Wat neem je mee in de luiertas?

Het moment is eindelijk daar! Je gaat voor het eerst naar buiten met je kleintje. Even voor een kopje koffie langs bij opa en oma, of een wandelingetje door het park. Wanneer je een stap buiten de deur zet is het handig als je je baby benodigdheden bij je hebt in geval van ongelukjes of plotselingen honger aanvallen. Ook wanneer je een hele dag weg bent moet je voorbereidingen treffen om te zorgen dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt voor de verzorging van je kind. Je wilt natuurlijk goed voorbereid op pad gaan dus je neemt natuurlijk een goed gevulde luiertas mee.

Alleen al bij de gedacht over het inpakken van een luiertas kunnen er misschien vraagtekens opduiken bij wat je nou precies allemaal moet meenemen. Om het je makkelijk te maken hebben wij een inpaklijst voor je samengesteld en delen we tips over hoe je rekening kunt houden met verschillende situaties en het indelen van de verzorgingstas.

De luiertas

Er zijn veel verschillende luiertassen. Compacte tassen, luiertassen met veel vakken, rugzakken, schoudertassen, tassen met extra capaciteit, slimme luiertassen met uitvouwbare bedjes en zelfs met USB laders. Je kunt je lol niet op want er is genoeg keuze op dat gebied. Alle luiertassen zijn zo ontworpen om genoeg babyspullen mee te kunnen nemen, ze zijn van alle gemakken voorzien en zo ingericht dat je gemakkelijk en snel je spullen bij de hand hebt.

De basis

Als basis neem je in je luiertas mee:

Natuurlijk genoeg voor de periode dat je weg bent + extra in geval van ongelukjes.

Neem voor de zekerheid 1 pak mee, zo ben je altijd goed voorbereid voor alle soorten vieze klusjes.

  • Billencreme

Onderweg een zure luier hebben waarbij de billen rood of geïrriteerd worden, dat kan een hele nare en pijnlijke situatie zijn voor je kleintje. Met een lekkere billencreme op zak ben jij een reddende engel.

  • Thermometer (en zetpil*)

Het kan voorkomen dat je kindje ineens warm aanvoelt als je van huis bent. In zo een situatie kan het voor veel ongemak zorgen voor je kleintje omdat je niet thuis bent. Om zeker te weten dat de lichaamstemperatuur hoger is dan normaal (37 graden) gebruik je een thermometer. Mocht er koorts aanwezig zijn dan kun je ervoor kiezen om een *zetpil te geven om de koorts te laten zakken. Indien je twijfelt aan de gezondheid van je kind, raadpleeg natuurlijk altijd gelijk een arts.

  • Een paar luierzakjes

Er is niks zo vervelend als een vieze stinkende luier te moeten weggooien bij een verschoonplek in een restaurant. Het hele toilet wordt dan voorzien van een vreselijke geur. Wanneer je de vieze luier in een afgesloten luierzak stopt en dan weggooit in de prullenbak ruikt niemand meer iets.

  • Spuugdoekje/slabbetje

Vergeet deze niet want het is zeer aannemelijk dat na het laten van een boertje er wat melk terug komt. Je beschermt hiermee de outfit van je kindje en je bent gered wanneer de golf perongeluk over je eigen kleding komt.

Wanneer je 1 hydrofiele doek bij je hebt, ben je altijd voorzien van een hygiënisch plekje wanneer je je kindje even moet neerleggen. Ook kan het natuurlijk prima als dun dekentje dienen indien het fris is.

Afhankelijk van hoelang je van huis bent kun je ongeveer inschatten hoeveel setjes kleding je mee neemt. Reken altijd op een rompertje en een setje zoals een broekje/shirtje + sokjes. Wanneer je bijvoorbeeld een hele dag weg bent, kun je natuurlijk altijd nog een extra boxpakje voor de zekerheid mee nemen. Dit neemt natuurlijk weinig ruimte in beslag.

  • Knuffel/tut of speen

Als je van huis bent kan het zijn dat je kindje meer moeite heeft om in slaap te vallen. In dit geval is het prettig om een eigen knuffeltje, tutje of speen te hebben zodat het vertrouwt voelt en je kind lekker in slaap kan vallen.

