijk schoon te maken en in gebruik Innovatief PersonalFit Flex borstschild. Het PersonalFit Flex borstschild heeft een ovale vorm, een openingshoek van 105° en een zachte rand en biedt een verbeterde, comfortabelere pasvorm dan traditionele borstschilden. Hierdoor wordt de druk op de melkkanalen verminderd, wat voor een betere melkstroom zorgt en het kolven effectiever en comfortabeler maakt. Inclusief overloopbeveiliging 2-Phase Expression® technologie Alle borstkolven van Medela beschikken over de 2-Phase Expression® technologie, welke het natuurlijke zuiggedrag van een baby imiteert

Voordelen:

Laag in prijs

Makkelijk mee te nemen

Platte bodem zodat het flesje niet om valt en kostbare melk verspilt raakt

Nummer 3

Siliconen Borstkolf Handmatig met Lekvrije Dop - Handkolf

Met de siliconen borstkolf van Koalaa willen we jouw borstvoedingsperiode een stukje gemakkelijker maken. Met de handkolf kun je op een eenvoudige en comfortabele manier kolven, waar en wanneer het nodig is. De handkolf heeft een inhoud van 100 ml en wordt geleverd met een handige lekvrije dop. Dankzij het lichtgewichte, ongecompliceerde en compacte design neem je de borstkolf overal met je mee naartoe. ?? Kolven zonder gedoe Het fijne aan een handkolf is het eenvoudige & comfortabele gebruik ervan. Het enige wat je nodig hebt is de borstkolf zelf: geen onhandige batterijen, stroomtoevoer, snoeren of andere accessoires. De handkolf maakt geen pompende bewegingen en produceert ook geen geluid, zo wordt het kolven een rustig en comfortabel momentje. De handkolf is bovendien lichtgewicht, compact en draagbaar. ?? Handig in gebruik Het kolfflesje is uitgerust met een zuignap aan de onderkant, zo blijft deze gemakkelijk staan op tafel of het aanrecht. Klaar met kolven? Sluit de fles eenvoudig af met de lekvrije dop. Na gebruik kun je de borstkolf met de hand of in de vaatwasser afwassen. Ook kun je de handkolf steriliseren in kokend water of in de Koalaa flessenverwarmer met sterilisator functie.

Voordelen:

Handig in gebruik

Comfortabel

Compact

Geen stroom nodig

Nummer 4

BYER Elektrische Dubbele Borstkolf Kolfapparaat

Ben je net moeder geworden en is de borstvoeding op gang gekomen? Dan is deze dubbele borstkolf handig om in huis te halen! De borstkolf werkt elektrisch en is gemaakt van BPA-vrij materiaal om veiligheid van je kleintje te garanderen. Het feit dat hij elektrisch is scheelt je tijd en kramp in je vingers van wanneer je het handmatig zou bedienen met een pomp. BPA-vrij onschadelijk systeem De borstkolf is gemaakt van een BPA-vrij materiaal wat zorgt voor veilige melk voor je kleintje. Dit materiaal is doorzichtig, dit maakt het erg gemakkelijk om te zien hoeveel melk er al gepompt is. Dubbele elektrische borstkolf Het voordeel van een dubbele borstkolf is dat beide borsten tegelijkertijd gekolfd kunnen worden. Je bent dus sneller klaar met kolven en hebt tijd over voor andere dingen. Ook zijn de borstkolven elektrisch, wat het erg gemakkelijk maakt in vergelijking met de handkrampen die je krijgt van een manuele borstkolf. Enorm gebruiksvriendelijk De afgekolfde melk komt rechtstreeks in een babyfles terecht, die je in de koelkast of vriezer kunt bewaren. Op een later moment kun jij of iemand anders de baby het flesje gemakkelijk geven.

Voordelen:

BPA vrij

Gebruiksvriendelijk

Beiden borsten tegelijk kolven

Elektrisch

Nummer 5

Wat is een borstkolf?

