10x de beste handkolf voor het kolven van moedermelk

10x de beste handkolf voor het kolven van moedermelk

Het geven van borstvoeding kan een ontzettend grote wens zijn voor sommige moeders en vaders. Maar helaas is het geven van moedermelk aan de borst niet voor iedereen weggelegd. Wat niet perse hoeft te betekenen dat je je kindje dan ook geen moedermelk kunt geven. Dit kan namelijk prima met een handkolf en een flesje. Een andere toepassing van een handkolf kan zijn dat je naast het geven van borstvoeding moedermelk wilt afkolven. Dit kan handig zijn voor momenten dat je zelf niet bij je kind in de buurt kan zijn of om iemand anders een keer een flesje te laten geven.

Wij hebben verschillende soorten handmatige borstkolven uiteengezet en de daarbij behorende informatie uitgewerkt zodat het kiezen van de juiste kolf makkelijker wordt. Ondanks dat het kiezen van een juist systeem lastig kan zijn en we van te voren niet weten wat fijn werkt voor je, hopen we dat deze blog je de informatie geeft die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen om uiteindelijk de beste kolf te kiezen.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste handkolf

De beste handkolf - Medela Harmony Borstkolf Kolfapparaat Handkolf - Zonder stroom Compact

De beste set handkolf - Philips AVENT Handkolf met bewaarbekers

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Medela Harmony Borstkolf Kolfapparaat Handkolf - Zonder stroom Compact de beste is. Het is een handkolf die van absolute topkwaliteit is, simpel maar je krijgt alles wat je nodig hebt om te kunnen starten met kolven zonder stroom. In doos zit een complete handkolf met PersonalFit Flex™ borstschild maat 24 mm, een flesje met afsluitdop en een flessenstandaard.  

Medela Harmony Borstkolf Kolfapparaat Handkolf

De Medela Harmony Handkolf is een kleine, lichte handkolf die gemakkelijk mee te nemen is. Ideaal voor onderweg of als back-up voor je elektrische borstkolf. De Medela Harmony is de enige handkolf met een twee fasen systeem door de ergonomische 2-Phase hendel, waarmee je het natuurlijke zuigritme van je baby nabootst. Daarnaast is deze kolf eenvoudig uit elkaar te halen en schoon te maken. De vernieuwde Harmony is uitgerust met het unieke Flex™ borstschild voor meer melk en meer comfort tijdens het kolven.

Voordelen:

Compact stil en flexibel de kolf is compact en produceert geen geluid omdat er geen motor in zit

Gemakkelijk in gebruik de kolf is gemakkelijk schoon te maken en in gebruik

Innovatief PersonalFit Flex borstschild

2-Phase Expression® technologie

Nummer 1 - Populair

Nuvance - Draagbare Borstkolf

Als kersverse mama ben je de gelukkigste mens op aarde, maar je maakt waarschijnlijk wel mee dat het verzorgen van een baby best zwaar kan zijn. Omdat baby’s de hele dag door kort achterelkaar aardig wat melk drinken, is het fijn om het voeden gemakkelijker te maken. Zoek je een veilige borstkolf voor thuis of voor onderweg? Dan is de draagbare borstkolf van Nuvance de beste keuze!

Voordelen:

Overal mee te nemen

Draagbaar ontwerp

Eenvoudig schoon te maken

Gebruiksvriendelijk

Mooi geprijst

Nummer 2

Siliconen Borstkolf Handmatig met Lekvrije Dop - Handkolf

Met de siliconen borstkolf van Koalaa willen we jouw borstvoedingsperiode een stukje gemakkelijker maken. Met de handkolf kun je op een eenvoudige en comfortabele manier kolven, waar en wanneer het nodig is. De handkolf heeft een inhoud van 100 ml en wordt geleverd met een handige lekvrije dop. Dankzij het lichtgewichte, ongecompliceerde en compacte design neem je de borstkolf overal met je mee naartoe.

Voordelen:

Handig in gebruik

Sluit de fles eenvoudig af met de lekvrije dop

Vrij van gifstoffen

Compact lichtgewicht en eenvoudig mee te nemen

Nummer 3

Philips Avent SCF430.10 - Handkolf

Geniet van het zachte comfort van de draagbare Philips AVENT-handkolf. Met Natural Motion-technologie, geïnspireerd op het zuigen van je baby voor sneller kolven. Je kunt het ritme en de zuigkracht eenvoudig aanpassen en kolven zonder dat je naar voren leunt. Past op vrijwel alle tepels.

