10x de fijnste babyflesjes voor het voeden van je kleintje

10x de fijnste babyflesjes voor het voeden van je kleintje

In de zoektocht naar de beste babyfles voor jouw kleintje kom je al snel tot de conclussie dat het vinden van de juiste fles best een lastige opgave kan zijn. Er zijn namelijk vele verschillende flessen en spenen te koop en tevens zijn er flessen speciaal geschikt voor verschillende drinkers. Denk aan een anti koliek ventielsysteem voor baby's met buikkrampjes en reflux, brede halsflesjes met tepelvormige spenen speciaal voor het geven van borstvoeding, en plastic flessen of juist glazen babyflessen. Dit alles variërend in verschillende maten, kleuren en vormen.

Je kunt een babyfles gebruiken vanaf de geboorte voor kunstvoeding, voor donormelk, om bijvoeding te geven, of wanneer je naast de borst ook borstvoeding via de fles wilt geven.

Benieuwd welke babyfles het beste is voor het geven van moedermelk of juist voor het geven van verschillende type kunstvoeding? Om je wegwijs te maken tijdens de ontdekkingsreis naar de beste babyfles hebben we de voor- en de nadelen voor je uitgezocht en op een rij gezet. Zo wordt de keuze ietsjes makkelijker en is de kans groter dat jij er in slaagt direct de juiste en beste babyfles te kiezen. Lees ook onze top 5 en bekijk daarbij ook de reviews want deze kunnen de keuze nog makkelijker maken.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste baby fles

De beste baby fles: Dr. Brown's Options+ Anti-colic Standaard Fles

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Dr. Brown's Options+ Anti-colic Standaard Fles de beste op de markt is. Het anti-koliek ventielsysteem van Dr. Brown’s draagt bij aan het behoud van voedingsstoffen, wat zorgt voor een betere spijsvertering en zodoende voor een betere nachtrust. De combinatie van fles, speen en ventielsysteem zorgt voor comfortabel voeden.

 

Dr. Brown's Options+ Anti-colic Standaard Fles

Het anti-koliek ventielsysteem van Dr. Brown’s draagt bij aan het behoud van voedingsstoffen, wat zorgt voor een betere spijsvertering en zodoende voor een betere nachtrust. De combinatie van fles, speen en ventielsysteem zorgt voor comfortabel voeden. Wanneer je baby een meer ontwikkeld drinkpatroon krijgt, kun je het ventielsysteem verwijderen. Het voeden is dan vergelijkbaar met de meeste flessen die ontluchten via de speen. 1x fles 250 ml incl. 1x fase 1 speen en 1x reinigingsborsteltje

Voordelen:

Tegen buikkrampjes en reflux

In smalle en brede uitvoering

Zachte speen

Leverbaar in pakket en los

Nummer 1 - Favoriet

Philips Avent

De Philips Avent Natural voedingsfles SCF036/37 is de meest natuurlijke manier om flesvoeding te geven. Door de brede vorm van de speen, die lijkt op de vorm van een borst, wordt natuurlijk aanleggen gestimuleerd. Dit maakt deze voedingsfles ook makkelijk te combineren met borstvoeding. Zo geniet je baby van alle voordelen van moedermelk, ook al ben je er niet. De voedingsspeen is voorzien van een flexibel en spiraalvormig design met unieke comfortkussentjes die zorgen voor een natuurlijke manier van voeden, zonder dat de voedingsspeen inklapt. Tevens is de voedingsfles zo ontworpen dat de lucht uit de maag van je baby wordt gehouden wat darmkrampjes en andere ongemakken tijdens het voeden helpt verminderen.

Voordelen:

