15 x de fijnste draagdoek om je kindje dichtbij je te dragen

15 x de fijnste draagdoek om je kindje dichtbij je te dragen

Het fijnste plekje op de wereld is natuurlijk dicht tegen mama of papa aan. Voor zowel baby als voor jou is een draagdoek een perfect hulpmiddel om je schatje bij je te dragen en tegelijk je handen vrij te hebben. Een draagdoek is heerlijk op momenten als je kindje moe is en het lastig vindt om zelf in slaap te vallen, of bijvoorbeeld wanneer het gebruik van een kinderwagen ongemakkelijk is biedt een draagdoek uitkomst. Dragen in een draagdoek versterkt de band met je kindje enorm en het geeft een heerlijk kalmerend effect om lekker tegen de buik en borst van mama aan te leunen. Wij snappen best dat dit het meest favoriete plekje op aarde is. Door het ritmische geluid van het kloppen van het hart creëer je samen met de schommelingen het ultieme recept om heerlijk in de draagdoek in slaap te vallen.

Er zijn verschillende draagsystemen op de markt. Een draagdoek is gemaakt van een lange lap zachte stof, ze zijn er van verschillende merken en in ontelbare kleuren of patronen. Wat er allemaal te koop is en waar je op moet letten bij het vinden van het juiste systeem vertellen we je graag in dit artikel. Ook delen we in onze top 5 welke draagdoeken volgens ons het beste uit de test zijn gekomen.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

 

De beste draagdoek

De beste draagdoek: Cuddie Baby Draagdoek  ???????Uit ons onderzoek is gebleken dat de Cuddie Baby Draagdoek??????? de beste  op de markt is.Wil jij je baby dichtbij je houden om lekker te knuffelen? De Cuddie Baby Draagdoek is perfect voor pasgeborenen zodat ze zich knus en beschermd voelen in de draagdoek. Het is net alsof ze weer terug zijn in de buik en dit draagt bij aan hun emotionele ontwikkeling. 

Cuddie Baby Draagdoek - Premium Organic Baby Draagdoek gemaakt van Bio Katoen

Wil jij je baby dichtbij je houden om lekker te knuffelen? De Cuddie Baby Draagdoek is perfect voor pasgeborenen zodat ze zich knus en beschermd voelen in de draagdoek. Het is net alsof ze weer terug zijn in de buik en dit draagt bij aan hun emotionele ontwikkeling. Even een boodschap doen? Met de draagdoek van Cuddie draag jij je baby dicht tegen je borst. Daarbij geeft het de ruimte om je handen vrij te bewegen zodat je jouw dagelijkse bezigheden kunt blijven doen. De draagdoek biedt heup tot heup ondersteuning waardoor je lichaam in balans blijft en door het ergonomische design blijft je gewichtsverdeling gelijk. De Cuddie Baby Draagdoek is zowel geschikt voor de grotere als de kleinere kinderen en is te gebruiken tot een gewicht van 15kg.

Voordelen:

100% organisch Bio katoen

In verschillende kleuren leverbaar

Rekbare stof

Nummer 1 - Beste koop

Baby Garden draagdoek grijs - Ergonomisch - Original - Inclusief slabbetje

Deze comfortabele draagdoek is geschikt voor pasgeboren baby's tot 4 jaar (gewicht 2.5 kg tot 18 kg), zorgt voor perfecte balans en verdeling van het gewicht over de schouders en de gehele rug van de drager. Wat maakt deze draagdoek van Baby Garden uniek? De draagdoeken van Baby Garden zijn gemaakt van 95% zacht maar toch stevig katoen in combinatie met 5% elastaan. Dit zorgt voor flexibiliteit, ultieme draagcomfort en de draagdoek behoudt zijn vorm waardoor het langer mee gaat dan de gewone draagdoek! Op de productafbeelding kunt u zien dat de draagdoek zich perfect aan de lichaamspositie aansluit en het kindje die ook wat ouder is nog steeds stevig en veilig gedragen wordt. Een draagdoek geeft de baby een vertrouwd en veilig gevoel! Je hebt je handen vrij, je baby lekker dichtbij en het is goed emotionele ontwikkeling voor je kind. Uit onderzoek blijkt dat baby’s over het algemeen minder huilen en rustiger zijn als ze dagelijks worden gedragen in een draagdoek.

