Commodes zijn een belangrijk onderdeel van de babykamer, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor gebruik. In dit artikel behandelen we drie belangrijke aspecten van commodes: kindveiligheid, gebruik van veilige materialen en ergonomie. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw commode veilig kunt maken voor je baby, terwijl je ook rekening houdt met het milieu en gebruikscomfort.

Kindveilige commodes

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een commode is kindveiligheid. Hier zijn enkele tips om de commode veilig te maken voor je baby:

 • Gebruik veiligheidsriemen om je baby op de commode vast te maken.
 • Vermijd scherpe hoeken of gebruik hoekbeschermers om te voorkomen dat je baby zich verwondt.
 • Kies materialen die niet giftig zijn voor je baby, zoals FSC-gecertificeerd hout en biologisch afbreekbare kunststoffen.
 • Zorg ervoor dat de lades soepel open en dicht gaan, zonder dat je baby bekneld kan raken.
 • Zet de commode vast zodat hij bij het openen van een lade niet naar voren om kan kantelen. Dit is gevaarlijk voor jezelf maar ook voor je ontdekkende peuter die zelf de lade open trekt.
 •  

Een van de belangrijkste aspecten van het hebben van een baby is de veiligheid van je kind. Een commode is een essentieel onderdeel van de babykamer en moet veilig zijn voor gebruik. Hieronder volgen enkele tips om je commode kindveilig te maken:

 • Gebruik veiligheidsriemen om je baby op de commode vast te maken: Veiligheidsriemen zijn een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je baby veilig op de commode blijft tijdens het verschonen. Het zorgt ervoor dat je baby niet kan wegrollen en van de commode valt.
 • Vermijd scherpe hoeken of gebruik hoekbeschermers om te voorkomen dat je baby zich verwondt: Scherpe hoeken op commodes kunnen gevaarlijk zijn voor je baby en verwondingen veroorzaken. Door hoekbeschermers toe te voegen, kun je het risico op verwondingen aanzienlijk verminderen.
 • Kies materialen die niet giftig zijn voor je baby, zoals FSC-gecertificeerd hout en biologisch afbreekbare kunststoffen: Het is belangrijk om te kiezen voor materialen die veilig zijn voor je baby en geen giftige stoffen bevatten. FSC-gecertificeerd hout is een duurzame en veilige optie, terwijl biologisch afbreekbare kunststoffen minder impact hebben op het milieu.
 • Zorg ervoor dat de lades soepel open en dicht gaan, zonder dat je baby bekneld kan raken: Lades die niet soepel openen of sluiten kunnen ervoor zorgen dat je baby bekneld raakt en verwondingen oploopt. Het is belangrijk om te zorgen voor soepele lades die gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.
 •  

Gebruik van veilige materialen

Naast kindveiligheid is het ook belangrijk om rekening te houden met het gebruik van veilige materialen bij het ontwerpen van een commode. Hier zijn enkele tips om duurzame en niet-giftige materialen te gebruiken:

 • Kies voor FSC-gecertificeerd hout om te zorgen voor duurzaam bosbeheer en om ervoor te zorgen dat het hout vrij is van schadelijke stoffen.
 • Gebruik biologisch afbreekbare kunststoffen om de impact op het milieu te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van giftige stoffen zoals formaldehyde en benzeen in de afwerking van de commode.
 •  

Het gebruik van veilige materialen is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je baby, maar ook voor het milieu. Hier zijn enkele tips om duurzame en niet-giftige materialen te gebruiken bij het ontwerpen van een commode:

 • Kies voor FSC-gecertificeerd hout om te zorgen voor duurzaam bosbeheer en om ervoor te zorgen dat het hout vrij is van schadelijke stoffen: FSC-gecertificeerd hout wordt geproduceerd volgens duurzame bosbouwpraktijken en is afkomstig van bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd. Hierdoor wordt het gebruik van schadelijke stoffen zoals pesticiden en herbiciden verminderd en worden de impact op het milieu en de gezondheid van werknemers geminimaliseerd.
 • Gebruik biologisch afbreekbare kunststoffen om de impact op het milieu te verminderen: Biologisch afbreekbare kunststoffen zijn gemaakt van materialen die afbreken in de natuur zonder schadelijke stoffen achter te laten. Hierdoor verminder je de impact op het milieu en help je bij het verminderen van de afvalberg.
 • Vermijd het gebruik van giftige stoffen zoals verf of lak met formaldehyde en benzeen in de afwerking van de commode: Formaldehyde en benzeen zijn schadelijke stoffen die vaak worden gebruikt in de afwerking van houten meubels, waaronder commodes. Het is belangrijk om deze stoffen te vermijden, omdat ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor je baby en voor het milieu.
 •  

