15 x de beste autostoelen van 2023!

15 x de beste autostoelen van 2023!

Je kindje veilig van A naar B brengen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Autorijden is tegenwoordig heel erg veilig, maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Als er perongeluk iets gebeurt wil je natuurlijk dat je kindje zo veilig mogelijk in de auto zit.

Naast veiligheid is het ook fijn als je kleine er comfortabel bij zit. Dit is niet alleen relaxt voor je baby of jonge kind, maar dit is ook erg prettig voor jou als ouder zodat jij je goed kunt foccussen op het besturen van de auto. Daarom is het ook heel erg belangrijk om de juiste autostoel te kiezen.

Wist je dat een autostoel zelfs wettelijk verplicht is in Nederland en Europa? Kinderen tot een lengte van 1.35cm zijn verplicht om in de auto vervoerd te worden in een autostoeltje. In andere landen is het zelfs verplicht tot 1,50cm.

Vanaf dat je kindje geboren is zal het plaats nemen in een autostoeltje. Als je kindje groter wordt ga je naar autostoel groep 1, 2 & als laatste 3 of een zit verhoger. Er komt een hoop bij kijken en er zit ook verschil in de montage van een autostoel. Wil je bijvoorbeeld een stoeltje met isofix? Een term waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht en de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Je leest het allemaal hier.

Waar letten wij op bij het selecteren van de beste producten?

Allebabyinfo.nl is een vergelijkingssite en kijkt voor haar informatie naar een aantal specifieke punten. Bij ons staat een goede prijs en kwaliteit verhouding hoog in het vaandel. De mening van onze klanten vinden wij uitermate belangrijk en daarom staat de klant beoordeling bij ons op een centrale positie. Wij baseren ons advies per specifiek product daarom dus ook op wat de ervaring en beoordeling van de klant is. Onze unieke beoordelingen samen met jouw persoonlijke ervaring, maakt een ultieme combinatie voor een eerlijke product vergelijking!

Waar je rekening mee kunt houden: De meeste producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleurstellingen en ook willen prijzen met enige regelmaat veranderen. Hoewel we dit natuurlijk zo snel mogelijk aanpassen, wil het wel eens voorkomen dat er toch een prijs niet goed staat. Klik dus altijd eerst even op “prijs controleren” om actuele prijzen te bekijken en de verschillende kleurcombinaties te zien.

De beste autostoelen 

De beste autostoel zonder isofix - Ding Dano Autostoel - 0 tot 18 kg - Zwart/Grijs - Autostoel groep 0/1 - Zwart met grijs

De beste autostoel met isofix -  Maxi-Cosi Rodifix AirProtect® Autostoeltje - Authentic Black

De beste groep 0 autostoel  - Maxi-Cosi AxissFix i-Size Autostoeltje - 360° draaibaar - Authentic Graphite

 

Maxi-Cosi Rodifix AirProtect

Het maakt niet uit met welke auto je rijdt, onze Maxi-Cosi RodiFix AirProtect past als je auto het ISOFIX-systeem heeft. Voor een veilige installatie wordt het kinderzitje gemonteerd met de autogordel en ISOFIX. Om te installeren plaats je de RodiFix AirProtect® op de achterbank van je auto, sluit je het kinderzitje aan op de ISOFIX-verbindingspunten van je auto en maak je de gordel vast. Klaar is kees! De installatie is voltooid. Wist je dat de ISOFIX-verbinding het kinderzitje stabieler maakt? Ook wanneer je kindje niet in het kinderzitje zit wordt het kinderzitje stabieler. Omdat veel auto's tegenwoordig ISOFIX hebben zal dit waarschijnlijk ook het geval zijn voor jouw auto.

Voordelen:

Makkelijk te bevestigen dankzij ISO-fix

Verstelbare hoofdsteun

Zijdelings beveiligingssysteem

Beste keuze

Maxi-Cosi AxissFix i-Size Autostoeltje

Een nieuwe kijk op kinderveiligheid met de Maxi-Cosi AxissFix! Onze innovatieve AxissFix roteert volledig 360 ° voor het allerbeste gebruiksgemak. Het voldoet aan de nieuwste Europese i-Size veiligheidsnorm en biedt je baby een achterwaarts gerichte positie voor een betere hoofd- en nekbescherming. Onderweg belanden snacks of drankjes niet altijd waar ze thuishoren. Je kindje kan autoziek worden. Wat er ook gebeurt, wij staan voor je klaar! Des stoelhoes van Maxi-Cosi kan gewassen worden in de machine en eenvoudig worden verwijderd.