Voordelen:

Ergonomisch

Mooie prijs kwaliteit

Nummer 2

Ergonomische draagdoek lichtgrijs - "Baby mother loves you" - Biologisch katoen

Prachtige ergonomische draagdoek “Baby mother loves you” van biologisch katoen. Inclusief gebruiksaanwijzing met verschillende knopen en handige zak om de draagdoek in op te bergen. Deze draagdoek kun je zacht en stevig om je kindje spannen. Want wat is er nu fijner dan je kindje vanuit de geborgenheid van je buik de geborgenheid van een draagdoek te kunnen geven? Heerlijk dicht bij mama waar vertrouwde geluiden en geuren zijn maar ook heerlijk om een band op te bouwen met papa, oma, opa of wie dan ook! Door de lengte van ruim 5 meter is deze draagdoek bruikbaar voor bijna iedereen tussen de 1,5 en 1,9 meter. Kleinere mensen kunnen hem nogmaals om de middel moeten slaan, grotere mensen kunnen aan de achterkant knopen. Allemaal prima om je kindje veilig en ergonomisch te dragen. De draagdoek is een kleine 60 centimeter breed zodat ook voor de pasgeboren baby’s een hele fijne ergonomische M-positie kan worden gecreëerd. Deze draagdoek is geschikt voor kindjes tot 20 kilogram. Het kindje zit in een hurk spreid houding in de draagdoek. Deze zogenaamde kikkerhouding of M positie genoemd is vrijwel dezelfde houding als een pasgeboren kindje heeft die lekker bij je op schoot ligt; De knietjes zijn iets opgetrokken en komen hoger dan het stuitje uit. Iets gehurkt en gespreid dus zoals een kikkertje. In de ergonomische drager adviseren wij om je kindje altijd met het gezicht naar jou toe te dragen. Het gezichtje naar voren toe dragen geeft vaak een verkeerde houding van de heupjes en door de borsten van bijvoorbeeld de moeder, wordt het ruggetje hol gedrukt. Tevens zijn alle prikkels die op het kindje afkomen erg veel tijdens het face forward dragen. De schouderbanden en heupband van deze ergonomische draagdoek zorgen ervoor dat het gewicht van een kindje evenredig verdeelt wordt over jouw lichaam. Net zoals bij een goede rugzak is het van belang dat de ergonomische draagdoek goed afgesteld wordt op jouw lichaam. Draag de draagdoek bij voorkeur iets boven de heupen zodat het gewicht goed over jouw bekken verdeeld wordt en span de schouderbanden aan beide zijde evenredig strak of los aan, zodat het gewicht in balans verdeeld is over jouw schouders. Span de schouderbanden niet te strak aan, hierdoor wordt het dragen vaak enkel zwaarder, zoek naar de voor jou fijnste afstelling van jouw ergonomische draagdoek.

Voordelen:

Handig in gebruik

comfortabel

makkelijk te bevestigen

Nummer 3

ByKay Stretchy Wrap de Luxe Draagdoek - Jeans Blauw

De Stretchy Wrap Deluxe Maat M wordt vaak gebruikt voor pasgeborenen omdat ze zich zo heerlijk geborgen voelen in deze wrap. Het is net alsof ze weer terug zijn in de buik! Maar de Stretchy Wrap Deluxe is ook geschikt voor grotere kinderen, de perfecte geborgenheid vanaf newborn tot 18 kilo. Deze rekbare Wraps sluiten naadloos aan op de ideale lichaamspositie van drager en kind, te dragen op buik en heup. ? Kenmerken van de Stretchy Wrap Deluxe: ?• vanaf newborn tot 18 kilo ?• ergonomisch ?• 100% katoen ?• lengte doek: 4,60 meter ?• breedte doek: 70 centimeter ?• dragen op buik en heup ?

Voordelen:

Voor buik en heup

Tot 18 kilo

Comfortabel voor drager en kind

Nummer 4

Yaro Broken Twill 33 Ring Sling

De ring sling is speciaal gemaakt voor het heupdragen van je baby/dreumes/peuter. De ring sling is gemaakt van geweven draagdoekenstof, maar toegevoegd zijn ook twee ringen. Door deze op een speciale manier te ‘bevestigen’ kun je op een hele makkelijke manier je kindje op de heup dragen. Heerlijk, die handen vrij!Kenmerken van deze ring sling- geschikt voor alle leeftijden- ergonomisch- - 100% katoen De ringsling op de foto is NIET de broken twill maar dient puur als voorbeeld van hoe een ringsling gebruikt moet worden!

Voordelen:

Snel

Makkelijk om te knopen

Nummer 5

Wat is een draagdoek precies?