BPA vrij

Antikrampjesventiel

Brede speen

Nummer 2

Dr. Brown's Options+ Anti-colic - Giftset Standaardfles - Roze

Dr. Brown's heeft een nieuwe serie flessen, de Options+ Anti-colic flessen. Het ventielsysteem is geoptimaliseerd, waardoor je kleintje nog minder last zal hebben van darmkrampjes, overgeven en boertjes. Daarnaast is de speenring verbeterd, deze heeft meer grip, waardoor het los en vast draaien gemakkelijker zal gaan. De beschermkap is bij deze nieuwe flessen gemakkelijk met één hand te verwijderen doordat er een inkeping in zit. Ook is er bij de nieuwe Options+ flessen een afdekschijfje inbegrepen, zo kan je de fles altijd veilig en lekvrij vervoeren. Deze leuke giftset is ideaal om te geven, te krijgen of om gewoon zelf aan te schaffen! In de complete set zit alles wat je nodig hebt om een pasgeboren kindje te voeden. De set bestaat uit: 3 x 250 ml Options+ Anti-colic smalle hals flesjes, 2 x 120 ml Options+ Anti-colic smalle hals fles, 2 x een fase 1 speen, 2 x een fase 2 speen, 2 x een fase 3 speen, 2 reisdoppen, 1 flessenborstel, 1 bijtring en 3 reinigingsborsteltjes. De flesjes zijn uitgerust met een ventilatiesysteem dat niet alleen voorkomt dat er lucht in de melk komt, maar ook dat het flesje en de speen niet vacuüm worden gezogen. Dankzij de combinatie van vacuümvrij voeden en positieve druk helpt Dr. Brown’s darmkrampjes, overgeven en boeren voorkomen.De bijtring voorkomt dat je kindje minder pijn heeft bij het doorkomen van de tandjes. Dankzij de verschillende texturen die deze bijtring heeft wordt het tandvlees van je kindje gemasseerd, waardoor je kindje minder last heeft van het doorkomen van de tandjes.

Voordelen:

Zeer uitgebreide set

In het roze maar ook in andere kleuren verkrijgbaar

BPA vrij

Anti koliek flessen

Nummer 3

Tommee Tippee Closer to Nature

De originele fles die op de moederborst lijkt: met borstachtige vorm omdat baby's daar de voorkeur aan geven. Onze bekroonde Closer to Nature zuigfles zou wel eens het beste kunnen zijn voor baby's, na jou! Tepelspeen: onze zachte siliconen tepelspeen voelt dichter op de huid en bootst de bewegingen van de moeder na voor een comfortabele flesvoeding - verkozen tot moeders zuigfles nummer één voor de overschakeling van borst- naar flesvoeding* Anti-koliek: de Sensitive Closer to Nature-speen met anti-koliekventiel vermindert een overmatige luchtstroom, zodat baby's meer melk en minder lucht binnenkrijgen, waardoor darmkrampjes worden voorkomen Natuurlijk aanleggen: 95% van de moeders zegt dat de baby onze speen heeft geaccepteerd* – de gemakkelijkst te accepteren tepelspeen ooit om natuurlijke aanleggen te stimuleren Meest aanbevolen zuigfles*: 95% van de moeders zou de Tommee Tippee Closer to Nature-zuigflessen aanbevelen

Voordelen:

Perfect voor overschakelen van borst naar fles

Natuurlijk aanleggen

Anti koliekventiel

Nummer 4

Dr. Brown's Options+ Anti-colic Bottle Startpakket Flessen

De Dr. Brown's Options+ Anti-colic Brede Hals Fles van 270 ml wordt makkelijk geaccepteerd - ook door pasgeborenen. In combinatie met de prematuur speen van Dr. Brown's is de fles zelfs geschikt voor de allerkleinsten. De speen van deze Brede Hals Fles is borstvormig, dit maak de overgang van borst- naar flesvoeding en vice versa gemakkelijker.

Voordelen:

Brede halsfles

BPA vrij

Anti koliekfles

Gebruiksvriendelijk

Lekt niet

Fijne starterbundle

Nummer 5

Wat zijn babyflessen precies?

Een babyfles is een melkfles bedoelt voor baby's. Kies je vanaf de geboorte voor flesvoeding dan is het handig als je je al tijdens de zwangerschap verdiept in de verschillende soorten spenen, flessen en beschikbare systemen, want flesvoeding geef je vanaf de geboorte met een fles. Als je kiest voor borstvoeding dan gebruikt men na verloop van tijd meestal ook flesjes. Het kan ook zijn dat je het liefste donor moedermelk wilt geven vanaf het begin en dan is een baby fles ook nodig. Belangrijk is dat je de keuze van de fles baseert op het type voeding dat je geeft of wilt geven.  

We noemen een klein voorbeeldje: Bijvoorbeeld als je naast het drinken aan de borst een flesje gaat introduceren dan moet je rekening houden met 2 verschillende drinktechnieken. Aan de borst drinkt een baby nou eenmaal anders dan aan de fles. Zo is het aan te raden om dan een fles te kiezen die het meest in de buurt komt qua vorm en gevoel als een echte tepel, anders krijgt baby te maken met "tepel speen-verwarring" en dat maakt het hele proces alleen maar lastiger want zo kan het zijn dat je baby niet meer aan de borst wil drinken. Je kind raakt er gestresst en onrustig door en daarvan wordt niemand blij. Het is dus echt heel erg belangrijk dat je de juiste fles en speen kiest. 

