Wat een wonder, je bent in verwachting! Hier lees je wat je nodig hebt..

Er breekt een hele mooie tijd voor jullie aan. In je prille zwangerschap kun je je de eerste tijd nog even flink beroerd voelen maar in de meeste gevallen duurt die periode gelukkig niet heel lang. Fieuw! Want dat betekend dat jij snel kunt gaan genieten van alle leuke dingen die gaan komen tijdens deze mooie tijd. Bijvoorbeeld; van de echo’s, de eerste verschijning van een klein buikje, het bedenken van een naam, de eerste kriebeltjes en getrappel in je buikje en het verzamelen van spulletjes voor je kleine spruit. Dat laatste is natuurlijk wel het aller leukste om te doen. Alhoewel de meeste mensen er niet mee kunnen wachten en gelijk vol overgave gaan shoppen is het wel handig dat je weet wat je nodig hebt. Vandaar dat het internet vol staat met allerlei baby uitzetlijsten voor spullen die je echt nodig hebt voor jou en je pasgeboren baby. Door zo een checklist te gebruiken zal je niet snel een miskoop doen en beleef je enorme voorpret met het verzamelen van al het moois voor jouw liefje. Super leuk!  Door ons babyuitzetlijstje te gebruiken weet jij precies wat je nodig hebt en weet jij waar je allemaal op moet letten bij het vinden van de juiste en onmisbare babyproducten. 

Babyuitzet; wanneer begin je?

Begin niet pas in het 3e trimester met het verzamelen van de babyspullen. Omdat je denkt dat je nog alle tijd hebt kom je in het laatste trimester vaak bedrogen uit. Waarom? Tijdens de laatste loodjes is je lichaam er gegarandeerd “klaar” mee. Je baby wordt zwaarder, je slaapt slechter dus je wordt sneller moe. Rond deze tijd zal je niet snel nog puf hebben om alle winkels af te struinen, opzoek naar de hele uitrusting voor je kindje. Ondanks dat je zult ervaren dat je op een gegeven moment ook nesteldrang krijgt is het geen pretje om nog van alles te moeten doen. Of zelfs stress te ervaren.

Zorg ervoor dat je lekker op tijd begint met het collecteren van alle baby benodigdheden. Want ondanks dat je inderdaad alle tijd van de wereld lijkt hebben, zal je zien dat je aan het einde van de race nog tijd te kort komt ;) niemand weet namelijk de exacte datum wanneer de bevalling zich aandient.

Aan de slag: per categorie

Op internet zijn er genoeg sites te vinden waar je een babyuitzetlijst kunt uitdraaien met alle artikelen die je aan moet schaffen voor de geboorte en verzorging van je baby. Ook de verloskundige of gynaecoloog zal je van wat informatie voorzien. Globaal gezien bevatten al deze lijstjes spullen in de volgende categorieën:

  • 1. Voor de bevalling

  • 2. Verzorging

  • 3. Slaapkamer

  • 4. Woonkamer

  • 5. Flesvoeding

  • 6. Borstvoeding

  • 7. Badderen

  • 8. Kleding

  • 9. Voor onderweg

Per categorie zijn er spullen die echt noodzakelijk zijn en spullen die van pas kunnen komen. Hieronder kun je per categorie checken wat de benodigdheden zijn.

 

1. Checklist voor de bevalling

Voor de bevalling heb je nodig:

  • Kraampakket

  • Klossen of bedverhogers

  • Een ondersteek

  • Een ruggensteun voor in bed, om makkelijk rechtop te kunnen zitten

  • 2x digitale thermometer

Het kraampakket ontvang je via je zorgverzekering, wanneer je aanvullend verzekerd bent. Als dit niet het geval is, kun je bijvoorbeeld terecht bij een thuiszorgwinkel, kraamcentrum of drogist bij je in de buurt. Bij de thuiszorgwinkel (of kraamcentrum) kun je niet alleen terecht voor het kraampakket, maar ook voor de huur van klossen, ondersteek en kolfapparaat. De digitale thermometer is nodig voor het temperaturen van je kindje. Maar ook je eigen temperatuur wordt de eerste dagen nauwlettend in de gaten gehouden. Daarom is het aan te raden om twee thermometers in huis te hebben. In sommige gevallen zit er al 1 thermometer in het kraampakket.