Een draagdoek is een veilig en stevig draagsysteem om je kindje dichtbij je te dragen. Je geeft je kindje door hem of haar te dragen alles wat het nodig heeft, namelijk; liefde, warmte en geborgenheid. Daarnaast heb jij je handen vrij en kun je je op elke willekeurige locatie vrij bewegen zonder dat je inlevert op één van de basisbehoefte van je baby.

Er zijn 3 type draagdoeken:

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is een doek welke gemaakt is van elastisch of rekbare stof. Je kunt het goed strak aantrekken en dankzij de stretchy stof kun jij je nog steeds lekker bewegen. Een rekbare doek is geschikt om op de buik te dragen. Het is licht van gewicht en geven maximale ondersteuning voor jou en je kindje. Dankzij de juiste manier van omknopen ben je met een draagdoek verzekerd van een ergonomische lichaamshouding voor jou en je kindje.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek is een doek waar geen rek in zit omdat deze op een speciale manier geweven zijn. Door de stugge maar zachte draden krijg je een doek welke sterk is en daardoor geschikt is om op de buik, heup en rug te dragen. Geweven draagdoeken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, namelijk van; katoen, bamboe, linnen, zijde, wol of mengsels van deze materialen. Door dit type draagdoek op de juiste manier te knopen creëer je een heerlijke ergonomische buik, heup of rugdrager voor je kleintje.

Ring sling

Een ringsling is een lange lap stof welke je over een schouder over de buik, rug of heup draagt en bevestigd door middel van twee ringen. Het is gemaakt van een niet rekbare geweven stof en kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot aan de peuterleeftijd. Het voordeel van een sling is dat het omdoen van het doek zeer gemakkelijk en snel gaat. Je hoeft niet te knopen omdat je enkel alleen de wrap over een van de schouders slaat, je baby er in zet en strak trekt.

Waarom een draagdoek kopen?

Met een draagdoek zorg je op een verantwoordde en veilige manier dat je kindje dichtbij je gedragen kan worden.

Ontwikkeling van je kind

Het draagt letterlijk bij aan de ontwikkeling van een kind. Lichamelijk en sociaal. Dit wil zeggen dat omdat je je baby rechtop in een actieve houding draagt, hij zich veel beter kan socialiseren en hechten omdat hij of zij zich vertrouwd en beter verboden voelt met jou en de mensen om hem of haar heen. Daarnaast geeft deze houding meteen een goed gevoel van evenwicht en versterkt het zijn of haar spieren in de rug en nek.

Klachten als reflux

Reflux geeft klachten die zeer vervelend zijn voor je kindje. De melk kan terug lopen na de voeding en dit zorgt voor pijn in de slokdarm. Het kan dat deze klachten gepaard gaan met veel huilen en onrust. Door je kindje na de voeding te dragen in een doek zorg je voor een rechtop houding, troost en warmte. Je geeft je baby hiermee wat extra aandacht tijdens dat jij je handen vrij hebt.

Buikkrampjes

Bij buikkrampjes is een draagdoek ook een uitkomst. Je bent soms uren bezig met je kleintje om comfort te bieden. Vaak is het enige wat je kunt doen; er voor hem of haar zijn. Je baby te troosten en warmte op de buik te bieden. Door je baby in een draagdoek te dragen tijdens buikkrampjes zorg je voor de juiste extra aandacht en de juiste ergonomische houding, zonder dat je daarvoor steeds maar bezig bent met je baby. Met je kindje op je buik heb je je handen vrij en kun je toch even lekker je eigen ding doen.

Huilbaby

Huilbaby's, dat is zo een term waar veel over te lezen is op internet. In principe huilen alle baby's, de ene meer en vaker dan de andere. Het is voor iedereen vervelend. Voor je baby omdat baby's niet zomaar huilen, er zal immers echt een reden zijn waarom het zo veel huilt. En voor jou is het vervelend omdat je radeloos bent en waarschijnlijk niet weet wat er is met je schatje. Het is ook altijd maar een raadsel hoe je je baby het beste kunt helpen, er wordt helaas geen gebruiksaanwijzing mee-geboren. Een draagdoek kan een ware lifesaver zijn voor baby's die veel huilen. Er hoeft niet speciaal een (lichamelijk) probleem met je baby te zijn, maar het kan ook zijn dat je baby de aanwezigheid of nabijheid van zijn moeder of vader mist. Graag de warmte wil voelen en constant de bevestiging wil hebben door bijvoorbeeld een kusje op het hoofdje. Een drager is dan de ideale oplossing om dit te kunnen waarborgen en toch tegelijkertijd nog iets te kunnen doen in huis of voor jezelf. Een draagdoek is dan zeker een waardevolle investering voor jezelf én voor je kleintje.

