Hoe maak je het bedje op van je pasgeboren baby? Lees hier alle tips!

Het babykamertje is ingericht, kleertjes en beddengoed zijn gewassen en gestreken. Nu het is tijd om het wiegje of ledikantje van je kindje in je buik op te maken. Maar hoe maak je eigenlijk een babybedje volgens de juiste manier op? Lees hier een uitgebreide instructie: zó maak je het babybedje veilig op.

Waarom veilig opmaken?

In een eigen ledikant, wiegje of co-sleeper slaapt je kindje op de meest veilige manier. Hierbij is het heel belangrijk dat het bedje op de juiste manier is opgemaakt. De belangrijkste reden is om te voorkomen dat je kindje onverhoopt het risico loopt te stikken.

Door het beddengoed goed strak in te stoppen aan de zijkanten en het voeteneinde, voorkom je dat je baby kan draaien en dat je kindje losliggend stof in zijn of haar gezicht krijgt. Draaien kan er voor zorgen dat hij of zij in een houding terechtkomt die de ademhaling belemmert. Omdat baby'tjes nog niet goed zelf terug kunnen draaien, kan dit gevaarlijk zijn en tot wiegendood leiden. Het strakke instoppen is voor je baby ook fijn, want het geeft hem of haar geborgenheid. De voetjes dichtbij het voeteneinde geven je kind een comfortabel en bekend gevoel. Door een barrière aan te geven, d.m.v. het voeteneinde, krijgt je kindje het bekende en vertrouwde gevoel wat het had in de buik.

Wat heb je er voor nodig?

En dan nu aan de slag! Dit is hoe het moet.

Het opmaken van een wieg, co-sleeper of ledikant gaat bij allemaal op dezelfde manier: 

1.Doe het molton hoeslaken over het matras of leg de molton onderlegger op het matras.

 

2.Trek het hoeslaken erover heen. Zorg dat het er glad en strak over zit en stop eventueel de zijkanten nog extra in zodat er geen losse flappen stof blijven hangen.

 

3.Bepaal de plek waar ongeveer het hoofdje te liggen komt. Dit is gemeten vanaf het voeteneind naar het midden van het matras toe. (ongeveer 50 cm vanaf het voeteneinde, afhankelijk van de lengte van je kindje)

 

4. Op de plek waar het hoofdje van de baby komt te liggen, leg je een dubbelgevouwen hydrofiele luier. Dit is het makkelijkste om deze in een driehoek te vouwen zodat alle punten goed onder het matras gestopt kunnen worden. Dit is belangrijk zodat je baby het niet kan lostrekken. Een hydrofiele doek is luchtdoorlatend en vangt kwijl en spuug op, zodat je niet elke dag het wiegje hoeft te verschonen. Deze hydrofiele luier vervang je wel elke dag voor een schone.

 

5.Tenslotte maak je het wiegje op met een laken en een deken. Laat het laken zo'n 20 cm onder het dekentje vandaan komen en sla het om zodat er een randje over de deken heen valt. Lakentjes hebben vaak een leuk motiefje, tekst of randje aan het bovenkantje welke dan mooi op het dekentje ligt. Het laken ligt onder tegen de huid van je kindje, de deken ligt bovenop.

 

6.Maak het wiegje kort op vanaf het voeteneinde. Als je veel stof van het laken en dekentje over hebt, stop je dat onder het matras zodat het stevig vastzit. Let wel op dat het matras daardoor niet veel hoger komt te liggen bij het voeteneinde. Probeer het resterende deken onder het matras zo glad mogelijk te krijgen zodat er niet een gekke bobbel onder het matras ontstaat.

Als de kraamhulp bij je thuis komt dan zal zij je waarschijnlijk nog een hele hoop tips geven en misschien zijn er in de tussentijd wel weer wat regeltjes veranderd. Maar door het ledikant of wiegje alvast op bovenstaande manier op te maken, ben jij in iedergeval goed voorbereid op de komst van je kleintje. Je weet immers nooit exact wanneer je baby zijn of haar aantreden maakt. 

Wat doe je je kindje aan bij welke temperatuur in de babykamer? 

Hier zijn een aantal basis adviezen voor: 

TOG  Kamertemperatuur Textiel 
0,5 Boven de 26 graden Alleen luier gebruiken
1 23 – 24 graden Luier met laken of luier met romper
2 20 – 22 graden Babydeken met laken en eventueel romper
2,5 16 – 19 graden Slaapzak, babydeken met laken of overtrek en eventueel een romper

 

De beste temperatuur in de babykamer

De beste temperatuur in de babyslaapkamer ligt tussen de 16 en 20 graden celsius. Met als meest ideale temperatuur: 18 graden celsius. Wij snappen dat deze temperatuur niet altijd haalbaar is in de zomer omdat het sneller warm wordt en er niet altijd beschikbare afkoel mogelijkheden zijn. Maar zorg te alle tijden voor genoeg ventilatie door een raam of een deur op een kiertje te zetten. Vermijd hierbij tocht!

 

Nog wat extra tips

Hemeltjes of klamboe

Een hemeltje of klamboe boven het bedje van je kindje zijn vaak erg mooi en sierlijk maar het kan gevaarlijk zijn als deze niet op je juiste manier boven het bedje bevestigd is. Zorg voor een stabiele piekstok of plafondbevestiging. Loshangend stof kan in de wieg komen en daarbij voor verstikking zorgen. Zorg dat de stof strak langs de buitenkant van de wieg hangt en het mooiste is als je het vast kunt maken aan de zijkant. 

Beddengoed advies voor baby's 

Tot je baby ongeveer 2 jaar is, is het verstandig om je kind te laten slapen onder een laken met deken, of in een lekkere slaapzak. Een dekbed is tot die tijd afgeraden i.v.m. veiligheid. Je kleine kan hier gemakkelijker onder schuiven of met zijn gezichtje erin terechtkomen. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren met alle gevolgen van dien. Ook kan een dekbed snel te warm worden, wat weer tot warmtestuwing kan leiden. Je kindje kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren in de eerste periode. Je baby raakt onder een dekbed warmte niet goed kwijt en kan zó oververhit raken.

TOG-waarde

In bedtextiel en babykleding staat doorgaans de TOG-waarde vermeld. Dit staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoe warm het materiaal is. Het advies luidt om je baby niet warmer toe te dekken dan 4,0 TOG. Dit houdt in dat de TOG van alles waar hij onder ligt bij elkaar opgeteld (kleding, slaapzak, laken, deken) maximaal 4,0 is. Door hierop te letten, voorkom je dat je kleine het te warm krijgt.

Overzicht: 

Romper zonder mouwen of met korte mouwen 0,2 TOG
Laken 0,2 TOG
Boxpak of jumpsuit van katoen 1,0 TOG
Oude deken (1 laag) 1,5 TOG
Nieuwe deken (1 laag) 2,0 TOG
Dekbed 8,0 TOG*
Inbakerdoeken 0,2 – 2,9 TOG**
Zomerslaapzak 0,3 – 1,0 TOG**
Winterslaapzak 2,5 – 3,5 TOG**