Niet iedere melkfles is het zelfde, net als dat niet iedere baby het zelfde is. Iedere baby heeft andere behoeftes en daarom zijn er vele soorten flessen op de markt waar je uit kunt kiezen. Iedere fabrikant beweerd natuurlijk dat zijn speen of fles de beste is, maar hoe zit het nou echt? Wij lichten de boel even voor je uit en vertellen je waar je op moet letten:

Het materiaal

Het materiaal is heel erg belangrijk van een babyfles. Er wordt veelal plastic gebruikt voor flessen omdat dit makkelijk schoon te maken en niet breekbaar is. Het gaat lang mee, het is licht van gewicht en het is daardoor gebruiksvriendelijk. Zorg bij plastic flessen wel altijd dat je gezonde flessen koopt, en daar bedoelen we mee zonder weekmakers zoals BPA. BPA is de afkorting voor Bisfenol A. Het is een omstreden stof die in veel plastic producten voorkomt. Het veroorzaakt diverse gezondheidsproblemen en daarom is het in Nederland verboden om drinkflessen met BPA te verkopen. Koop dus BPA-vrije of BPA-free flessen, het staat altijd op de verpakking vermeldt als dit zo is. Het nadeel aan plastic is wel dat plastic kan beschadigen door het afwassen en roeren. In die beschadigingen kunnen bacterievorming gaan plaatsvinden. Daarnaast kunnen er door de beschadigingen microplastics loslaten en in de voeding terechtkomen welke regelrecht het lichaampje in gaan. Kies je voor plastic babyflesjes, wat gewoon een veilige keuze is, hou deze beschadigingen nauwlettend in de gaten en vervang indien nodig je babyfles direct voor een nieuwe.

Er zijn ook glazen babyflessen. Vroeger waren babyflessen altijd van glas. Dit is een zeer veilig materiaal omdat dit geen gevaarlijke- en chemische stoffen bevat en ook niks los kan laten. Het nadeel aan een glazen babyfles is wel dat het zwaar is van gewicht en dat het makkelijk breekbaar is.

De keuze van het beste materiaal is dus afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Normale vorm

Dit zijn vaak normale ronde flesjes. Vaak is dit model fles vanaf de geboorte een prima fles om te gebruiken voor flesvoeding. Wanneer je eenmaal (drink)problemen gaat ontdekken kun je altijd overschakelen naar een andere speciale fles.

Smalle- en brede halsflessen

Dan zijn er smalle- en brede halsflessen. Waar de smalle halsfles de meest voorkomende type fles is wil het wel uitmaken welke beter is voor het type voeding van jouw baby. Smalle flessen worden vaak gebruikt voor het geven van kunstvoeding omdat daar ook een smalle speen op zit. Vaak zijn baby's dit al vanaf de geboorte gewend en werkt een smalle fles met smalle speen dus prima. Borstgevoede baby's zijn vaak vanaf het begin gewend geraakt hun mondje wijder open te doen omdat de hele tepel met tepelhof in de mond moet om goed te kunnen drinken. Als je naast het voeden aan de borst ook een fles gaat gebruiken dan is de beste fles een brede halsfles. Brede halsflessen zijn zo ontwikkeld dat er een borstvormige speen op past die qua grootte lijkt op een echte tepel. Je bootst op deze manier de meest natuurlijke manier van drinken na en je baby zal zich minder hoeven aan te passen aan het drinken uit de fles. Dit soort flesjes met ultrazachte speen lijken het meeste op een borst en wordt daardoor makkelijk geaccepteerd. Door het gebruik van dit type fles naast het fysiek voeden aan de borst ontwikkeld je kindje ook niet snel een tepel speen-verwarring.

Speciale flessen

De vorm en het systeem van de fles heeft invloed op het vasthouden en de drinkkwaliteit van je baby.