Je baby is het gewend

Pasgeboren baby's hebben als het goed is 9 maanden in mama's buik gezeten. Tijdens deze periode heb je je lichaam bewogen en heb je hopelijk alles kunnen doen wat je wilde. Misschien ben je zelfs nog actief geweest en heb je gesport, gefietst of heb je nog gedanst op feestjes. Kortom je hebt je baby tijdens je zwangerschap overal mee naar toe genomen waar jij ging. Je baby is dan vanuit nature niet anders gewend om dichtbij je te zijn. Je warmte te voelen, mee te deinen op de bewegingen die jij maakt en te zijn waar jij bent. Voor je baby is er dan ook geen ander plekje in de wereld wat fijner aanvoelt dan bij jou in de draagdoek.

Gemak

Als je eenmaal de juiste manier van knopen weet dan gaat het aantrekken van een draagdoek steeds makkelijker. Je kunt het zelf en je hebt er geen hulp bij nodig. Misschien heb je geen plek voor een kinderwagen of buggy. Of je woont bijvoorbeeld in een flat en kun je zonder lift niet omhoog komen met de wandelwagen. Het zijn situaties waarbij je alternatieve middelen gaat bekijken om je kindje te vervoeren. Een draagdoek neemt geen ruimte in beslag. Het is lichtgewicht en je vouwt het zeer compact op als je er mee klaar bent.

Ook wil het wel is voorkomen dat je op een locatie bent waarbij het lastig is om er met een kinderwagen te rijden. Onverharde wegen, gras of zandpaden in een bosrijk gebied bijvoorbeeld. Of juist in een hele drukke stad. Je houdt dan liever je kleintje dicht tegen je aan zodat je makkelijk kunt manoeuvreren tussen de menigte. Een draagdoek is overal makkelijk mee naar toe te nemen. Stop hem voor de zekerheid in de luiertas, dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent.

Een stukje draaghistorie van de mens

De laatste tijd komt de draagdoek steeds vaker voor in het straatbeeld. Het wekt wellicht de illusie dat het dragen ‘iets nieuws’ is of een ‘hype’ is. Niets is minder waar want overal ter wereld worden mensenkinderen gedragen en de draaghistorie van de mens gaat daarom heel ver terug.

Als we terug kijken naar de tijd waarin de eerste moderne mens ontstond, zien we dat mensen als nomaden leefden en baby’s altijd meegedragen werden door hun moeders. In meerdere traditionele culturen, welke vandaag de dag nog steeds bestaan, wordt nog steeds op deze manier geleefd en is de draagcultuur ook nog steeds onveranderd aanwezig. Tegenwoordig zien we ook veel baby's in kinderwagens en buggy's liggen, zo weten we dus dat dat dus eigenlijk een stukje van de moderne tijd is. Heel vroeger werden baby's dus alleen maar gedragen.  

Als we zelfs nog een stukje verder terug kijken en de verschillende soorten prehistorische mensen en aapsoorten meerekenen tot de geschiedenis van de mens, kun je spreken van een draaghistorie van meer dan 55 miljoen jaar. Daarnaast kunnen we ook zien dat huidige aapsoorten, waarvan de chimpansee het dichtst bij de mens staat, hun jongen op dezelfde manier blijven dragen.

Draagdoek kopen? Houd hier rekening mee

Verschillende maten

Omdat we met verschillende mensen en wensen te maken hebben, zijn er diverse maten op de markt. Voor de meeste mensen is een maat 6 of 7 geschikt. Met deze maten kan iedereen verschillende knopen maken. De wens om een grotere doek aan te schaffen is afhankelijk van andere knooptechnieken waar je meer stof voor nodig hebt.

Postuur

Een draagdoek is voor ieder postuur geschikt. Of je nou groot of klein bent, dik of dun, een draagdoek past iedereen. Ook hiervoor kun je rekening houden met een langere of kortere stof lengte.

Manier van knopen

Het houd men soms tegen om een draagdoek te kopen vanwege de lange lengte van de stof. Ze denken dat het onhandig is en ingewikkeld. Maar niks is minder waar omdat je de lange ingewikkelde lengte na de eerste slag al grotendeels kwijt bent. Door de speciale manier van knopen in combinatie met de bijzonder zachte stofjes, schuurt of drukt een draagdoek niet op de schouders. Het geeft een perfecte verdeling over het lichaam, het maakt het dragen van je kindje veel lichter dan tillen en het is minder belastend voor je bekken en rug.