Voordelen:

360 °draaibare stoel

4 ligposities in beide richtingen

Machinewasbare hoes

Nummer 2

Ding Dano Autostoel

Met de stijlvolle Ding Dano autostoel kan je comfortabel met je kleintje op pad! De autostoel is te gebruiken van 0-18 kg en is tot ongeveer 9 kg achterwaarts in de auto te plaatsen. De schouderriemen van het stoeltje zijn verstelbaar en de zitting is heerlijk zacht zodat je kleintje comfortabel zit. De autostoel kan op 3 verschillende standen ingesteld worden van zit- tot ligpositie. De Dano is voorzien van zijsteunen bij het hoofdje voor comfort én voor extra bescherming bij een zijwaartse botsing. Daarnaast is de stoelbekleding afneembaar en kan deze op de hand gewassen worden. Kortom: met de Ding Dano autostoel maak je een praktische en veilig rit!

Voordelen:

3 standen van zit- ligpositie

Zachte zitting

Afneembare bekleding

Nummer 3

Ding Bas Autostoel

De Ding Bas is een veilige en comfortabele autostoel die geschikt is voor groep 1/2/3, en dus gebruikt kan worden voor kindjes van 9-36 kg! De autostoel combineert veiligheid met comfort. Het zacht beklede, anatomisch gevormde kinderautozitje zorgt ook dat zelfs langere ritten heerlijk comfortabel zullen verlopen.De Bas autostoel beschikt over zijwaartse bescherming die je kleintje perfect beschermt bij een zijwaartse botsing. De uitneembare zitverkleiner zorgt voor extra comfort voor kindjes tot 15 kg. De 5-punts veiligheidsgordel met zachte gordelkussentjes zorgt er verder voor dat je kleintje altijd goed vast zit in de autostoel.De Bas autostoel groeit perfect met je kindje mee. Naarmate je kindje groeit kun je de hoofdsteun in 5 hoogtes verstellen en kun je uiteindelijk de zitverkleiner verwijderen

Voordelen:

Zachte comfortabele zitting

Zijwaartse bescherming

Incl: zachte en comfortabele zitverkleiner

Nummer 4

Safety 1st Road Safe Autostoeltje

Het Safety 1st Road Safe autostoeltje is een autostoeltje met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en biedt gemak en comfort, zonder concessies te doen aan de veiligheid. Road Safe is perfect voor ouders die op zoek zijn naar gemak en een goede prijs-kwaliteitverhouding zonder concessies te doen aan de veiligheid. Deze stoelverhoger is uitgerust met een verstelbare hoofdsteun en een verstelbare rugleuning om het opgroeiende kind comfort en veiligheid te bieden. Zeer eenvoudig te installeren, past op alle automodellen.

Voordelen:

Het autostoeltje groeit mee met het kind

Eenvoudig en veilig te installeren

In 2 standen verstelbare rugleuning

Nummer 5

Wat zijn autostoelen precies?

Om je baby of kind veilig te vervoeren via de auto dien je gebruik te maken van een autostoel. Dit is wettelijk verplicht in heel Europa. Deze autostoel bevestig je op de achterbank van je auto en zo zit je kindje veilig tijdens de autorit.
Vanaf dat je kindje is geboren tot een lengte van 1,35 zit je kind in een autostoeltje. Per leeftijd categorie maak je gebruik van een andere autostoel. Ook is het belangrijk dat de autostoel voldoet aan veiligheidseisen. De autostoelen die veilig zijn voldoen aan bepaalde keurmerken.
Sinds 2013 gaat de indeling van autostoelen niet meer op basis van gewicht, maar wordt er gekeken naar de lengte van het kind. Dit heet I-Size norm (R129).
Er zijn op dit moment twee Europese normen voor de veiligheid van autostoelen. Degene die we net dus noemde de ECE0R129 of de oudere norm ECE R44. Ook de oudere stoelen kan je nog gebruiken, maar omdat deze stoelen minder worden gemaakt zullen ze uiteindelijk uit de markt verdwijnen.

De autostoelen met i-Size staan erom bekend dat de autostoeltjes de kinderen langer achterwaarts vervoeren. Tot 15 maanden wordt het kindje achterwaarts vervoerd, dit is namelijk veiliger omdat je kindje beter is beschermd in geval van een frontale of zijwaartse aanrijding. De I-size autostoelen worden vaak geïnstalleerd met isofix, wat enorm handig is omdat je niet hoeft te tobben met gordels. Je klikt het systeem makkelijk vast in het ISO-fix systeem van je auto. Mocht je dus kiezen voor een i-size autostoel met ISO-fix dan maak je dus een extra veilig keus voor je kindje. 

Het verschil tussen een i-Size autostoel en R44 is dat een i-Size stoel gericht is op de lengte van je kind en niet op het gewicht. Ook zijn i-Size autostoelen getest vanaf de zijkant in tegenstelling tot de R44- norm autostoelen.

R44 autstoelen voldoen ook aan strenge veiligheidseisen en worden ook nog verkocht en dit zijn ook uitstekende autostoelen.
Deze stoelen zijn onderverdeeld in groepen van 0+ tot groep 3. Ook dit hebben wij in een handig overzicht gezet.

