Gezonde babyvoeding is een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon van je kindje. Je kind leert smaak te ontwikkelen en de verschillende smaken en structuren te herkennen en waarderen. Het is belangrijk om gezond te eten, maar het is ook belangrijk om te weten waaruit die voeding bestaat. Kant en klare voeding uit de supermarkt is niet voor iedereen de oplossing. Buiten dat het duurder is dan met de pot mee eten is een zelfgemaakte hap natuurlijk veel beter en smakelijker omdat je precies weet wat er in zit en hoe het is gemaakt. Wij hebben enkele tips verzameld die je kan helpen bij het maken van gezonde babyvoeding. Je leest het hieronder. 

Tips op een rij

Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Zorg dat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en eiwitten. Kies ook voedingsmiddelen die (niet te veel) of geen suiker of verzadigd vet bevatten.

Kies voor verse ingrediënten, het liefst van biologische oorsprong.

Kies zoveel mogelijk voor verse ingrediënten voor een gezond en smakelijke maaltijd. Je kunt bijvoorbeeld groenten, fruit, kwark, yoghurt, eieren, vlees en vis gebruiken. Wat je je kind geeft hangt ervan af in welke fase je kindje zich begeeft. Als je babyvoeding zelf maakt ben je natuurlijk al heel gezond bezig. Maar je kunt er natuurlijk ook nog op letten dat je alle ingrediënten biologisch (onbespoten) koopt. Zodat je zeker weet dat je je kindje het beste en het gezondste geeft.

Was en schil het goed.

Begin met het wassen van je handen en zorg dat je werkplek schoon en opgeruimd is. Gebruik ook een schone snijplank die geschikt is voor het snijden van groenten. Het is heel belangrijk dat je de groenten en fruit eerst wast met water. Dit is om te zorgen dat er geen resten zand of aarde in de maaltijd terecht komt. Ook was je er nog wat chemische stoffen vanaf als je niet voor biologische groenten en fruit hebt gekozen. Schil of schraap indien nodig de groenten. Als je biologische groenten hebt gekozen hoef je niet altijd de schil er af te halen. Sterker nog, vaak zitten er in de schil nog veel meer vezels en vitamine die je er anders vanaf zou schillen. Zonde!

Kies voor voedsel dat gemakkelijk te verteren is.

Kies voedsel dat gemakkelijk te verteren is voor de maag van je kind. Skip bijvoorbeeld ui, knoflook, paprika en prei. Deze zijn lastig te verteren. Vermijd ook voedsel dat te veel suiker, zout of vet bevat.

Vermijd voedsel dat allergische reacties kan veroorzaken.

Vermijd voedsel dat allergische reacties kan veroorzaken, zoals pinda's, noten, eieren en zuivel. Honing behoort ook in dit rijtje thuis als je baby nog geen 1 jaar is. Dit is om te voorkomen dat je kindje aan infantiel botulisme komt te leiden door een bacterie die in honing zit. Allergische reacties kunnen levensgevaarlijk zijn. Heb je iets van deze voedingsmiddelen gegeven aan je kind? En is je baby benauwd, opgezet vlekkerig en/of rood? Wacht niet, bel direct een arts!

Kies voor voedsel dat goed smaakt en wees niet bang om te combineren.

Kies voor voedsel dat goed smaakt voor je kind. Er zijn online en offline genoeg babyrecepten te vinden die je kunt gebruiken om je kindje het naar de zin te maken. Probeer verschillende soorten groenten samen om met smaken te variëren. Je kunt de hapjes eventueel ook zelf proeven voordat je het je kindje geeft.

Voeg verse en gedroogde kruiden toe.

Suikers en zouten toevoegen in babyvoeding is niet aan te raden. Het verwerkingsmechanisme van een baby lijfje is nog maar net aan het wennen aan vast voedsel en daarbij is zout en suiker niet goed. Wil je het eten lekkerder maken van je kindje? Gebruik dan eens een klein beetje munt of peterselie. Deze zitten bomvol extra vitamine en smaak! Pepers of pittige kruiden wordt afgeraden voor baby’s.