  • Een speeltje of boekje

Als je kindje lekker geslapen of gedronken heeft is het natuurlijk tijd om lekker even te spelen of te sabbelen aan een rammelaar of bijtspeeltje. Neem een speeltje of boekje mee zodat je kindje zich even kan vermaken.

In luiertassen zit standaard een verschoningsmatje. Vaak zit deze opgevouwen in de tas verwerkt of ergens achterin een vak zodat je genoeg ruimte hebt om je spulletjes op te bergen.

Voeding

Het ligt er een beetje aan welke voeding je geeft. Afhankelijk daarvan neem je verschillende spullen mee in je luiertas.

Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft heb je eigenlijk niet zo veel extra spullen nodig. De warme melk heb je dichtbij je en dat is alles wat nodig is voor je kleine. Maar, denk aan onderstaande spulletjes want het kan prettig zijn om mee te nemen.

  • Zoogkompressen

Vergeet deze fijne setjes niet, want er is niks zo vervelend als lekkende borsten onderweg. Ze zorgen voor lekplekken op je shirt en dit is niet fraai. De pads nemen amper ruimte in beslag dus bespaar niet op deze handige kompressen. Beter mee verlegen dan onverlegen.

  • Grote hydrofiele doek of voedingsdoek

Als je in het openbaar moet voeden kan het ongemakkelijk voor je zijn wanneer je open en bloot zit. Door een doek over je heen te slaan zorg je voor iets meer bedektheid en privacy.

Ben je langer van huis dan een paar uurtjes en wil je bijvoorbeeld een klein wijntje of biertje drinken. Dan kun je misschien even niet live aan de borst voeden. Mocht je hier rekening mee gaan houden dan kun je een (hand)kolf mee nemen zodat je een voeding kunt afpompen en weggooien. Zorg in dit geval wel voor een extra vooraf gekolfde voorraad melk en fles zodat je kleintje met de fles kunt voeden.

Flesvoeding

In geval van flesvoeding zal je iets meer spullen in je tasje moeten stoppen. Hieronder vertellen we exact waar je aan moet denken.

  • Fles met speen

Een flesje met speen heb je nodig om de melk te kunnen geven.

  • Melkpoedertoren gevuld met poedermelk

Een melkpoedertoren bestaat uit verschillende compartimenten om zo meerdere voedingen te kunnen meenemen.

Je voegt de juiste hoeveelheid schepjes poedermelk per drinkbeurt toe in 1 vakje. Je gaat na hoelang je van huis bent en bekijkt hoeveel voedingen in die tijd nodig zijn. Denk ook aan een extra voeding, voor het geval dat je langer wegblijft, extra honger is of als er iets mis gaat met het mengen. Je vult de resterende van de benodigde compartiment met de juiste hoeveelheid poedermelk. Wanneer het tijd is voor een voeding, dan leeg je 1 compartiment d.m.v. de smalle hals in de melkfles te kiepen.

  • Water

Om zeker te zijn van water voor de voeding, neem je je eigen water mee. Zo ben niet afhankelijk van anderen en weet je zeker dat je het juiste water gebruikt. Denk hierbij aan gefilterd water of misschien gebruik je graag afgekoeld gekookt water.

  • Kokend water in een thermosflesje

Door een klein thermosflesje te vullen met kokend water kun je samen met het koude water altijd een fles maken voor je kind. Je komt op deze manier niet  voor verrassingen te staan wanneer de nood hoog is. Ga je ergens heen waar je zeker weet dat er kokend water beschikbaar is, dan is een kokend waterfles misschien minder noodzakelijk.

 

 

Vaste voeding

Als je baby ongeveer tussen de 4 en 6 maanden is kun je gaan starten met wat vaste voeding. Dit kan fruit zijn of een groentehapje. Of misschien wel een combinatie van beide. 

Weet je dat je tijdens deze eetmomenten van huis bent, neem het mee. Maak je alles zelf in een stoom-blender? dan kun je je hapjes makkelijk bevroren in je tas doen. Kies je voor potjes of knijpzakjes dan kun je er daarvan ook standaard één in je tas inrichten.