2. Checklist voor de verzorging

Voor de verzorging van je pasgeboren baby heb je in ieder geval het volgende nodig:

Veel jonge ouders vragen zich voor de bevalling af wat ze in hemelsnaam moeten doen met zo’n stapel hydrofiele luiers. Na de bevalling wordt dat al snel duidelijk: afdrogen, spuug afvegen, inbakeren of als hoofdkussentje gebruiken; het kan allemaal. Koop er niet te weinig want je hebt ze echt nodig. Het grote voordeel van hydrofiele doeken is dat ze weinig ruimte in beslag nemen, ze zijn dun, nemen veel vocht op en zijn ook nog is super snel droog.

Billendoekjes koop je vaak per voordeelverpakking. Let echter wel op toevoegingen zoals parfums en irriterende stofjes. Niet alle babybilletjes kunnen hier goed tegen. Dus doe vooraf goed onderzoek naar wat er allemaal voor ingrediënten in billendoekjes zitten. Voor de gevoelige huid zijn speciale hypo-allergene billendoekjes verkrijgbaar.

3. Checklist voor de babyslaapkamer

De uitzetlijst voor in de slaapkamer van je baby:

Je baby kan natuurlijk prima in een ledikant slapen. Maar erg populair zijn tegenwoordig de co-sleepers. Dit is een wiegje welke je direct naast je eigen bed schuift, zodat je kindje lekker in de buurt is van mama of papa. Een co-sleeper is ook nog is uitermate handig als het om nachtvoedingen aankomt. Je leest er alles over in ons artikel: co-sleeper.

4. Checklist voor de woonkamer

Voor de woonkamer kun je ook een aantal spullen gebruiken:

 

5. Checklist voor flesvoeding

Ben je van plan flesvoeding te geven? Dan is de volgende uitzetlijst handig. Overigens is het ook handig om deze zaken aan te schaffen wanneer je van plan bent om borstvoeding te gaan geven. Als je kleine in de opstartfase toch bijvoeding nodig blijkt te hebben, of wanneer borstvoeding geven onverwacht toch niet lukt, dan heb je de spullen in ieder geval in huis:

  • Minimaal 3 flessen

  • Minimaal 3 spenen

  • Flessenborstel

  • Flessenrekje

  • Poedermelk

  • Vitamine D -druppels

  • Flessen sterilisator *

Vitamine D kan het beste gegeven vanaf 1 week na de geboorte, totdat je kindje vier jaar is. Druppels heb je op olie- en op waterbasis. Wat voor jouw kindje het beste werkt, is even aftasten. Wanneer je flesvoeding geeft, kun je druppels op waterbasis gewoon in de melk druppelen. Bij borstvoeding is het handiger om druppels op oliebasis te hebben, die je in het mondje van je kindje kan druppelen.

De eerste periode krijgt je kindje om de paar uur een flesje. Het kan daarom praktisch zijn om een paar extra flessen aan te schaffen. Eventueel met een flessenborstel, om de boel makkelijker schoon te krijgen. Of vind je het lastig om te weten hoe je het beste de flessen moet steriliseren? Dan zijn daar speciaal flessen sterilisators voor. Dit is een handig apparaat, electrisch of te gebruiken in de magnetron, om hier makkelijk je flessen in uit te koken. 

6. Checklist voor borstvoeding

  • Zoogkompressen

  • 3 voedingsbeha’s

  • Kolfapparaat

  • Tepelcreme

  • Vitamine D en K-druppels

  • Bewaarflesjes of -zakjes

  • Tepelhoedjes* 

Wanneer je borstvoeding geeft, heb je niet alleen vitamine D, maar ook vitamine K-druppels nodig. Vitamine K wordt namelijk standaard toegevoegd aan flesvoeding, maar via de borst krijgt je baby daar te weinig van binnen. Wanneer de borstvoeding op gang komt, kunnen je borsten flink gaan lekken. Zoogcompressen zijn dan noodzakelijk (in sommige gevallen zelfs wel 2 of 3 kompressen op elkaar!). Zoogcompressen zijn een soort wattenschijfjes die je in je voedingsbeha kunt schuiven en dienen als een soort van maandverband voor je lekkende borsten.