Voordelen:

Natural Motion-technologie

Past zich aan je tepels aan

Draagbaar en eenvoudig in gebruik

Regeling van zuigkracht en melkafgifte

Nummer 4

Leuna Comfort - Borstkolf - handkolf - handmatig

Borstvoeding is de beste voeding voor baby's. Moedermelk voorziet baby's van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De Leuna Comfort helpt jou daarbij. Wij helpen jou om te focussen op de hoofdzaak en dat is uw kind de beste voeding geven die er is. De Leuna borstkolf zorgt ervoor dat er meer bloedtoevoer naar de borst is, waardoor vaatkramp in de borst wordt voorkomen. Dit komt doordat de borstkolf is voorzien van een micro-vibratiemassage functie.

Voordelen:

Licht gewicht

Stil afkolven

Inclusief drinkfles 140ml en anti stofdeksel

Verstelbare zuigkracht

Ergonomisch kolven

De borstkolf is voorzien van een micro-vibratiemassage functie

Nummer 5

Wat is een handkolf precies?

Handmatige borstkolven zijn een geweldige optie voor moeders die borstvoeding geven en zelf melk willen afkolven. Het is een oudere stijl van kolven die minder vaak wordt gekozen vanwege de vooruitgang in de technologie voor het afkolven van moedermelk. Dat wil niet zeggen dat het een minder interessant product is want dat is het namelijk niet! Het gebruik van een handkolf kan zelfs voordelen bieden ten opzichte van een elektrische kolf. En daarom hebben wij dit artikel geschreven om dat verder uit te lichten. Wij raden je aan verder door te lezen om die voordelen te ontdekken.

Waar let je op?

Er zijn verschillende soorten en merken handpompen, dus het is belangrijk om degene te vinden die het beste bij je past. Sommige dingen om te overwegen bij het kiezen van een handmatige borstkolf zijn de grootte en vorm van je borsten, het type melkopvangsysteem met de inhoud van de fles. Tot slot kun je de reviews bekijken om te zien wat de ervaring van anderen zijn.

Soorten handmatige borstkolven

Er is eigenlijk maar 1 type handkolf. Een handkolf is een enkele pomp welke je met de hand bedient. Dubbele handkolven bestaan niet. Met de juiste pomp kan borstkolven een geweldige manier zijn om stuwing te verlichten, de melkvoorraad op te bouwen en de angst voor afnemende melkproductie te verminderen.

Voordelen van het gebruik van een manuele borstkolf

Moedermelk is een essentieel onderdeel van voeding voor je baby en het afkolven van melk is een belangrijk onderdeel van het geven van melk. Niet alle afkolfmethoden voor moedermelk zijn echter gelijk. Daarom is het belangrijk om de voordelen van handmatige borstkolven te kennen voordat je een beslissing neemt. Handmatige borstkolven zijn comfortabeler en praktischer dan elektrische apparaten voor het afkolven van moedermelk. Ze zijn ook vaak goedkoper, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met een beperkt budget. Hoewel handmatige pompen enige kennis vereisen, worden ze met de tijd en oefening gemakkelijker. Het stille geluid is ook een groot voordeel van een handpomp. Hij maakt amper geluid omdat er geen motor in de kolf aanwezig is.

Nadelen van het gebruik van een handmatig te bedienen kolf

Een nadeel kan zijn dat je niet twee borsten te gelijk kunt pompen. Ze worden geleverd per 1 stuk in een verpakking en je houdt de kolf makkelijk vast met 1 of 2 handen tijdens het gebruik. Sommige ervaren dat als gedoe omdat ze de borsten om de beurt leeg moeten pompen. Anderzijds gebruikt een handkolf geen geautomatiseerd programma waarop de melk gaat stromen. Met een handkolf kun je na een paar keer pompen het toeschietreflex aanzetten waarop de melk blijft lopen totdat de borsten leeg zijn. Dus dit hoeft zeker geen nadeel te zijn omdat je sneller gekolft hebt met een handkolf dan met een elektrische kolf. 

Elektrische kolf vs handkolf

Borstvoeding geven kan een uitdagende en lonende ervaring zijn voor zowel moeder als baby. Het kan echter van toegevoegde waarde zijn als je ook de juiste borstkolf gebruikt. Maar welke zijn nou beter? - Elektrische kolven, enkelzijdige kolven of dubbelzijdige kolven of gewoon een simpele handkolf?

Het grote voordeel aan een handkolf is dat je nooit stroom nodig hebt. Je kunt het overal gebruiken en met weinig handeling kun je snel en discreet afkolven. Bij een elektrische borstkolf volgt je kolf een programma (ook wel een natuurlijke zuigritme genoemd) waarop je borsten melk geven in de tijd dat het programma voortduurt. Dit kan enkel per borst of dubbel zodat je 2 borsten tegelijk kunt doen om tijd te besparen. Een elektrische kolf is vaak zwaarder van gewicht en een lichte handkolf neem je makkelijker mee onderweg. Ook is het geluid van een handkolf veel stiller. Omdat er geen motor in de handkolf aanwezig is die de zuigers aandrijven hoor je praktisch niks van het kolven. Dit is super fijn op momenten dat discretie gewenst is, bijvoorbeeld op het werk of als je reist met het OV,

Waarom een handkolf kopen?