Soort stoel:          Geschikt Voor:

Groep 0               Baby's van 0-13Kg of tot 75cm

Groep 1               Peuters van 9 tot 18KG

Groep 2               Kinderen tot 25KG

Groep 3               Kinderen tot 35KG

Waarom een autostoel kopen?

Omdat een gewone autogordel niet geschikt is voor kinderen kleiner dan 135cm is het bij wet verplicht om je kindje in een autostoel te vervoeren. Als je kind de lengte van 135cm heeft bereikt is het niet meer verplicht om gebruik te maken van een autostoel. Er zijn strenge veiligheidseisen zodat er alleen autostoelen worden verkocht die veilig zijn.

Autostoel kopen? Houd hier rekening mee

Omdat er tal van autostoelen te koop zijn is het soms lastig om te bepalen welke autostoel geschikt is voor jouw kindje of jouw wensen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de veiligheid. Daarnaast wil je dat je kindje comfortabel zit en ook is het gebruiksgemak van belang. Het installeren van de autostoel, maar ook het gemak om je kindje vaak dagelijks in de auto te plaatsen is belangrijk. 

Veiligheidsnormen

Je bent verplicht om gebruik te maken van een autostoel die voldoet aan de europese veiligheidseisen. Voordat je een autostoel aan gaat schaffen is het dus belangrijk om te controleren of het autostoeltje een goedgekeurd model is. Dit kun je controleren door op het oranje label te kijken wat op het stoeltje staat. Als het een goedgekeurd model is staat er ECE44/03 of 44/04/ of autostoeltjes van het type i-Size. 

Bevestigingssysteem 

Je kunt een autostoeltje op diverse manieren bevestigen in de auto. Dit kun je doen met de autogordel of met isofix.
Isofix is een systeem waarmee je het autostoeltje door middel van haken aan de auto bevestigt. Op deze manier is de kans heel klein dat je op een verkeerde manier de autostoel bevestigt in de auto. De haken beschikken over een derde bevestigingspunt zodat het autostoeltje niet kan kantelen tijdens een noodstop of botsing. De meeste auto’s die gemaakt zijn na 2005 hebben een isofix systeem in de auto. 

Daarnaast kun je natuurlijk voor een stoel kiezen die je gewoon met de gordel bevestigt. Dit kan wat meer tijd in beslag nemen en het kan wel eens mis gaan met de bevestiging waardoor de stoel niet veilig gemonteerd kan zijn. 

Gebruiksgemak

Als je je kindje elke dag in de autostoel moet zetten of als je snel last hebt van je rug dan is het aan te raden om te kiezen voor een draaibare stoel. De stoel kan je een kwartslag draaien waardoor je je kindje makkelijk in de autostoel kunt zetten zonder enige moeite. Let er wel op dat deze stoel goed in de auto past. Bij kleine auto’s waarbij er weinig ruimte tussen de achterbank en de voorstoel zit is er te weinig ruimte om de draai te maken.

Voor- of achterwaartse zit

Een autostoel die achterwaarts wordt gebruikt is veiliger dan een stoel waarbij een kindje naar voren kijkt. Mocht er een botsing of aanrijding zijn dan zal bij een voorwaartse zitting het hoofdje van je kindje naar voren schieten, met ernstig letsel tot gevolg. Met een achterwaartse zit dan is het hoofdje en de nek van je kindje beter beschermd tijdens een aanrijding. 

Op de voorstoel gebruiken

Een autostoel mag je op de voorstoel plaatsen, mits je de airbags uitschakelt. Volg hiervoor de instructies uit het instructieboekje van de auto. 

Zonneschermen

Omdat je kindje in een autostoel iets hoger komt te zitten dan met een maxi-cosi en deze niet over een zonnekap beschikt, is het aan te raden om gebruik te maken van zonneschermen op je autoruiten. Dit zijn flexibele schermen die de straling en felheid van de zon blokkeren. Dit is veilig voor je kind omdat de zon niet constant in zijn of haar ogen schijnt.

Lees tip: Autostoel organizers

Veel gestelde vragen (FAQ)

Het wordt afgeraden om een autostoel te kopen die tweedehands is. Een autostoel kan na een aanrijding van binnen beschadigd zijn, zonder dat je dit aan de buitenkant kunt zien. Het is dan dus geen veilige autostoel meer. Koop dus alleen een tweedehands autostoel als je er zeker van bent dat er niks met de autostoel is gebeurd.

Autostoeltjes worden bevestigd met de autogordel of een Isofix-systeem. Isofix heeft het belangrijke voordeel dat het kinderzitje direct aan de auto is bevestigd. Verkeerd installeren is bijna niet mogelijk door dit systeem waardoor je er zeker van bent dat de autostoel veilig in de auto staat. Bij een autostoel die je bevestigt met de autogordel moet je zelf de stoel stevig bevestigen aan de auto.