Ergonomie en veiligheid

Een commode moet niet alleen veilig zijn voor je baby, maar ook comfortabel en ergonomisch voor jou als ouder. Hier zijn enkele tips om de commode zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Zorg ervoor dat de commode de juiste hoogte heeft, zodat je niet hoeft te bukken en je rug te veel belast. De ergonomische maat voor de juiste houding bij een commode is afhankelijk van de lengte van de ouder. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de commode op een hoogte van ongeveer 90 cm wordt geplaatst voor ouders met een lengte tussen de 165-175 cm. Voor ouders die langer of korter zijn, kan de hoogte van de commode worden aangepast om een comfortabele houding te garanderen zonder te hoeven bukken of te strekken tijdens het verschonen van de baby. Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste hoogte van de commode afhankelijk is van de individuele behoeften en lichaamsbouw van de ouder.
 • Kies voor lades met handgrepen die goed in de hand liggen en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.Onderkant formulier
 • Overweeg om een commode te kiezen met voldoende opbergruimte voor luiers, kleding en andere babybenodigdheden, zodat je alles bij de hand hebt tijdens het verschonen.
 •  

Een commode met veel opbergruimte is bijzonder handig. Je hebt hier alle spullen bij de hand die je nodig hebt tijdens de verschoning en hoeft dus niet van de zijde van je kindje af te wijken. Het heeft als voordeel dat je snel klaar bent en je kindje veilig op de commode blijft liggen.

Verschoonkussen

Kies een passend verschoonkussen voor veiligheid en comfort van je kleintje. Er zijn verschillende soorten verschoonkussens beschikbaar die geschikt zijn voor gebruik op een commode. Het belangrijkste is dat het kussen past bij de afmetingen van de commode en stevig genoeg is om de baby veilig op te houden tijdens het verschonen. Hieronder vind je meer informatie over de veiligheid van verschoonkussens.

Veiligheid van verschoonkussens

 • Kies voor een kussen met een veiligheidsgordel om de baby op zijn plaats te houden en te voorkomen dat hij van het kussen rolt.
 • Zorg ervoor dat het kussen stevig en vlak is, om te voorkomen dat de baby wegglijdt of bekneld raakt tussen het kussen en de commode.
 • Kies voor een kussen met een afneembare hoes die wasbaar is, zodat je het kussen gemakkelijk schoon kunt houden en hygiënisch kunt gebruiken.
 • Controleer regelmatig op beschadigingen en vervang het kussen indien nodig.
 •  

Het is belangrijk om te kiezen voor een verschoonkussen dat voldoet aan de veiligheidsnormen en geschikt is voor gebruik op een commode. Kussens met een veiligheidsgordel zijn een goede keuze om de baby veilig op zijn plaats te houden en te voorkomen dat hij van het kussen rolt. Het is ook belangrijk om te controleren of het kussen stevig en vlak is om te voorkomen dat de baby wegglijdt of bekneld raakt tussen het kussen en de commode.

Een verschoonkussen met een afneembare wasbare hoes is ook aan te raden. Dit zorgt ervoor dat je het kussen gemakkelijk schoon kunt houden en hygiënisch kunt gebruiken. Je kunt de hoes eenvoudig verwijderen en wassen in de wasmachine, wat vooral handig is bij eventuele ongelukjes.

Controleer regelmatig op beschadigingen aan het verschoonkussen. Als het kussen beschadigd of versleten is, moet je het vervangen om de veiligheid van je baby te garanderen.

Conclusie

Een veilige en comfortabele commode is een belangrijk onderdeel van de babykamer. Door te kiezen voor kindveilige, duurzame en ergonomische ontwerpen, zorg je ervoor dat je baby veilig en comfortabel wordt verzorgd, terwijl je ook rekening houdt met het milieu. Door deze tips in gedachten te houden bij het kiezen van een commode, kun je ervoor zorgen dat je babykamer een veilige en aangename plek is voor jou en je baby.