Feit is dat natuurlijke borstvoeding het beste is voor een baby. Moeder natuur heeft het zo bepaald dat moeders deze speciale melange aanmaken voor hun kindje. Deze speciaal samengestelde combinatie tussen de juiste voeding, vitamine, mineralen en afweerstoffen voeden je baby en geven je kindje de beste bouwstenen en bescherming mee wat het nodig heeft om groot en sterk te worden. Een handkolf kan je helpen om jouw moedermelk te kunnen geven aan je kindje. Moeders die geen live borstvoeding kunnen geven hoeven dus niet te kiezen voor kunstvoeding. Een handkolf zorgt ervoor dat je de moedermelk makkelijk kunt verzamelen om dit aan je kindje te kunnen geven middels een flesje. Super handig!

Gebruiksvriendelijk

Een handkolf is super gebruiksvriendelijk. Misschien nog wel gebruiksvriendelijker dan elektrische kolven. Waar je met een elektrische kolf altijd stroom of een volle accu nodig hebt heb je met een handkolf niks nodig. Behalve de kracht in je hand waarmee de je vacuüm kan opwekken. Na gebruik kun je hem ook weer gemakkelijk schoonmaken door het af te spoelen met water.

Hoe te bedienen?

Je zet het zachte siliconen borstschild over de tepel en je houdt de kolf vast. Een handkolf bedien je met de andere hand d.m.v. een hendel in te drukken totdat je toeschietreflex begint. Door te knijpen geeft de borst een straaltje melk welke opgevangen wordt in het flesje en het blijft lopen. Houd de handkolf ingedrukt zolang de zuigkracht aanhoudt. Je kunt gemakkelijk weer opnieuw pompen om de melk opnieuw te laten stromen totdat de borst leeg is. Dit herken je doordat het straaltje melk slap wordt. Het unieke ontwerp is zo gemaakt om het gemakkelijk mee te nemen, om snel en op een fijne discrete manier te kunnen kolven. Of het nu voor dagelijks- of incidenteel gebruik is, een handkolf is een waanzinnig product als je wilt kolven.

Hygiëne

Als het gaat om moedermelk kolven, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Een van de belangrijkste is om te voorkomen dat er melk naar buiten lekt tijdens het kolven. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat de pomp een goede afdichting en comfortabele handgrepen heeft. Bij nieuwe kolven hoef je daar niet aan te twijfelen, bij tweedehands borstkolven kunnen er gesleten onderdelen aan zitten die lekkage geven. En tot slot, koop altijd een pomp die makkelijk schoon te maken is!

Handkolf kopen? Houd hier rekening mee

De beginfase

Het begin na de geboorte van je kersverse baby is een spannende tijd en er komt veel op je af. Het is niet voor iedereen van zelfsprekend dat direct kolven noodzakelijk is. In de meeste gevallen als je kind goed aan de borst drinkt begin je pas met kolven nadat je baby zo'n 6 weken oud is. Je kindje zal dan ook langzaam moeten wennen aan het drinken uit een flesje. Zeker als je van plan bent om weer te gaan werken of langer van huis te zijn zonder je kindje. Het drinken uit een flesje vereist een andere drinktechniek dan drinken aan de borst dus daarom moet je niet te lang wachten om het te oefenen.

Schrik niet als het kolven in het begin nog niet helemaal wil lukken. In principe is het niet een heel lastige klus maar het kan voor sommige moeders lastig zijn. Geef het tijd en oefen regelmatig nadat je een voeding aan de borst hebt gegeven. Zo zorg je dat je je borsten goed leeg maakt en je spaart een kleine voorraad moedermelk op wat handig is voor een later moment.

Lekkende borst

Wat wel eens wil voorkomen tijdens enkelzijdig kolven, is dat de ene borst lekt terwijl je de andere aan het pompen bent. Door het toeschietreflex welke op beide borsten werkt kan zeker als je borsten vol zitten de andere borst ook gaan druppelen. Je kunt dit opvangen door een zoogkompres in je bh te doen of je kunt de moedermelk opvangen met een lekschaal.

Geluidloos

Wat leuk is om te weten van de handkolf is dat een handkolf nauwelijks geluid maakt. In tegenstelling tot een elektrische kolf maakt een handkolf bijna geen geluid en dat heeft als groot voordeel dat je echt heel discreet te werk kunt gaan. Dankzij het discrete ontwerp kun je dus overal de kolf gebruiken, - onderweg in de trein, in een restaurant of op het werk. Zeker als je daarbij een voedingsdoek gebruikt is het handkolven een fluitje van een cent.