Een borstkolf is een borstpomp om moedermelk uit de borsten te pompen. Moedermelk ontwikkelt zich al tijdens de zwangerschap en het komt op gang als je kind geboren wordt. Door een borstkolf te gebruiken zorg je er gegarandeerd voor dat je je baby jouw gezonde moedermelk kunt geven. Je geeft borstvoeding omdat dat dat het beste is voor je kindje. Moeder natuur heeft het zo bepaald dat jij jouw kindje kan grootbrengen met jouw eigen melk. Met borstvoeding hoeft het niet te betekenen dat jouw kindje alleen maar afhankelijk hoeft te zijn van jouw fysieke borst, want maar met het gebruik van een kolfapparaat kan de moedermelk ook via de fles gegeven worden. Het is natuurlijk ook wel eens even fijn om het voeden uit handen te kunnen geven of om meer vrijheid te creëeren voor jezelf. Daarbij kan een kolfapparaat zeker uitkomst bieden.

Daarnaast heeft het gebruik van een borstkolf nog meer voordelen. Over de voordelen vertellen we je hieronder graag nog meer.

Ben je op zoek naar een borstkolf? Let dan op de volgende punten:

Modellen borstkolven

Handkolf - een handkolf is een enkelzijdige kolf welke je met de hand bedient. Door een aantal keren de pomp snel achter elkaar in te drukken zorg je ervoor dat de melk gaat stromen, oftewel het toeschietreflex komt hiermee op gang. Door het gebruik van een handkolf kun je met kleine inspanning de borsten makkelijk leeg krijgen op elke gewenste plek onderweg. En het mooie er aan is; Hij past makkelijk in je tas omdat een handkolf efficiënt is vormgegeven en je hebt om het te gebruiken geen netstroom nodig, dat is natuurlijk wel echt super praktisch.

Elektrische borstkolf - deze heb je in veel verschillende varianten en van populaire merken. Enkelvoudig en dubbel. Met een enkele elektrische borstkolf kun je om en om de borsten leeg kolven. Je hebt er wel een stroompunt voor nodig.

Bij een dubbelzijdige elektrische borstkolf kun je twee borsten tegelijk op het zelfde moment afkolven. Hiermee ben je dan ook sneller klaar dan met een enkelvoudige kolf. Fabrikanten claimen dat je met een elektrische borstkolf het grote voordeel hebt dat je door de perfect nagebootste stimulatie je ook nog is veel meer melk opvangt in een kortere tijd. 

Elektrische kolf met accu of batterijen - zo kun je toch gebruik maken op elke willekeurige plek onderweg en ben je niet afhankelijk van stroomvoorziening.

Borstkolf met handsfree functie - dit is een borstkolf welke zo ontwikkeld is zelfstandig op de borst te blijven zitten. Bij klassieke borstkolven zal het zacht siliconen borstschild welke over de tepel zit, vastgehouden moeten worden met een hand of speciale kolf-bh. Bij een handsfree borstkolf heb je je handen vrij en kun je vrij bewegen.

Vrijwel alle borstkolven zijn zo gemaakt makkelijk mee te kunnen nemen. Kolven kan dus overal omdat ze draagbaar en sommige heel compact zijn.

Hoe werkt een kolf?

Elektrische kolven werken door microvibratie om melkproductie te stimuleren. Het geeft zuigkracht wanneer het toeschietreflex op gang is gekomen. De borsten worden op deze manier makkelijk leeggepompt en de melk wordt netjes opgevangen in een fles of flesjes.

Elektrische borstkolven zijn tegenwoordig zeer uitgebreid. De ene borstkolf heeft nog meer functies dan de andere geavanceerde borstkolf. Maar in grote lijnen lijken ze wel op elkaar.

Functies en modus

Op de meeste borstkolven zitten wel een aantal massage standen (minimaal 3). Zo kun je per fase en naar behoefte de juiste massagestand gebruiken. De verschillende standen kunnen er als volgt uitzien;

Stand 1 stimulatie modus - om de melkklieren te stimuleren, de borst te laten ontspannen en de melk te laten toeschieten.