  • Anti-koliek flessen: Tegenwoordig zijn er vele flessen die rekening houden met bijvoorbeeld koliek. Een anti koliek systeem wil zeggen dat de fles beschikt over een ontluchtingssysteem.  Er komt door het vacuüm zuigen lucht naar binnen in de fles via de speen en dit komt vervolgens in de melk terecht. Als je geen anti-koliek fles hebt komen deze belletjes via de melk terecht in de buik van je baby en hierdoor ontstaan vaak vervelende darmkrampjes waar baby's heel veel last van krijgen. Populaire merken hebben hier oplossingen voor bedacht. Namelijk een fles met een anti koliek ventielsysteem. Het kan zijn dat dit een systeem is wat je er in zet wat werkt middels een ontluchtingssysteem, of een speciale draaidop met ontluchtingsfilter aan de bovenkant of onderkant van de fles.
  • Anti- Reflux flesjes: Reflux betekend het terug geven van melk na de voeding. Dit is enorm vervelend want jij weet niet hoeveel je kindje uiteindelijk gedronken heeft en je baby heeft weer sneller honger als voeding uitgespuugd wordt. Op deze manier blijven jullie tobben. Fabrikanten claimen ook hiervoor een passend flesje te hebben want meer lucht betekent een grotere kans op krampjes, boeren en reflux. Dus is het belangrijk om te kiezen voor een fles die luchtvorming zoveel mogelijk voorkomt, zoals een ergonomische S vorm fles met ontluchtingsventiel of een fles met een anti-koliek ventielsysteem. Daarmee drinken kindjes mooi vloeiend, verslikken ze zich niet en hebben ze duidelijk minder last van krampjes.

Waarom een babyfles kopen?

Feit is dat je een babyfles gebruikt omdat je je kind vanaf de geboorte voeding wilt geven. Voeding die je in zo'n drinkfles doet zijn kunstvoeding of afgekolfde moedermelk. Daarbij is het aannemelijk dat je voor kunstvoeding altijd een flesje moet gebruiken dus daarom hebben onderstaande situaties betrekking op het geven van moedermelk.

Voor gekolfde melk

Want stel nou dat borstvoeding geven via de borst niet wil lukken of door omstandigheden niet mogelijk is, of je wilt liever niet aan de borst voeden, dan kun je ervoor kiezen om te kolven met een borstkolf om daarna de gekolfde melk te geven middels een zuigfles. Zo weet je zeker dat je kindje jouw perfect afgestemde mix van voedingstoffen en afweerstoffen toch binnen krijgt vanaf dag 1.

Bijvoeding

Tevens kan een flesje ook gebruikt worden om bij te voeden. Zeker in de begin fase wil het nog wel is kunnen voorkomen dat je eigen borsten nog niet voldoende melk produceren, want je borsten zullen zich moeten gaan afstemmen op de behoefte van je baby, en dat heeft even tijd nodig. Indien je twijfelt over de hoeveelheid voeding die je baby binnenkrijgt, want met borstvoeding weet je dat nooit helemaal precies natuurlijk, dan kun je een lactatiekundige of het consultatiebureau vragen om advies. Wordt er geadviseerd om een beetje bij te gaan voeden dan kan je dat d.m.v. een babyflesje doen met kunstvoeding of moedermelk.

Weer aan het werk gaan

Het is aannemelijk dat je op den duur weer gaat werken en zal je de keuze moeten gaan maken hoe verder te gaan met het geven van borstvoeding. Sommige moeders kiezen ervoor om helemaal af te bouwen en te stoppen, maar je kunt ook kiezen om naast fysiek aan de borst te drinken een flesje te gebruiken voor afgekolfde moedermelk. Zo creëer je een beetje meer vrijheid voor jezelf zonder dat je inlevert op de kwaliteit en het gemak van borstvoeding. Op deze manier genieten jullie samen nog veel langer van die fijne intieme momentjes en hoef je dus niet te stoppen met het geven van borstvoeding. In Nederland is het wettelijk vastgestelde bevallingsverlof maar 10 tot 12 weken na de geboorte van je baby, daarna moeten de meeste werkende moeders weer aan het werk en dus komen er vele zogende moeders voor die vervelende keuze te staan. Ondanks het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven, stoppen er een hoop moeders toch noodgedwongen. Wat ontzettend jammer en zonde is. Maar weet dat dat dus helemaal niet nodig is als je maar optijd met het introduceren van een melkfles begint en de juiste fles (en kolf) selecteert. Maar zorg dus dat je wel de juiste kiest 

Babyflesjes kopen? Houd hier rekening mee

Speentjes

Waar er vele flesjes voor babyvoeding te koop zijn zijn er ook vele verschillende spenen. Meestal zijn ze allemaal gemaakt van silicone en ze voelen dus zacht en flexibel aan. Maar we horen je denken "welke speen is nou geschikt voor welke baby en fles?" - We leggen het graag uit!

Voor ieder merk fles zijn er spenen te koop. Kijk er naar of je een smalle hals of een brede halsfles hebt. Voor brede halsflessen heb je ook bredere tepelvormige spenen nodig en die passen nou eenmaal niet op een smalle fles. Daarnaast zitten er in spenen gaatjes om de melk erdoor te laten vloeien. Deze spenen zijn gerangschikt in maten; S (1), M (2), L (3), of meer (3 in 1).