Gebruik gezonde oliën.

Gebruik gezonde oliën zoals olijfolie, kokosolie of Ghee om de voeding te bereiden. Alles met mate natuurlijk, want het blijft vet.

Kies de juiste manier van bereiding

Kies voor een apparaatje om babyvoedingbereiding mee te maken zoals een Philips Avent stomer of Babymoov. Dit zijn keukenmachines die over een stomer en blender beschikken zodat je alles makkelijk met 1 apparaat kunt maken. Je hebt geen verschillende pannen op het fornuis meer staan maar juist alles in 1 stomer. Het stomen van groenten en fruit heeft als groot voordeel dat de vitamine, mineralen en kleur beter behouden blijven. Na het stoomproces schakel je over naar het pureren van de babyvoeding, dit doe je in de geïntegreerde blender van het apparaat. Het is een handige keukenhulp waarnaar je weinig omkijken hebt en je babyvoedingbereiding dus een makkie wordt!  

Natuurlijk kun je groenten en fruit ook verwarmen in een pan op het vuur. Als je kookt in water zorg dan dat je het niet te lang laat doorkoken zodat je het tot puree kookt. De vitamine en mineralen gaan daarmee verloren. Giet af en prak met een vork of pureer met een staafmixer, blender of keukenmachine.

Maak het jezelf niet te moeilijk, laat je baby met de pot mee eten

Om het jezelf makkelijker te maken gebruik je dezelfde groenten die je voor de rest van het gezin gebruikt. Was en snijd alle groenten, aardappelen en/of vlees of vis in kleine stukjes en houd een deel apart voor je baby. Doe dit aparte deel in een stomer of in een pannetje met water om te koken zonder smaakmakers. Blendeer na het stomen of koken de maaltijd volgens de gewenste structuur. Je kunt natuurlijk ook makkelijk grotere hoeveelheden maken zodat je een paar maaltijden kunt invriezen. Dit is altijd handig om in huis te hebben.

Hoe bewaar je verse maaltijden voor baby’s het beste?

Het bewaren van verse maaltijden voor baby’s is een belangrijk onderdeel van de zorg voor je kleintje. Om ervoor te zorgen dat je baby’s maaltijd vers en gezond is, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de kwaliteit te waarborgen.

Ten eerste, als je maaltijden voor je baby maakt, zorg er dan voor dat je ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt. Kies voor biologische producten en verse groenten en fruit. Als je geen verse ingrediënten kunt krijgen, kies dan voor diepgevroren of voedsel uit pot dat van hoge kwaliteit is. Vermijd ingrediënten met veel toegevoegde suikers, zouten en conserveringsmiddelen. Let ook op voedsel wat uit blik komt. In blik zitten stoffen die niet zo gezond zijn.

Waar moet je op letten als je maaltijden in de koelkast of vriezer zet?

Als je de maaltijd klaar hebt gemaakt, moet je deze na het afkoelen in de koelkast zetten. Als je de maaltijd niet snel gaat gebruiken, zet het dan in de vriezer. Er zijn verschillende bewaarmogelijkheden. Je leest het hieronder.

Babyvoeding bewaren in BPA-vrije voedingbakjes

BPA vrije babyvoedingbakjes zijn een speciale soort voedingbakjes die geen bisfenol-A (BPA) bevatten. BPA is een chemisch bestanddeel dat wordt toegevoegd aan sommige plastics om de producten langer mee te laten gaan. Hoewel het in kleine hoeveelheden in veel producten wordt gevonden, is het mogelijk schadelijk voor de gezondheid van baby's. BPA vrije babyvoedingbakjes zijn gemaakt van niet-BPA-plastic, zoals polypropyleen. Deze bakjes zijn vaak BPA-vrij, PVC-vrij en ftalaat-vrij. BPA vrije babyvoedingbakjes zijn ook vaak vrij van andere schadelijke stoffen zoals ftalaat. Ze zijn vaak gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals bamboe, plastic en glas, waardoor ze veilig en duurzaam zijn. Deze bakjes kunnen worden gebruikt om babyvoeding mee te nemen, op te slaan en te verwarmen. BPA vrije babyvoedingbakjes zijn een goede keuze als je gezonde en veilige voeding voor je kind wilt.