Om medische redenen

De borsten leegpompen kan ook als groot voordeel zijn dat je geen borstontstekingen ontwikkelt. Borstontstekingen of melkklierontstekingen zijn ontzettend vervelend en dat moet je echt zien te voorkomen. Dit gaat vaak gepaard met veel pijn aan de borsten en hoge koorts. Door het regelmatig leegpompen van de borsten zorg je dat je borsten leeg zijn na de voeding en er geen melkklieren verstopt raken met melk.

Ook kan een handkolf heel handig zijn als je bevallen bent door middel van een keizersnede. Soms wil het zo zijn dat de melk nog niet snel genoeg op gang komt direct na de bevalling. Met een borstkolf kun je hiermee ook na het geven van borstvoeding de borsten verder leeg pompen om de productie te verbeteren. Laat je hierin goed adviseren door de kraamhulp of zuster in het ziekenhuis.

De prijs

De prijs van een handkolf is relatief laag ten aanzien van een elektrische kolf. Je kunt dus ook makkelijk al een handkolf kopen voordat je kindje is geboren. Veel aanstaande ouders hebben deze zelfs op de babyuitzetlijst staan. Een handkolf is ontzettend fijn om te hebben als je hem nodig hebt en voor dat geld kun je het maar beter op de plank hebben staan.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Helaas maar 1 stand en dat is de stand waarop je zelf pompt met de hand. Je geeft zuigkracht doordat je een aantal keer flink in het handvat knijpt. Je pompt hiermee vacuüm en daarmee breng je het toeschietreflex op gang. In principe hoef je als het toeschieten gebeurd is niks meer te doen behalve de hendel vast te houden. De melk stroomt nu met een krachtige straal de fles in. Je kunt dus niet minder hard knijpen om minder vacuüm te creëren. Je kunt wel minder snel pompen natuurlijk. Dit tempo bepaal je zelf.

Als het gaat om borstkolven, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Deze omvatten de levensstijl en behoeften. Daarnaast wil je misschien nadenken over hoe vaak je de pomp gaat gebruiken, de beschikbare opslagruimte en de kosten. Verder is het proberen van een handkolf vrij makkelijk. Voor het geld hoef je het niet te laten want handkolven zijn gelukkig niet zo duur.

Het afkolven van moedermelk is een delicate klus. Het is belangrijk dat je altijd steril en schoon werkt. Spoel de onderdelen af met koud water, maak ze vervolgens schoon met afwasmiddel en spoel tot slot af met warm water. Laat de onderdelen goed drogen voor het volgende gebruik. Flesjes kun je steriliseren.

Wanneer er een onderdeel beschadigd is raden wij aan om het onderdeel te vervangen. Hoe vaak en wanneer dat is hangt af van het gebruik. Populaire merken bieden daarom een reparatieset aan of hebben reserve onderdelen in het assortiment om de kolf weer als nieuw te kunnen maken.

Het kan in de beginfase altijd wel een beetje pijn doen. Dit kan omdat je tepels niet gewend zijn om de zuigkracht te verdragen. Er moet een soort van "eelt" op komen (niet letterlijk natuurlijk). Houd je nog veel pijn na deze beginperiode? Dan kan het zijn dat je de verkeerde maat borstschild hebt. Er zijn verschillende maten beschikbaar en het kan dus voorkomen dat jij een andere maat nodig hebt dan de standaard maat. Het kan ook zijn dat je te snel pompt waardoor er te snel vacuüm getrokken wordt op de tepel. Je kunt dit met een handkolf langzamer aanpakken en rustiger knijpen. Helpt dit nog niet? Misschien dat smeren helpt met Lanolinezalf (wolvet). Dit is een tepelzalf die intens verzorgd en tepelkloven helpt herstellen/voorkomen.

Dit doe je het beste in moedermelkzakjes of moedermelkflesjes. Dit zijn zakjes en flesje die speciaal ontworpen zijn voor het bewaren van moedermelk. Ze zijn vrij van chemische middelen en bevatten geen weekmakers zoals BPA. BPA is de afkorting voor Bisfenol A. Het is een omstreden stof die in veel plastic producten voorkomt. Het veroorzaakt diverse gezondheidsproblemen. In Nederland is het gebruik van weekmakers zoals BPA in flessen en babyflessen verboden. Koop daarom altijd je handkolf en benodigdheden in een Nederlandse winkel of online van een bekend merk. Zo weet je zeker dat je hiermee geen miskoop doet.