Zwangerschapsvergiftiging: Wat is het en hoe herken je het?

Pre-eclampsie is een ziekte die voorkomt bij zwangere vrouwen en wordt gekenmerkt door ernstige zwangerschapshypertensie, eiwit in de urine en eiwitten in het bloed. Het kan leiden tot ernstige complicaties voor zowel moeder als baby en het moet zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd en behandeld. Deze blog bespreekt de symptomen van pre-eclampsie, de ziekte zelf en de verschillende beschikbare behandelingen. Als je iemand kent die de diagnose pre-eclampsie heeft gekregen of je herkent een van de symptomen bij diegene of jezelf, zorg er dan voor dat er zo snel mogelijk medisch advies ingewonnen wordt en direct een behandeling volgt.


Wat is pre-eclampsie?

Pre-eclampsie is een aandoening die kan optreden tijdens de zwangerschap en kan leiden tot (vroeg)geboorte. Het is een ernstige complicatie die een snelle behandeling vereist om langdurige gezondheidsproblemen voor moeder en kind te voorkomen. De tekenen van pre-eclampsie variëren, maar omvatten vaak hoge bloeddruk, zwelling en een abnormale hartslag. Als je zwanger bent en een van deze symptomen ervaart, neem dan direct contact op met de verloskundige of je behandeld gyneacoloog! Met een snelle behandeling kan worden voorkomen dat pre-eclampsie tot nog ernstigere complicaties leidt. Dus wacht niet, neem contact op met je zorgverlener en laat hen weten dat je je zorgen maakt over pre-eclampsie oftewel zwangerschapsvergiftiging. Samen kunnen jullie voor de juiste zorg zorgen en een gezonde zwangerschap voor jou en je baby.

De tekenen en symptomen van pre-eclampsie of het hellp syndroom

Pre-eclampsie is een levensbedreigende complicatie die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk, eiwit in de urine en zwelling van de borsten of benen. Als je zwanger bent en een of meerdere van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Vroege diagnose is de sleutel tot het voorkomen van ernstige gezondheidscomplicaties voor zowel moeder als ongeboren baby. Hoewel pre-eclampsie zeldzaam voor komt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen en symptomen, zodat je de nodige voorzorgsmaatregelen kunt nemen om jezelf en je ongeboren baby te beschermen.

Wat kan ik doen om mijn risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie te verkleinen?

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om het risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie te verminderen: 

1. Stop met roken en alcohol drinken (als je dat nog doet). Ook is een vetrijk dieet niet aan te raden. Dit gedrag kan het risico op pre-eclampsie complicaties verhogen door de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed te verhogen. 

2. Zwanger worden en zijn onder de best mogelijke omstandigheden - eet veel fruit en groenten, beweeg regelmatig en vermijd stress. Pre-eclampsie is gerelateerd aan hoge bloeddruk, obesitas en andere zwangerschapscomplicaties, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je vanaf het begin een gezonde zwangerschap hebt. 

3. Als je tijdens je zwangerschap zwangerschapsvergiftiging krijgt, zoek dan onmiddellijk medische hulp, aangezien dit levensbedreigend kan zijn voor zowel de moeder als de baby.

De risicofactoren nog eens op een rijtje, ook al blijft het lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen wat zwangerschapsvergiftiging veroorzaakt. 

 • Suikerziekte en hart- en vaatziekten

 • Nierziekten

 • Sommige auto immuunziekten

 • Hoge bloeddruk voor de zwangerschap

 • Meerlingzwangerschap

 • Overgewicht

 • Leeftijd boven de 40

 • Een zus of je moeder had een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wat zijn de belangrijkste symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Hier zijn een paar belangrijke dingen om te onthouden bij het omgaan met pre-eclampsie: 

 1. Zorg ervoor dat je medische hulp inroept zodra je een van de volgende tekenen en symptomen opmerkt: hoge bloeddruk, ernstige hoofdpijn, wazig zien, misselijkheid of braken. 