Na een keizersnede

Na een keizersnede zijn draagdoeken geschikt. Waarom? Omdat het enige wat je mag dragen het gewicht van je kindje is. Maar om nu de hele tijd je baby in je armen te dragen kan zwaar en onhandig zijn. Je zult je kindje dan ook regelmatig neer moeten leggen en daarbij ontkom je niet aan bukken. En dat moet je de eerste periode sowieso zien te voorkomen. Handig is een draagdoek in zo een situatie. Je draagt je baby stevig op je buik middels een draagdoek en hebt je handen lekker vrij om een boek te lezen of om een boterham te smeren.

Draagzak

Een ander draagsysteem is een draagzak. Een draagzak zegt het al; het is een zak waar je baby in zit. Er zijn verschillende modellen draagzakken. Er zijn Newborn modellen voor een pasgeboren baby en Toddler draagzakken geschikt voor een peuter. Er is een zeer ruim assortiment beschikbaar van deze dragers. Ze zijn voorzien van zachte gewatteerde banden, clip of knoopsluitingen met aantrek bandjes. De schouderbanden en heupband zorgen voor extra zachte comfort voor jezelf tijdens het dragen en de clips met aantrekband voor het waarborgen van de veiligheid en draagcomfort. Je baby zit hierin altijd veilig en in de juiste positie. Met de billen laag, rug bol en knietjes opgetrokken. Dit is tegelijk ook de ergonomische draagpositie welke aanbevolen wordt bij het dragen in een draagzak of draagdoek. Je kindje dragen moet vooral leuk en fijn zijn. Het moet geen pijn doen of lichamelijke klachten veroorzaken. De ergonomische draagzak is op een speciale manier ontwikkeld zodat het dragen voor iedereen goed vol te houden is.

Borstvoeding

Een draagdoek kan uitkomst bieden op het moment wanneer je wilt borstvoeden. Door het doek iets losser te maken en de juiste positie te vinden kan je baby gemakkelijk zijn weg naar de tepel vinden. Het is even oefenen maar het is zeker mogelijk. Het voordeel hiervan is dat je baby dichtbij je in zijn warme coconnetje blijft zitten, je discreet kunt voeden en je kindje na het voeden rechtop blijft en minder kans heeft op het teruggeven van voeding

Veel gestelde vragen (FAQ)

Veiligheid staat voorop. Je kind zit altijd goed vast gemaakt in een draagsysteem tegen papa of mama aan. Het mag duidelijk zijn dat dit op een veilige manier moet gebeuren want we willen niet dat er kindjes uit vallen. Bij draagdoeken en draagzakken is daarbij aan alles gedacht. Er bestaan tutorials online om voldoende uitleg te krijgen over de juiste manier van knopen en je kunt een draagconsulente inschakelen om je wegwijs te maken met een drager. Dus heb je advies nodig of heb je vragen over veiligheid? Schakel gewoon een draagconsulente in. Ze zijn er om jou te helpen. Hierover volgen snel meer tips in onze blog.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. O.a. van hoe oud het kindje is wat je wilt gaan dragen. Ben je bereid iets meer moeite te doen om een draagdoek om te knopen of wil je liever iets snels en gemakkelijk? In geval van het laatste, dan kunnen we de ring sling adviseren of een draagzak. Met een ring sling sla je het doek kruislinks over je schouder, parkeer je je baby in zijn ergonomische houding, trek je het doek over het ruggetje en trek je de band aan. Bij een draagzak sluit je de heupband om je middel, zet je je kind in het doek en vouw je de schouderbanden over je schouders heen en sluit je de clips. Enkel de banden moet je nog verstellen naar de juiste strakte.

Nee, dat kan niet. Veel draagzakken wel omdat je de banden kunt aanpassen en verstellen naar een andere draagpositie. Draagdoeken kunnen alleen op de rug als de stof geen rek of elastiek bevatten. Het moeten dus geweven draagdoeken zijn.

In principe kunnen alle doeken gewassen worden. Niet allemaal kan dit ook in de wasmachine. In het was label vindt je meer over de was instructies van het draagdoek. Volg deze altijd op, want je wilt natuurlijk niet dat je draagdoek of draagzak na het wassen lelijk uit de was komt.