10x de fijnste fopspenen voor jouw kindje

10x de fijnste fopspenen voor jouw kindje

10x de fijnste fopspenen voor jouw kindje.

Als je baby net is geboren heeft hij veel zuigbehoefte. Een fopspeen kan de ideale oplossing zijn voor veel ouders als ze een onrustig kindje hebben. Het zuigen op een fopspeen stimuleert de zuigreflex van baby's en een fopspeen bevredigt de zuigbehoefte. Een fopspeen wordt ook gebruikt in het ziekenhuis bij baby's die te vroeg zijn geboren. Omdat deze baby's vaak meer stress hebben kan een fopspeen helpen. Ook kunnen baby's die sondevoeding hebben een volle maag associeren met het zuigen op een fopspeen. 

Een fopspeen heeft dus veel voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan het gebruik van een fopspeen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten, denk bijvoorbeeld aan het geven van borstvoeding. En wat voor effect heeft een fopspeen op het gebit van je kindje? Wij hebben dit voor je uitgezocht en de voor- en nadelen op een rijtje gezet. Hieruit hebben wij een top 5 van de beste speentjes samengesteld.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste fopspeen

De beste natural fopspeen - Bibs Maat 2 (4st) 

De beste dental fopspeen - Philips Avent Ultra Air

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Bibs Maat 2 (4st) de beste is. Het is een speen met een trendy design, voor zien van leuke hippe kleuren en een prettig draagcomfort om de zuigbehoefte van je baby te stimuleren. Het materiaal is van 100% natuurlijk rubber en heeft een lichtgevend glow in the dark randje om het terugvinden van de speen in de nacht makkelijker te maken. BPA-vrij! 

Bibs Fopspeen 3 stuks

De fopspenen van Bibs zijn prachtig! Dit Deense bedrijf maakt al 40 jaar de beste fopspeentjes. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn BPA en PVC vrij. Hun bekende ronde vorm is zo ontworpen dat het schildje van de fopspeen van de huid af staat zodat het de huid van je baby'tje of kleuter niet irriteert of schuurt! Het speentje is zacht, flexibel en voelt natuurlijk aan. Het is ontwikkeld om de zuigreflex van het kindje te ondersteunen. De vorm van het speentje bootst de vorm van de tepel na.

Voordelen:

100% natuurlijk rubber

BPA vrij

Flexibel

Nummer 1- Favoriet

Philips Avent Ultra Soft

Een fopspeen die ideaal is voor de gevoelige huid is de Philips Avent Ultra Soft SCF091/03 - Fopspeen - 0 tot 6 maanden - 2 stuks. Het zachte flexibele schildje is gevormd naar de rondingen van de wangen van de baby, voor minder huidvlekken, minder irritatie en meer comfort.

Voordelen:

Fijn voor de gevoelige huid

Meer comfort

Afgerond schildje

Nummer 2

Philips Avent Ultra Air

Kalmeer je baby met een fopspeen die de huid laat ademen. De Philips Avent ultra air heeft extra grote gaten om de huid droog te houden. Het lichtgewicht schildje is ontworpen voor maximale luchtdoorlating. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs.

Voordelen:

Verschillende kleuren en designs

Lichtgewicht

Extra ventilatie

Nummer 3

MijnNami Soother Speen

De MijnNami NICU Soother is ontworpen voor prematuren vanaf 34 weken en pasgeboren baby’s om borstvoeding te stimuleren, de kans op duimen te verminderen en tepel-speenverwarring ook wel zuigverwarring genoemd, te voorkomen. De MijnNami NICU Soother is te gebruiken voor tot 9 maanden of wanneer de eerste tandjes doorkomen. De speentjes zijn gemaakt van voedselgraad siliconen en worden gebruikt in ziekenhuizen in Nederland en België.

Voordelen:

Speciaal voor prematuren

Vermindert kans op duimen

Stimuleert borstvoeding

Nummer 4

Medela Baby Fopspeen Original

De Medela Baby Original Fopspeen is de perfecte fopspeen voor elke dag, in verschillende schattige en kleuren en trendy designs. Negen op de tien baby’s vinden hem fijn!

Voordelen:

Orthodontisch ontwerp

Symmetrische platte speen ondersteunt de tongbeweging en de natuurlijke stand van de kaak en lippen

Met SensoPearls™

BPA- en BPS-vrij

Inclusief beschermkap

Nummer 5

Wat is een fopspeen precies?