Stand 2 kolfmodus - voldoende zuigkracht om de borsten leeg te pompen en de natuurlijke zuigritme van je baby na te bootsen. Dit gebeurd door middel van subtiele, ritmische veranderingen in de trillingsfrequentie.

Stand 3 Tepel retractor - Helpt je om de omgekeerde of platte tepel te corrigeren om nog makkelijker te kunnen kolven.

Nasale zuigkracht modus - Ook kunnen borstkolven voorzien zijn van een neusreiniger voor je baby. Een verstopt neusje bij een baby kan veel ongemakken veroorzaken, waaronder een vermindering van de eetlust. De nasale zuigkracht modus kan het neusje van de baby helpen, waardoor ongemakken worden verlicht en de eetlust weer toe neemt.

Verschillende type zuigkracht - Hierin valt te ontdekken welke zuigkracht het prettigste is. Je kunt dit naar wens aanpassen. 

Waarom kies je voor een kolf?

Er bestaan verschillende redenen of situaties waarom een borstkolf van toepassing zou kunnen zijn;

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te kolven. De grootste voordelen hiervan zijn dat je jouw melkproductie kan stimuleren, pijnlijke borsten kan verminderen, je meer rust hebt en meer tijd overhoudt voor je dagelijkse bezigheden.

Kolven kan ook prima werken naast het fysiek voeden aan de borst. Bijvoorbeeld; je gebruikt een borstkolf om na het drinken aan de borst het laatste restje melk uit de borsten te pompen. Zo zorg je dat je borsten volledig leeg zijn en je geen borst- of melkklier ontstekingen kunt oplopen. Daarnaast bouw je makkelijk een voorraadje moedermelk op in de koelkast of vriezer. Wat weer heel handig is als je zelf even weg moet en je wilt een voeding achterlaten bij de oppas van je kleintje.

Als je nog volledig borstvoeding aan je kleintje geeft en je weer aan het werk moet dan is een borstkolf noodzakelijk. Je borsten lopen vol gedurende de dag en de melk wordt niet afgenomen. De momenten dat je kindje normaal bij jou drinkt zullen je borsten ook tijdens je werk stuwing gaan vertonen. Het resulteert in pijnlijke en lekkende borsten. Ook wanneer je denkt aan je kind, foto's of filmpjes bekijkt of emotionele momenten hebt zal je toeschietreflex alsnog zijn gang gaan. Op dit soort momenten is het fijn als je je borsten kunt afpompen.

Als live borstvoeding geven (momenteel nog) niet lukt is een kolf van onschatbare waarde. Ben je vastberaden om wel moedermelk te willen geven aan je kindje, maar lukt het aanhappen niet of doet er bijvoorbeeld een situatie zich voor de je niet gemakkelijk bij je kindje kan zijn door ziekenhuisopname of andere reden? Dan is moedermelk afpompen met kolf een ware uitkomst. Zo kun je makkelijk al je voedingen afkolven om vervolgens je kind met fles te kunnen geven. Wat zouden we zonder moeten?

Pijnloos kolven

De silicone borstschild is erg zacht en comfortabel en gemaakt van veilig materiaal. Je kunt het apparaat instellen naar jouw wensen, zo is er voor iedere type borst een comfortabele stand!

BPA vrij en zonder weekmakers

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten en speelgoed. Wanneer er BPA vrij vermeld wordt bij producten, dan kun je er van uit gaan dat het veilig is voor jouw en de gezondheid van je baby.

Let op: Ook zakjes, bakjes en flesjes om moedermelk in te bewaren kunnen soms BPA bevatten. Wil je er zeker van zijn dat je deze chemische stoffen niet in de melk of het voedsel van je kindje krijgt? Kies ook hierbij dan voor BPA vrije moedermelk zakjes, bakjes of flesjes.