Ben je van plan om ook na je verlof door te gaan met het geven van borstvoeding? Dan is een elektrisch kolfapparaat aan te raden. Deze kun je vooraf ook eerst huren om te ervaren hoe je dit vindt. Een handkolf is ook erg praktisch. Is goedkoper in aanschaf dan een elektrische kolf en is makkelijker mee te nemen. 

Tepelhoedjes zijn flinterdunne silicone kapjes die je op je tepel kunt schuiven. Dit is heel handig als je tepel te vlak schijnt te zijn waardoor je kindje niet makkelijk kan aanhappen en vasthouden. Of in de opstartfase van borstvoeding kun je hiermee ook even je pijnlijke tepel wat meer ontzien. Ook in geval van te volle borsten kan dit een handig hulpmiddel zijn. Omdat de borst te gespannen staat wil hier ook het aanhappen misschien niet makkelijk gaan. Overleg met je verloskundige of je een tepelhoedje moet gebruiken als het aanhappen niet lekker verloopt. Mocht het nodig zijn, dan heb je ze maar vast in huis. 

7. Checklist voor het badderen & er na

Wat een heerlijkheid om je kindje lekker te zien spartelen in een warm badje. Om de baby uitzetlijst compleet te krijgen heb je het volgende nodig:

Hoewel het badje ook op tafel kan staan, is het handiger en veiliger om het op een standaard te zetten. Dan staat het precies op de juiste hoogte om je kindje goed vast te kunnen houden tijdens het badderen. Een badthermometer is handig, maar als je even zonder zit kun je de warmte van het water ook testen door het puntje van je elleboog (een gevoelig stukje huid) in het water te steken. Hou er altijd wel rekening mee dat deze meting niet zuiver is, ga hier altijd voorzichtig mee om.

Van veel badderen wordt het huidje van je baby al snel droog. Het is daarom goed om badolie te gebruiken en na het bad je kindje goed in te smeren met baby-olie of een goede vocht inbrengende crème. Weet je trouwens dat het helemaal niet nodig is om je kindje iedere dag te badderen? Om de dag is ruim voldoende, of een kattenwasje doet ook voldoende. Zeker wanneer je baby een erg droge huid heeft is dagelijks in bad af te raden.

Tipje: van badderen worden baby's vaak moe. Mocht het slapen lastig gaan in de avond, doe het badmoment 's avonds. Grote kans dat het inslapen beter gaat en iedereen daarna beter slaapt. 

 

8. Checklist voor kleding van je baby

Houd wat betreft baby kleertjes globaal rekening met de volgende aantallen:

  • 5 broekjes/leggings

  • 4 truitjes met lange mouwen

  • 4 t-shirts

  • 10 rompertjes

  • 4 boxpakjes of pyjama's

  • 8 paar sokken

  • 1 jasje

  • 1 vestje

  • 2 mutsjes

Die mutsjes zijn vooral in de eerste week na de geboorte van groot belang. Je baby kan zich dan nog niet zo goed zelf op temperatuur houden. Een mutsje houdt het hoofdje dan lekker warm. Afhankelijk van het seizoen kies je voor een trui met korte of lange mouwen. Sommige jonge ouders hebben de neiging hun kindje flink in te pakken, uit angst dat het te koud is. Je kindje kan het echter ook té warm krijgen. Het is handig om te kiezen voor laagjes, bijvoorbeeld voor een t-shirt met korte mouwen met daarover een vestje. Wanneer je kindje het te warm lijkt te krijgen, kun je het vestje uitdoen.

Sokjes en baby’s zijn een ramp samen: omdat je kindje flink bent de beentjes beweegt, zijn de sokjes vaker uit dan aan. Je kunt dit oplossen door te kiezen voor broekjes met voetstukjes.

9. Checklist voor onderweg

De eerste paar dagen na de geboorte blijf je waarschijnlijk het liefst lekker binnen met je kleintje. Maar er komt een moment dat jullie er samen op uit gaan! De De uitzetlijst voor onderweg ziet er als volgt uit:

Uiteraard geldt een flesvoedingstoren en thermosfles alleen voor diegene die geen live borstvoeding kunnen/willen geven maar met hun kindje met de fles voeden. Als je rechtstreeks aan borst borstvoeding geeft dan kun je deze natuurlijk achterwege laten. Je kunt een flesje natuurlijk ook gebruiken om gekolfde moedermelk in te doen om zo toch moedermelk te kunnen geven.