Een fopspeen is een losse speen zonder fles die bedoeld is om de zuigbehoefte van je kindje te bevredigen. Vanaf de geboorte heeft een baby een grote zuigbehoefte. Dit komt voort vanuit de natuur. Een baby kan heel krachtig zuigen, dit komt voort uit zijn overleving mechanisme. Doordat een baby vaak en krachtig zuigt wordt de melkproductie van de moeder op gang gebracht en is je kindje voorzien van voldoende voeding. 

Soorten fopspenen

Een fopspeen is er in diverse modellen, met leuke prints en moderne kleuren. Het is belangrijk om te kijken naar de soort fopspeen. Er zijn 2 soorten. De natural speen en de fysiologische speen.

Natural speen

Een natural speen is de bekendste fopspeen. Je kan deze speen herkennen aan de kernvorm. Het zuiggedeelte is rond en lijkt op een tepel. Bij deze speen zit geen onderkant of bovenkant.

Dental speen 

Een dental speen heeft een speen die aan de bovenkant gebogen is. Dit is bedoeld om tegen het gehemelte aan te plaatsen. Deze vorm zorgt voor een goede stimulering van de tong- en kaakspieren. Het kan zijn dat deze vorm niet geaceepteerd wordt door je kindje omdat de vorm nieuw is voor je kindje. 

Waarom een fopspeen kopen?

Een fopspeen kent vele voordelen maar ook nadelen. Kijk dus altijd goed naar de behoefte van je kindje. De ene baby heeft een grotere zuigbehoefte dan de andere baby. De ene baby heeft veel baat bij een speen, de andere baby juist niet. Volg hierin je gevoel en kijk wat je kindje nodig heeft. We hebben voor jou enkele voor- en nadelen op een rijtje gezet van het gebruik van een fopspeen

Voordelen van een fopspeen

1) Veel baby's hebben moeite om zelf in slaap te vallen, ze moeten nog een ritme krijgen en leren om zelf in slaap te vallen. Met behulp van een speen kan je baby ontspannen en dit is een makkelijke trigger voor je baby om in slaap te vallen. 

2) Een fopspeen kan je baby troost bieden. Net zoals de borst van een moeder troost biedt voor een baby kan je ook een speen geven. Als je baby verdrietig is of onrustig door vermoeidheid of krampjes kan een fopspeen troost bieden indien je de borst niet kunt aanbieden. 

3) Een onrustige baby kan bij ouders veel stress geven. Soms is het een makkelijke oplossing om dat een speen te gebruiken voor je baby om de rust te bewaren. Bijvoorbeeld als je op openbare plekken bent en je kindje onrustig is en je hem niet makkelijk kunt troosten. Een speen kan dan even een moment van rust bieden voor de baby en de ouders. 

4) Een fopspeen is makkelijker af te leren dan duimzuigen. Een duim is immers altijd binnen handbereik! Ook is duimzuigen slechter voor het volwassen gebit.

5) Het schijnt zo te zijn dat een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Doordat het zuigen van de baby de mond- en kaakspieren stimuleert blijven de luchtwegen makkelijker vrij en is de kans kleiner dat je baby met zijn mond en neus tegen het matras aan komt te liggen. 

6) Premature baby's die in het ziekenhuis liggen krijgen vaak een fopspeen aangeboden om de zuigreflex te stimuleren. Premature baby's krijgen meestal sondevoeding en hierdoor wordt de zuigbehoefte niet bevredigt. Met een fopspeen wordt de zuigbehoefte bevredigt en het geeft meer rust en troost voor de baby. 

Nadelen van een fopspeen

1) Als je borstvoeding geeft kan een fopspeen ervoor zorgen dat dit ten koste gaat van zijn tijd aan de borst. Je melkproductie kan afnemen omdat je kindje zijn zuigbehoefte wordt bevredigd door de speen en niet aan de borst. Zodra je kindje aan de borst ligt, brengt het je borstvoeding op gang. Het is daarom aan te raden, om bij borstvoeding te wachten met een fopspeen zodat je kindje het drinken goed onder de knie heeft. Zo kan er geen zuigverwarring ontstaan. Zuigverwarring kan ontstaan als je te vroeg een fopspeen geeft aan een pasgeboren baby. De zuigtechniek bij een speen is anders dan het drinken uit de borst. Als je kindje denkt dat hij een speen heeft, terwijl hij moet drinken aan de borst dan komt er geen melk uit en kan je baby de borst gaan weigeren. 

