Luieruitslag is een veelvoorkomende huidaandoening die vooral voorkomt bij baby's en jonge kinderen die nog luiers dragen. Het wordt veroorzaakt door de combinatie van vocht, warmte en wrijving in het luiergebied, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Luieruitslag ontstaat vaak in de periode wanneer tandjes en kiezen doorkomen en is daarom een kenmerkend signaal wanneer dit gaande is. In deze blog zullen we bespreken wat de oorzaken zijn van luieruitslag, hoe je het kunt voorkomen en het beste kunt behandelen.

Oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

• Natte of vuile luiers die te lang worden gedragen en niet vaak genoeg worden verschoond.
• Wrijving tussen de huid en de luier, vooral bij strakke of slecht passende luiers.
• Overmatig vocht of zweet in het luiergebied, waardoor de huid geïrriteerd raakt.
• Doorkomende tandjes of kiezen
• Het merk luier die mogelijk een reactie geeft op de huid of niet voldoende vocht opneemt
• Gebruik van irriterende stoffen zoals zeep, lotion, crème of poeder.
• Bacteriële of schimmelinfecties, zoals candida of stafylokokken.

Preventie van luieruitslag

Hoewel luieruitslag soms onvermijdelijk is, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op luieruitslag te verminderen:

• Verschoon de luier van je baby regelmatig en zo snel mogelijk nadat deze nat of vuil is geworden. Laat je kind niet te lang rondlopen met een volle luier.
• Reinig het luiergebied grondig met warm water en een zachte doek. Vermijd het gebruik van zeep of irriterende stoffen.
• Laat het luiergebied volledig drogen voordat je een nieuwe luier aanbrengt.
• Gebruik een luiercrème of zalf om de huid te beschermen en te hydrateren.
• Zorg ervoor dat de luier niet te strak zit en dat er voldoende ruimte is voor luchtstroom.

Behandeling van luieruitslag

Als je baby toch luieruitslag krijgt, zijn er verschillende behandelingen die je kunt gebruiken om de huid te kalmeren en te genezen:

• Laat het luiergebied zoveel mogelijk blootliggen om de billen aan de lucht te laten drogen en niet opnieuw op te sluiten in een vochtige klamme omgeving.
• Smeer de huid in met zinkzalf of een barrière crème. Dit beschermt de huid tegen vocht en draagt bij aan het herstel.
• Vermijd het gebruik van irriterende stoffen zoals zeep, alcohol, lotion, crème of poeder.
• Gebruik een zachte en schone hydrofiele doek om het luiergebied te reinigen en dep het gebied zachtjes droog. Wrijf niet want dan gaat de huid kapot.
• Ga naar de huisarts. Soms lossen al deze behandelingstips niets op. Heb je alles geprobeerd? Laat de huisarts er naar kijken want misschien wordt de uitslag wel veroorzaakt door een schimmel of spruw.
• Gebruik een antischimmelcrème als de luieruitslag wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie.

Een andere manier om luieruitslag te voorkomen, is door een barrièrecrème te gebruiken. Deze crèmes vormen een barrière tussen de huid en de luier, waardoor vocht en irritatie worden verminderd. Er zijn veel verschillende soorten barrièrecrèmes beschikbaar zoals Sudocrem, Bepanthen, of billenbalsem van Weleda, dus het is belangrijk om er een te kiezen die geschikt is voor de huid van je baby.

Naar de huisarts

Gaat de uitslag niet over? Een huisarts kan een zalf of crème met een corticosteroïd voorschrijven. Deze medicijnen verminderen ontstekingen en helpen de huid te genezen. Het is belangrijk om dit alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en niet te veel te gebruiken, omdat dit bijwerkingen kan veroorzaken. In het geval van een Candida infectie (schimmel) wil een schimmelwerend zalfje helpen. Dit moet worden vastgesteld door een arts zodat je hiervoor een recept kun ophalen bij de apotheek en de juiste gebruiksaanwijzing meekrijgt.

Oma weet raad

Naast de bovengenoemde behandelingen zijn er ook enkele grootmoeders trucjes die kunnen helpen bij de behandeling van luieruitslag:

• Lucht de huid regelmatig: Zorg ervoor dat de billen van de baby regelmatig worden blootgesteld aan frisse lucht. Dit helpt om de huid te drogen en te voorkomen dat vocht vast komt te zitten.
• Gebruik maïzena: Maïzena kan helpen om overtollig vocht te absorberen en de huid te kalmeren. Strooi wat maïzena op de billen van de baby voordat je de luier omdoet. Maïzena doet echt wonderen voor babybillen en geïrriteerde plekken op de huid. Heb je alles al geprobeerd, smeer dan eens maïzena. Dat helpt echt!!
• Gebruik kokosolie: Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen en kan helpen om de huid te hydrateren. Breng wat kokosolie aan op de droge billen van je baby voordat je de luier omdoet.
• Gebruik kamille thee: Kamille thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen om de huid te kalmeren. Maak wat kamille thee en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dep de billen van de baby voorzichtig met de kamille thee voordat je de luier omdoet.

Gebruik geen bijtende middelen op de huid van je baby, zoals; azijn of alcohol. Zeker op wondjes kan dit erg pijnlijk zijn voor je kindje.

Conclusie

Om luieruitslag te voorkomen, is het belangrijk om de luierzone schoon en droog te houden. Dit kan worden bereikt door de baby regelmatig te verschonen en de luierzone goed schoon te maken met water en milde zeep. Het is belangrijk om de huid zachtjes te drogen met een schone doek voordat je een nieuwe luier omdoet. Vermijd het gebruik van geparfumeerde zeep of babydoekjes met alcohol, omdat deze de huid kunnen irriteren en bijdragen aan luieruitslag. Laat billen drogen aan de lucht en gebruik een verzorgend product of barrière crème. Blijf je tobben met de luieruitslag van je kindje en heeft hij of zij er vreselijk last van? Ga naar de huisarts. Beter een keer te veel naar het spreekuur dan achteraf te lang met iets doorgelopen.