Babyvoeding bewaren in vershoudzakjes

Je kunt babyvoeding ook in handige verhoudzakjes bewaren. Met een enkele of dubbele zipsluiting bijvoorbeeld. Ze zijn er in verschillende maten en ze zijn geschikt voor het opslaan voor voeding. Als je babyvoeding wilt opslaan in vershoudzakjes, check dan eerst even of ze wel BPA-vrij zijn. Zoals we hier boven beschreven hebben is deze omstreden stof ongezond en moeten we die vooral zien te vermijden uit onze voeding.  

Siliconen ijsblokjesbakjes

Om te zorgen dat je maaltijden voor je baby in kleine porties verdeelt kun je het beste een ijsblokjesbakjes gebruiken. Gemaakt van siliconen omdat dat een veilig BPA-vrij materiaal is en het is flexibel om de klontjes uit het bakje te krijgen. Maaltijden bewaren in een ijsblokjesbakje is zeker handig als je kind nog maar hele kleine beetjes per keer eet. Het zou zonde zijn als je vers bereide voeding zou moeten weggooien natuurlijk. Gebruik daarom steeds de hoeveelheid van een klontje uit het ijsblokjesbakje. Eet je baby al meer? Dan kun je natuurlijk meerdere blokjes tegelijk er uit halen en ontdooien. Zo kun je slechts een klein deel tegelijk verwarmen en blijft de rest beschikbaar voor een volgende keer.

Hoe te verwarmen nadat het uit de koelkast of vriezer komt?

Zorg ervoor dat je de maaltijd opwarmt tot ten minste 75 graden Celsius of hoger om ervoor te zorgen dat de bacteriën gedood worden. Je kunt babyvoeding het beste Aub bain-marie verwarmen. Je doet dit door de maaltijd in een stenen of glazen bakje te doen, het in een pannetje met een laagje warm water te zetten en het op laag vuur te laten smelten.

Een andere manier kan zijn, stomen of in de magnetron. Daarmee gaat het een stuk sneller dan met Au bain-marie. Het verwarmen van voedsel in de magnetron is een veelgebruikte en gemakkelijke manier om eten warm te maken. Voedsel dat in de magnetron wordt verwarmd, wordt verwarmd door het gebruik van magnetronstralen. Deze stralen worden gegenereerd door magnetronmagneten en verspreiden zo energie over het voedsel waardoor het warm wordt. De meningen over hoe gezond het gebruik van een magnetron nou eigenlijk is, lopen nogal uiteen. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van een magnetron bij babyvoeding. Je kunt ook de maaltijd voor de avond alvast in de ochtend op het aanrecht langzaam laten ontdooien. Dan heb je al deze poespas helemaal niet nodig!

Hoelang kan babyvoeding bewaard worden?

Om ervoor te zorgen dat de maaltijd vers blijft, moet je deze binnen drie dagen na bereiding opeten vanuit de koelkast. Twijfel je of het nog goed is? Gebruik je neus, je ogen en proef! Als alles er nog goed uitziet en het nog goed smaakt en ruikt, dan kun je het gewoon verwarmen en aan je kleine geven. Verwarm de maaltijd altijd even een paar minuutjes heel heet zodat je zeker weet dat mogelijke bacteriën geen kans meer maken.

Als je de maaltijd in de vriezer bewaart, zorg er dan voor dat deze binnen drie tot zes maanden wordt opgegeten (afhankelijk van de type vriezer). Als je de maaltijd langer dan zes maanden bewaart hebt kun je beter een nieuwe voorraad maken want dan is de kwaliteit aanzienlijk minder geworden. Bovendien kan er na verloop van tijd schimmel ontstaan.

Als je de maaltijden voor je baby op bovenstaande manieren bewaart en binnen de aangegeven tijd gebruikt, kun je er zeker van zijn dat je een gezonde, vers bereide maaltijd serveert aan je kleine.