2) Als je kindje op een leeftijd komt dat hij de speen moet gaan afleren kan dit een moeilijk proces zijn. Het kan voorkomen dat een kindje geen afstand kan doen van de fopspeen en dit kan ten kostte gaan van de kaken en tanden. De stand van de tanden en kaak kunnen gaan afwijken.

 

Fopspeen kopen? Houd hier rekening mee

Leeftijd

Fopspenen zijn er voor verschillende leeftijden. Er zijn fopspenen voor pasgeboren baby's, baby's vanaf 6 maanden, 12 maanden, 18 maanden en zelfs voor peuters. Je moet dus regelmatig van speen wisselen naarmate je kindje ouder wordt. Een te lange of te grote speen kan de huig van je baby raken waardoor hij moet kokhalzen. Het is dus belangrijk om een fopspeen te kiezen passend bij de leeftijd van je kindje. 

Prematuur 

Als een baby te vroeg is geboren dan is een fopspeen vaak nog veel te groot. Een fopspeen speciaal voor premature baby's zijn lichter en kleiner en zijn dus geschikt voor te vroeg geboren baby's. Het schild en het zuiggedeelte zijn aangepast voor de allerkleinsten. 

Rubber (latex) of siliconen

Ook het materiaal van een fopspeen kan verschillen. De meeste spenen zijn gemaakt van siliconen, maar dit is niet een milieuvriendelijke keuze. Je kunt kiezen van een 100% natuurlijk rubber. Deze zijn vrij van parabenen en BPA. Ook heeft deze speen als voordeel dat ze uit 1 stuk bestaan waardoor er geen vuil kan achterblijven. De kans op bacterieren is kleiner dus het is ook nog een hygiënischer. 

Het voordeel van een siliconen speen is dat deze speen sterker is. Een rubberen speen is soepeler dan siliconen waardoor het minder effect heeft op de tanden en kaken van je kindje. 

Speen uitkoken

Vooral in het begin is het belangrijk om de fopspeen uit te koken. Vooral als je hem voor het eerst gaat gebruiken is het aan te raden om de fopspeen uit te koken. Een speentje kan je tegelijk met flessen uitkoken of je kunt ze in de sterilisator doen. 

Hoelang gebruiken

Uit veiligheidsoverweging wordt er aangeraden om een speen niet langer dan 3 maanden te gebruiken. Dit heeft te maken met het materiaal zwakker kan worden omdat het kan uitdrogen of kapot gebeten kan worden. Er kunnen op deze manier scheurtjes ontstaan. Zodra fopspenen haarvaatjes aan scheurtjes gaan krijgen moet de speen direct worden vervangen. Je loopt namelijk het risico dat de speen af kan scheuren of dat er stukken los kunnen komen. 

Speen accessoires

Het kan gebeuren dat je constant de speen kwijt bent, en dat zorgt voor frustratie en ongemak op onmogelijke momenten. Daarvoor zijn speciale speenkoorden ontwikkeld welke de speen van je baby vast houden en zo niet ver van de zijde kan afwijken. Ze zijn er in zachte materialen, leuke kleuren en motieven en matchend bij de outfit van je kindje. Ook zijn er speenknuffels. Dit zijn knuffeltjes die een bevestigingsoogje hebben om een speentje aan vast te maken. Zo heb je een favorite kroel en speen in 1. 

Veel gestelde vragen (FAQ)

Een ronde speen lijkt het meeste op een tepel waardoor je de minste kans hebt op speenverwarring.

De dental speen wordt het meest geadviseerd door tandartsen omdat deze een bolle en platte kant hebben. Dit stimuleert de ontwikkeling van de kaak en mondspieren.

Uit onderzoek is gebleken dat een baby een speen maximaal 6 uur zou mogen gebruiken.

Tijdens het zuigen op een speen kan de stand van de kaak en de tanden negatief worden beïnvloedt. Als je kind stopt met de speen voordat het gaat wisselen is de kans klein dat het volwassen gebit wordt beïnvloedt door de fopspeen.