       2. Pre-eclampsie kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. 

       3. Als je een van deze symptomen ervaart tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te bezoeken.

Zwangerschapsvergiftiging kan voorkomen in 5 verschillende vormen

Zwangerschapsvergiftiging kent vele verlopen, en kan dus bij een zwangere vrouw anders lopen dan de standaard symptomen die je in de gaten moet houden. Het kan acuut ontstaan, maar ook geleidelijk verlopen. 

 1. Extente hypertensie: Voordat je zwanger was, was je al bekend met een hoge bloeddruk en tijdens de zwangerschap ben je gecontroleerd op eiwitten in de urine. Deze zijn niet gevonden in de urine. Een belangrijke indicator, maar je hebt nog geen zwangerschapsvergiftiging.

 2. Zwangerschapshypertensie: Voordat je zwanger was, had je geen hoge bloeddruk en tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde bloeddruk gekregen. Er zijn geen eiwitten in de urine gevonden. Er is geen sprake van zwangerschapsvergiftiging, maar het is wel een signaal om je goed in de gaten te houden. Waarschijnlijk krijg je nu intensieve controles.

 3. Pre eclampsie: Dit is een combinatie van een verhoogde bloeddruk en eiwitten in de urine. Je nieren functioneren minder goed en hierdoor worden er meer eiwitten afgevoerd en dit is terug te zien in je urine. Er kunnen ook stollingsproblemen ontstaan waardoor je oedeem kunt gaan ontwikkelen. Je bloedvaten en lever functioneren minder goed. 

 4. Hellp syndroom: Het hellp syndroom word gekenmerkt door de afbraak van rode bloedcellen, een tekort aan bloedplaatjes en leverfunctiestoornissen. Dit is vaak in combinatie met een hoge bloeddruk. Hellp syndroom kan een groeiachterstand bij je ongeboren kindje veroorzaken. Hellp syndroom kan zelfs tijdens de bevalling of een week na de bevalling nog ontstaan. 

 5. Eclampsie: Dit is ernstige pre eclampsie. Je krijgt stuipen of trekkingen zoals je ziet bij een epileptische aanval. Er is een te hoge bloeddruk en dit veroorzaakt een te hoge druk in de hersenschors. Deze vorm van zwangerschapsvergiftiging is zeer ernstig en kan een hersenbloeding veroorzaken. Het kan het leven van moeder en kind in gevaar brengen. 

  Bij tijdig ingrijpen en een goede begeleiding komt deze ernstige pre eclampsie nauwelijks meer voor in Nederland. Door middel van een spoedkeizersnede of een inleiding van de bevalling kan er voor worden gezorgd dat het niet zover hoeft te komen. 

Behandeling

Er is helaas nog geen behandeling die een zwangerschapsvergiftiging kan bestrijden. Een zwangerschapsvergiftiging wordt veroorzaakt door de zwangerschap. In ernstige gevallen is de enige behandelmethode een spoedkeizersnede of een inleiding van de bevalling. Dit is dan de enige manier om moeder en kind te kunnen beschermen of redden. Het kan dan betekenen dat je kindje te vroeg wordt geboren en extra zorg nodig heeft. Je kindje komt dan op de intensive care te liggen speciaal voor te vroeg geboren baby's. 

Mochten de symptomen minder ernstig verlopen dan kan er gekozen worden voor het bestrijden van de symptomen. Je kindje krijgt dan extra tijd om zich verder te ontwikkelen in de baarmoeder waardoor het een betere start heeft. Je word dan nauwlettend in de gaten gehouden en soms kan het zo zijn dat je tot de bevalling in het ziekenhuis moet blijven. Je kindje en jij mogen geen gevaar lopen. 

Medicatie kan helpen om de bloeddruk te verlagen en zo een vroeggeboorte voorkomen. Je wordt meestal opgenomen in het ziekenhuis zodat je bloeddruk nauwlettend in de gaten kan worden gehouden. Ook word je bloed en urine in de gaten gehouden en krijg je extra echo's om je kindje goed in de gaten te kunnen houden. Met de CTG word de hartslag en zo de conditie van je kindje in de gaten gehouden.