Borstkolf kopen? Houd hier rekening mee

De juiste borstkolf

Het kiezen van het juiste kolfapparaat is heel persoonlijk. De ene moeder kiest voor een makkelijke handkolf om handmatig te kolven en de ander heeft andere wensen zoals meer zuigkracht, bijgeleverde accessoires of wil kiezen uit compacte modellen.

Ondanks dat we zo veel en uitgebreid mogelijk proberen uit te leggen wat de voor- en de nadelen zijn van de verschillende modellen, wil het misschien toch voorkomen dat je achteraf niet tevreden bent met het type borstkolf. Soms is het gewoon ook veel fijner om vooraf iets uit te testen om te weten of het bij je past. Daarom kun je vooraf ook altijd een borstkolf huren bij een kraamcentrum, gezondheidszorgcentrum of Medipoint. Maar er zijn ook merken die aangeven om de borstkolf eerst te testen via een lactatiekundig uit jouw regio. Dit zie je bijvoorbeeld bij de nummer 3 uit onze top 5 - de Nutrea EasyFlow. Check de link om te weten wat je moet doen om hier gebruik van te maken. Er zijn nomeer populaire merken welke borstkolven aanbieden met hele goede recenties en tegen 100% tevredenheidsgarantie.

Anti-back Flow ontwerp voor hygiëne

Gesloten systeem om te voorkomen dat moedermelk terugloopt naar de motor, om infectie te voorkomen en de melk schoon te houden.

Stil en lichtgewicht

De stille borstkolf maakt discreet kolven overal mogelijk.
De superlichte, draagbare pomp is ontworpen voor moeders die onderweg zijn en meerdere keren per dag kolven.

USB oplaadbare accu

Micro-USB-poort met standaard USB-kabel voor aansluiting op stroombron.
De duurzame lithiumbatterij heeft een lange batterijlevensduur.

Kolf BH

Een kolf bh maakt het kolven zo makkelijk mogelijk. De bh geeft optimale ondersteuning voor draagbare borstkolven - voor meer vrijheid en flexibiliteit bij andere dagelijkse taken. Om handsfree af te kolven hoef je simpelweg een clipje los te maken en de eerste laag van de bh naar beneden te vouwen. De kolf bh is geschikt voor gebruik met de meeste borstschilden.

Zoogcompressen

Om te voorkomen dat je borsten gaan lekken kun je zoogcompressen in je bh doen. Dit zijn een soort van inlegkruisjes voor je tepels. Ze absorberen een hoop vocht. Je voorkomt ermee dat je shirt drijfnatte plekken krijgt als je melk onverhoopt toeschiet.

Tip: Gebruik je een enkel kolfapparaat? Zorg dan dat je in je bh bij de volle borst die je niet pompt ook één of twee zoogcompressen hebt geplaatst. Tijdens het toeschieten van de borst die aan de pomp zit, gaat je andere borst ook druppelen. Je voorkomt zo dat je t-shirt of je blouse nat wordt (en gaat stinken naar zure melk).

Een voedingsdoek

Het zou kunnen voorkomen dat je niet geheel afgesloten op een rustige plek kunt kolven. Bijvoorbeeld in de trein of op het werk in de kantine. Je kunt je eigen discrete plek creëeren door een XL-hydrofiele doek of draagdoek te gebruiken. Je bedekt jezelf hiermee en kunt op deze manier rustig kolven. 

Veel gestelde vragen (FAQ)

Dat is niet altijd een gegeven. Van sommige populaire merken kun je grotere of kleinere losse schilden kopen. Andere advertenties geven aan door contact op te nemen met de fabrikant ook aangepaste formaten te kunnen leveren. Zo is er voor iedereen wel een schild die past.

Ja dat kan, mits je een kolf hebt die beide borsten tegelijk pompt. Kies je voor een elektrische dubbele borstkolf dan geeft het apparaat kleine puls trillingen en heb je een zacht massagekussen rondom de tepels. Hierdoor komt de melk vanzelf bij beide borsten op gang. Je kunt hiermee dus 2x zo snel je kolfsessie succesvol beeindigen ten opzichte van een enkele elektrische borstkolf.