Heb je een pasgeboren baby? Kies dan altijd voor de maat S. Voor kunstvoeding en als je borstvoeding geeft via een fles. Je wilt niet hebben dat de gaatjes te groot zijn en dat de melk ten overvloede binnenkomt en je kindje zich verslikt. Start dus altijd met de kleinste speen.

Als je kindje ouder wordt zal het ook meer zuigkracht gaan ontwikkelen en meer milliliters willen drinken. Je kunt er dan voor kiezen om over te stappen op een andere speen met meerdere gaatjes of grotere gaatjes. Kindjes kunnen onrustig worden als de melk niet snel genoeg uit de speen komt en dan is het fijn als je de speen aanpast zodat die behoefte gestimuleerd wordt.

Je gebruikt een L speen in het geval van ingedikte voeding door het toevoegen van Johannesbroodpitmeel (dit is een soort verdikkingsmiddel), of als je je baby een speciale aangepaste voeding geeft welke van zichzelf al iets dikker is. Dan is het ook heel fijn dat de gaatjes ietsjes groter zijn zodat de melk er makkelijk doorheen komt.

Belangrijk: Het is heel belangrijk om de speentjes van de drinkfles van je kind goed te blijven controleren op mogelijke defecten. Door het vele gebruik kan het namelijk zijn dat spenen slijten en uiteindelijk kapot gaan. Om te voorkomen dat je kindje onverhoopt stukjes siliconen naar binnen krijgt via de voeding, of nog erger stikt, vervang je optijd de speen.

Schoonmaken

Het schoonmaken van een fles met speen kan op verschillende manieren op de juiste manier gedaan worden. Belangrijk is vooral dat de fles gesteriliseerd wordt zodat bacteriën geen kans maken.

Je kunt de flesjes afwassen met een speciale flessenborstel en afwasmiddel of bijvoorbeeld laten weken in de Bakingsoda en warm water. Om te steriliseren kook je de fles met speentje uit in kokend heet water voor een aantal minuten. Naderhand laat je de fles en alle onderdelen uitlekken op een flessenrekje om te drogen. Een andere manier is om een sterilisator te gebruiken. Dit kan een elektrische zijn of d.m.v. een unit in de magnetron.

Een hele goede andere manier is om je flesjes en speentjes in de vaatwasser schoon te maken. Hierdoor worden ze grondig schoon gemaakt, goed nagespoeld en ze komen gesteriliseerd en droog uit de machine. Let er wel op dat je andere spullen in de vaatwasser goed afspoelt van te voren, bijvoorbeeld als je spullen met rode pastasaus er in zet, want het kunststof van de flessen kunnen verkleuren of naar etensresten gaan ruiken. Dat is minder fijn.

Complete set

Het is niet aan te raden om gelijk voor meerdere flessen tegelijk te gaan. Zeker als je nog niet weet of jouw kleintje de babyfles accepteert of niet. Maar is het na verloop van tijd duidelijk dat je schatje de fles een fijne fles vindt, dan kun je gerust investeren in een complete set waarmee je direct voorzien bent van alles wat je nodig hebt. Zodat je niet meer moeilijk hoeft te doen met een fles die toevallig in de vaatwasser staat en die je dan tussentijds moet afwassen. Je hebt hiermee gelijk verschillende formaten en de meest nieuwe serie flessen op de plank staan zodat je voor elke fase de juiste fles in huis hebt. Prijstechnisch is een complete set ook nog eens voordeliger dan als je alle flessen los zou kopen.

Anti-lek

Waar de meeste populaire merken flessen wel voorzien van een anti-lek techniek wil het toch wel eens voorkomen dat flesjes lekken. Dit kan komen door het te strak aandraaien van de dop, of juist door het ontluchtingsventiel heen. We snappen dat het soms lastig is maar helaas is het niet helemaal tegen te houden. Gebruik daarom tijdens het voeden met een flesje een slabbetje zodat het gedruppel niet op kleding terecht komt. 

 

Veel gestelde vragen (FAQ)

Je hebt er op z'n minst 1 nodig. Maar wil je het jezelf makkelijk maken, dan minimaal 2 of 3. Zo kun je er altijd een in de vaatwasser hebben staan en heb je altijd een schone binnen handbereik.

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid voeding die je kindje drinkt. Geef je je pasgeboren baby kunstvoeding dan is het misschien 10 tot 30 ml wat hij of zij drinkt. Voor deze hoeveelheid gebruik je dus de kleinste fles. Gaat je kindje meer drinken, bijvoorbeeld 180 ml per keer, dan is het slim om een grote fles te gebruiken van 250 ml.