  • Lepeltje

Dat is makkelijk als je het hapje wilt geven.

  • Optioneel: Een bakje

Wel zo makkelijk als je je voeding ergens in wilt doen. Bijvoorbeeld als je het hapje in een zakje hebt meegenomen.

  • Slabbetje

Het kan een behoorlijke kliederboel worden en dan wordt kleding snel vuil. Om dit te voorkomen gebruik je een slabbetje.

  • Drinkbeker

Misschien krijgt je kind in tussentijd ook wat slokjes van gewoon water tussendoor. Of misschien geef je iets anders zoals afgekoelde thee, of diksap. In dit geval gebruik je niet dezelfde fles waar je ook de melk in doet. Gebruik hiervoor een tuit- of rietjesbeker.

  • Koekje/snack/boterham(korst)

Altijd handig om een extra snackje mee te nemen. Vaak zijn kindjes daar ook weer even lekker mee bezig en vermaken ze zich prima tijdens het oppeuzelen.

Extra’s

Soms is het gewoon handig als je erg hebt in de volgende spulletjes. Misschien zijn ze niet altijd even nodig maar wanneer je ze niet bij je hebt kan het soms best lastig zijn.

  • Zonnebrandcrème

Voor de kleinste wordt vaak een zonnebrandcrème gebruikt met minimale SPF30.  De zon is erg sterk en verbranding ligt op de loer. Veel merken hebben ook klein formaat of reisverpakkingen van zonnebrand in het assortiment, deze past makkelijk in de luiertas.

  • Een zonnehoedje of pet

Heb je je kindje even in je armen op het terras, dan kan het zo zijn dat de zon te fel is voor de ogen van je kind. Ondanks dat je waarschijnlijk onder een parasol of overkapping zit is het toch handig om een zonnehoedje te gebruiken.

  • Zonnedoek of schaduwdoek voor kinderwagen

Een schaduwdoekje voor de kinderwagen kan handig zijn als je de inkijk van de kinderwagen een beetje wilt blokkeren, om zo je kindje meer rust te geven en het zicht te beperken. En om zonlicht buiten de deur te houden. 

  • Verpakt snackje voor jezelf

Zeker als je borstvoeding geeft zal je merken dat dat soms veel van je lichaam vraagt. Je moet extra vocht hebben en goed eten. Door de drukte vergeet je soms even aan jezelf te denken. Wanneer je onderweg bent kan het daarom voorkomen dat je ineens trek krijgt. In dit geval is het heel fijn als je even je honger kunt stillen met een gezonde cracker of koekje. 

  • Een extra shirt en (voedings)BH voor jezelf

De kans is vrij groot dat je outfit geruïneerd wordt door verschillende situaties. Je baby geeft een mondje terug, er wordt over je heen geplast, je borsten lekken door je bovenkleding heen of je hebt ineens door de opvliegende hormonen enorme zweetplekken onder je armen. In dit geval is het heel prettig als je jezelf even kunt verschonen. Zo kom je tenminste weer schoon en zelfverzekerd voor de dag.

  • Deodorant en make-up

Als kersverse moeder sta je zelf vaak ergens op de 100.000ste plek en daarom wil de uiterlijke verzorging er wel is bij inschieten. Zorg dat je in ieder geval een deodorant standaard in je tas hebt zitten. Je hormonen vliegen na de bevalling nog alle kanten op en een zweetaanval zal niet te temmen zijn zonder een deo’tje. Wat zal jij gered zijn als je ontdekt dat je er ééntje in je tas hebt gedaan.  

Een make-uptasje

Met bijvoorbeeld een lipglosje, wenkbrauwenpotlood en een mascararoller. Het kan een enorme lifesaver zijn op momenten dat je je 's ochtends ineens enorm moet haasten en daardoor jezelf vergeet op te maken. Geloof ons maar.. dit is een zeer aannemelijke situatie, je gaat echt wel eens tijd te kort krijgen. Zo ben je onderweg altijd gered met een back-up toilettasje waarin wat fijne producten zitten waarmee je weer heerlijk voor de dag kunt komen.